Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U Mokrinu se pomirili s tim da nema takmičenja u tucanju jajima

17.04.2020. 11:34 11:35
Piše:
Foto: Dnevnik/M. Mitrović

MOKRIN: Jubilarno 30. Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim uskršnjim jajima, u okviru tradicionalnih Vaskršnjih svečanosti u Mokrinu, neće biti održano u nedelju, što je već ranije saopštio predsednik Mesne zajednice Mokrin Živko Ugrenović.

MZ Mokrin zajedno sa Udruženjem za očuvanje vaskršnjih običaja „Čuvarkuća“ i entuzijastima iz sela priređuju ovu svetkovinu, po kojoj je ovo mesto planetarno poznato.

- Do sada je prvenstvo održavano u kontinuitetu, ali šta možemo, ovog puta otkazano je zbog više sile, a svi smo se pripremali kao da će ga biti. Ako su otkazane Olimpijske igre i mnoge druge manifestacije, morali smo i mi da se povinujemo, mada nerado. Mokrinčani se za ovaj događaj pripremaju više meseci, pažljivo odabirajući tvrda kokošija jaja, pa nam svima teško pada što takmičenja neće biti. Nadamo se da ćemo naredne Vaskršnje svečanosti prirediti u punom formatu - kaže dugogodišnji glavni sudija Svetskog prvenstva u tucanju farbanim jajima mr Živica Terzić.

Mokrinčani su se pripremali temeljno, pa su po ustaljenoj tehnologiji kuckanjem o zube birali najtvrđa jaja. Terzić napominje da se za Vaskrs u Mokrinu u svim domaćinstvima na Veliki petak ofarbaju sva raspoloživa kokošija jaja, a uveren je da će se pored tucanja jajima u kućnim uslovima, oni najvatreniji poklonici nadmetanja za lokalni prestiž nekako snalaziti i kradom, onako za svoju dušu, proveravati čije je farbano jaje tvrđe. Po običaju, kao i drugde Mokrinčani će se nadmetati u krugu porodice.


Kuća nabijača bolja od frižidera  

U domaćinstvu Prodanov za Vaskrs će se kao i obično ofarbati 200 jaja, a Bačika dodaje da će jedan kontigent tvrdih jaja posle praznika proslediti u Bosnu, gde se u tucanju jajima nadmeću tokom cele godine. On objašnjava da tvrda jaja koja odabere ne čuva u frižideru, nego u staroj maminoj kući nabijači u sobi u kojoj se nikada ne loži, a pokazalo se da dugo mogu da stoje.

- Jednom prilikom kada sam išao u decembru kod Bore Otića u „Petkazanje“, moja supruga Kata je ofarbala jaja i dobra su bila do aprila za Vaskrs, ništa im nije falilo, a tamo u kući nabijači čuvamo i sveža jaja - kaže Prodanov.


- Bilo je zamisli da probamo da organizujemo prvenstvo uz direktan onlajn prenos preko jutjub kanala, tako što bi takmičari dan ranije predali jaja i obeležili ih, a sudije da obave takmičarski deo. Ispostavilo se da su problemi tehničke prirode, a i zbog sumnje kako je sudija držao i kuckao jaje, pa smo odustali. Kao sudija ja se ne takmičim, ali otac Sava je tri puta pobeđivao i još je spreman za takmičenja. Pošto sada ima socijalne zube, ne može da bira tvrda jaja kuckanjem o sekutiće, ipak su za to potrebni prirodni zdravi zubi i osećaj, tako da ja biram jaja. Njihov broj se svake godine kreće između 200 i 300, a ove se odabir sveo na 230 komada. U našoj kući ne mora da bude Vaskrs da bi se takmičili, nego kada god su na trpezi barena jaja odmah se tucamo da vidimo ko će pobediti - ispričao je Živica Terzić. 

Na  prvenstvu u tucanju farbanim jajima, za koje Mokrinčani ne vole da se skraćeno naziva „Tucanijada“,  do sada su uglavnom pobeđivali meštani. Takmičari iz porodice Prodanov do sada imaju sedam titula, jednu je osvojio Jefta Prodanov, zvani Bačika, a njegovi sinovi Stevan i Dušan su trostruki šampioni. Mlađi Dušan je i aktuelni šampion, pobednik lanjskog prvenstva, kada je u finalu nađačao isto tako uspešnog Mokrinčanina Živicu Blažića.

- Daće bog da se završi ova borba protiv koronavirusa, pa ćemo onda mi ofarbati jaja i odmah istrčati na teren, kod nas u kafani „Belo pere“ u Mokrinu skupiti i utvrditi čije je najtvrđe. Tamo se inače okupljamo uvek za Mali Vaskrs i sve što ostane od Vaskrsa potučemo. Najtvrđa jaja već desetak godina odabiram samo koja snesu kokoške iz našeg domaćeg jata, tako da ih redovno sakupljam u kokošinjcu. Ranije smo obilazili i odabirali tvrda jaja u drugim mestima i na salašima, ali pokazalo se da naše koke nose tvrda jaja, pa nema potrebe da se ide negda na stranu - otkriva Jafta Prodanov Bačika.

M. Mitrović

 

Piše:
Pošaljite komentar