Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U Ostojićevu održan Festival šljive i rakije

03.09.2018. 11:06 11:10
Piše:
Foto: M. Mitrović/ Laslo Šipoš prikazao pečenje rakije u bakarnom kazančetu

OSTOJIĆEVO: Drugi “Međunarodni festival šljive i rakije” priredilo je Udruženje za negovanje kulturnog nasleđa “Piroš tulipan” iz Ostojićeva, iz podršku opštine Čoka, MZ Ostojićevo, Nacionalnog saveta Mađara i sponzora, okupivši učesnike iz Mužlje, Jazova, Kikinde, Novog Kneževca, Utrina, Kanjiže i Ostojićeva, a sve sa ciljem razvijanje turističkih potencijala Ostojićeva. 

Šljive, rakije šljivovice, pekmezi i kolači od šljiva bili su u prvom planu, ali su se kulturno umtnička društva i udruženja žena na prodajnoj izložbi predstavili bogatom izborom rukotvorina, takođe i šarolikim izvornim folklornim stvaralaštvom.

Potpredsednik MZ Ostojićevo, inicijator i jedan od organizatora festivala Zoltan Bačo smatra da je vidan napredak u odnosu na lanjski prvi festival, uz želju da svaki naredni bude sve bolji i sadržajniji. 

– Primetno je da ljudi sve više prihvataju šljivu kao naš lokalni brend, jer spravljaju jako dobre poslastice i pića od ovog voća zastupljenog u gotovo svakom našem domaćinstvu. Mi želimo da to kao nasleđe predamo mlađem naraštaju – kaže Bačo.

Janoš Tertei iz Ostojićeva, ukazuje da ove sezone rod šljiva je bio neujednačen, jer su neke sorte zatajile, ali da ideja da se festival oplemenjuje ne manjka. On pominje sugrađanina Radovana Budovalčeva koji je pre petnaestak godina ukazivao, da kada bi popisali broj stabala šljive u Ostojićevu, došlo bi do zlatnog rezultata.

– Upravo na osnovu tih tvrdnji smo pokrenuli festival šljive i rakije, pošto selo nema nekih drugih znamenitosti, pa smo odabrali šljive da ih negujemo, jer u svakom dvorištu, bašti ili ispred kuće ima posađena bar jedna, ako ne i više – dodaje Tertei.

Predsednica čokanske opštine Stana Đember konstatuje da je Ostojićevo poznato po šljivama, pa je Udruženje „Piroš tulipan“ to uvažilo i mastoji da promoviše šljivu i proizvode od šljiva na izizetno lep način.

A kako se šljivovica peče u domaćim uslovima prikazao je sa svojom ekipom Laslo Šipoš iz Ostojićeva.

– Pečenje rakije u bakarnom kazanu je najbolje. Ne može to da nadomeste ove nove tehnologije u destilerijama – tvrdi Šipoš.

Stručni žiri kojijm je rukovodio Andraš Menč, morao je da degustira preko 40 vrsta pekmeza i dvadesetak vrsta raznih kolača od šljiva.

Za ocenjivanje su ponuđena i 54 uzorka šljivovice, pa žiriju kojim je rukovodio Janoš Sokola nije bilo lako. Sokola napominje da je kvalitet rakije iz ovogodišnje produkcije prosečan, ali ocenjivane su i one odličnog i lošijeg kvaliteta, jer svako uvek uverava da je upravo njegova šljivka najbolja.

– Dobra rakija šljivovica mora da bude harmonična, a kod ocenjivanja najviše se prepoznaje po mirisu i ukusu. Kod šljivovice, pošto je u pitanju koštunjičavo voće, treba da se oseti malo na cimet, a isto tako treba da se oseti sorta šljiva od koje se spravlja, jer svaka sorta ima karakterističan ukus i miris – objasnio je vitez rakije iz Senćanskog reda vitezova „Sveti Nikola“ Janoš Sokola.

M. Mitrović

Projekat “Čoka transparentno” realizovala je “Panonija media” u saradnji sa “Dnevnikom”. Stavovi izneti u ovom tekstu nužno ne izražavaju stavove lokalne samouprave, koja sufinansira projekat.

Piše:
Pošaljite komentar
Ostojićevo će u nedelju ispuniti kas lepih konja

Ostojićevo će u nedelju ispuniti kas lepih konja

01.06.2017. 21:30 21:37