Završeni radovi na delu Grebenskog puta, žili kucavici Fruške gore
ŠID: Radovi na delu Grebenskog puta, na teritoriji Opštine Šid, na Fruškoj gori, na zapadnoj strani, od manastira Đipša prema istoku, u dužini od sedam kilometara završeni su pre nekoliko dana, objavio je na instagramu predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.
Reč je o delu saobraćajnice koja je žila kucavica Fruške gore, jer se prostire čitavom njenom dužinom od istoka ka zapadu. Duga je oko 45 kilometara i najvećim delom prolazi kroz šumu. Kako je objasnio predsednik Opštine Šid Zoran Semenović nakon što planirani radovi budu završen i s onim što je Pokrajinska vlada uradila do sad građani će dobiti putni pravac koji će uticati ne samo na brzinu putovanja, već i na druge oblasti života.
- Do pre nekoliko godina niko nije vodio računa o tom putu, ali na sreću Igor Mirović je prepoznao značaj i mogućnosti koje se otvaraju njegovom obnovom - kazao je Semenović.
Grebenski put počinje sa zapadnom granicom Fruške gore, od puta Neštin - Vizić, potom preko izletišta Rohanj baza, Šišatovačke petlje, Crvenog čota, Ledinaca, Vrdnika, Iriškog venca, Banstola, sve do Sremskih Karlovaca.
- Na tom putu je oduvek bilo puno vozila, ali od raspada Jugoslavije njegov značaja je postao još veći. Stanovnici Šida i Sremske Mitrovice ga pretežno koriste kako bi stigli do Novog Sada, dok građani iz Republike Srpske preko Šida dolaze u Srbiju - objasnio je Semenović.
Proteklih nekoliko godina Fruška gora je postala popularna među turistima i ljubiteljima prirode i sporta, najviše zato što je postala pristupačna za sve građane.
- Pokrajinska vlada prepoznala je potencijal Fruške gore, kao i značaj ulaganja ne samo u seoske puteve, već i revitalizaciju putnih pravaca koji Srem povezuju s Novim Sadom, Vojvodinom, pa i ostatkom Srbije - naglasio je Semenović. - Osim toga, Grebenski put je bitan i za verski turizam, jer duž njega se nalaze manastiri poput Svete Petka, Privine glave, Đipše, ali i za pčelare koji iz svih krajeva naše zemlje donose košnice na Frušku goru kako bi proizvodili med od lipe, jedinstvenog kvaliteta u svetu.
S. Kovač