U Sigetu u dobrom raspoloženju proslavljen Sveti Ilija
SIGET: Meštani malog severnobanatskog sela Siget, koje pripada Mesnoj zajednici Banatsko Aranđelovo u novokneževačkoj opštini, proslavili su u ponedeljak seosku slavu Svetog Iliju. Osvećenje i rezanje slavskog kolača obavljeno je u zgradi nekadašnje škole.
Kumovao je Vlado Vranković koji je za ovu priliku u zavičaj došao iz Minhena, a kumstva za narednu godinu prihvatio se Dušan Vranković. Predednica novokneževačke opštine Irena Slavković sa saradnicima manifestaciji je prisustvovala u društvu načelnika Severnobanatskog okruga Milivoja Linjačkog i gradonačelnika Kikinde Nikole Lukača.
Dobro raspoloženje meštana, gostiju i učesnika kulinarskog takmičenja za „Ilindanski kotlić“, priređenog osmi put, obeležilo je praznično popodne i veče začinjeno koncertom krajiškog orkestra „Majkani“.
U ulozi domaćina bili su Milan Lazić, Dragica Vranković, Dušan Mizdrak i drugi entuzijasti, spontano udruženi meštani, a na „Ilindanskom kotliću“ okupilo se tridesetak ekipa kulinara iz Sigeta, Banatskog Aranđelova, Majdana, Rabea, Novog Kneževca, Kanjiže, Sente, Horgoša, Bačke Topole, Novog Slankamena, pa i dve ekipe gostiju iz Mađarske. Po tradiciji u kotlićima se kuvao paprikaš od petlova, a na ražnjevima se okretalo desetak pečenica. Iako je praznik pao u ponedeljak, odziv je bio dobar.
- Siget ima sve manje stanovnika, nešto više od stotinu, ali čuvamo tradiciju kao potomci dobrovoljaca iz Prvog svetskog rata koji su se ovde naseljavali od 1919 do 1924. godine, pa ako budemo u mogućnosti idućeg leta praznik će biti obeležen na višem nivou - kaže Dušan Mizdrak. - Proslava Ilindana je prilika da se okupimo, a na severu Banata je običaj da se uoči Svetog Ilije zakolje stari petao i završi na prazničnoj trpezi, da bi domaćin imao više uspeha. U drugim mestima se takmiči u kuvanju riblje čorbe i raznih paprikaša, a mi smo se opredelili za kuvanje petlovog paprikaša. Ako nema dovoljno petlova u našim domaćinstvima, potrudimo se da petlove nabavimo u okolnim mestima.
To što Sigećane neće buditi jutarnje kukurikanje petlova njih ne brine, jer ujutro seoskim sokacima zapuca švigar kravara koji goveda isteruje na ispašu.
Poljoprivrednik u penziji Dragomir Momić (83) veli da se ovde živi bez greške, ali da je šteta što su supruga Bojana i on ostarili.
- U moje domaćinstvo list „Poljoprivrednik“ stiže već 60 godina, a od kada sam pretplaćen u penziju je otišlo pet poštara. Na selu ko hoće da radi može solidno da živi, međutim, manja seoska gazdinstva propadaju. Šteta je što nas je u selu sve manje i što je mlečno govedarstvo u krizi, pa se sa preko 200 krava koje su ranije isterivane na ispašu taj broj prepolovio - kaže Momić.
Pobednički pehar za najukusniji petlov paprikaš osvoio je Ervin Makra iz Rabe, drugoplasirani je Rudolf Lerinc iz Kanjiža a treće mesto pripalo je Jovani Belančić iz Đale.
- Za paprikaš je bolji matori petao, koji po dvorištu trčkara tri-četiri godine. Treba znati kuvati i začiniti dobrimim začinima, pre svega crvenom alevom paprikom - ukazuje pobednik Ervin Makra.
Posebne nagrade dodeljene su Atili Aroksalašiju, Bobanu Rusu, Nikoli Arsenovu, Savi Vrankoviću, Predragu Novkoviću, Jovanki Trolić, Elviri Silađi, Draganu Rodiću, Šandoru Kišlinderu, Robertu Koliću, Jožefu Lakatošu i Anabeli Balango, a glavna nagrada za pečenje pripala je Nenadu Novkoviću iz Sigeta.
- Već godinama dolazimo na sever Banata da lovimo srneću divljač, pa sam dodatno ostao da se družimo. Kuva se paprikaš od petla, pride se okreću na ražnju dva jagnjeta i prase - kaže Aleksandar Škara iz Novog Slankamena.
U kotliću Ljubice Arsenov iz Filića krčkala su se dva petla, a objašnjava da je pojačanje bilo neophodno zbog brojne družine komšija i dece.
- Petlove su obezebdili domaćini iz Sigeta, a mi smo naše sačuvali za buđenje - kaže Ljubica Arsenov.
Tekst i foto: M. Mitrović