SVE JE TEŽE BAVITI SE POLJOPRIVREDNOM PROIZVODNJOM Naši ratari prihvataju nove preparate
SREMSKA MITROVICA: Za našu zemlju koja raspolaže sa 3,2 miliona hektara obradivih površina, od čega je najveći deo u Vojvodini, poljoprivredna proizvodnja je veoma značajna, ali sve je teže baviti se njome, zbog klimatskih promena i drugih uticaja.
To ne treba da nas spreči da ulažemo u jednu od najbitnijih grana privrede, kaže Jelena Sikimić, koja je završila studije na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, u okviru smera Fitomedicina i master studije na Ratarskom smeru, a radi kao komercijalista i direktno sarađuje sa poljoprivrednicima.
– Ova godina je bila mnogo bolja od ekstremno sušne prethodne, zbog čega i su prinosi bili izuzetno mali. Ipak, zbog kiše se na nekim mestima zadržavala voda, nakon čega su neke biljke bile potopljene poput suncokreta, koji je nastradao na nekim mestima i do 100 posto - kaže Jelena, koja radi za američku kompaniju i plasira njihove proizvode. – Imala sam dosta optimizma što se tiče prodaje, jer smatram da ako je nešto kvalitetno, uvek će se probiti na tržište. Ljudi su imali pozitivne reakcije, jer je preparat na prirodnoj bazi i biljke su na njega dobro reagovale. Treba biti strpljiv u ovakvom poslu i istrajan, iako vam se nekad čini da nije lako, na kraju se isplati.
Važan deo njenog posla je i vođenje oglednih polja.
– Ratari prepolove svoje parcele, na jednoj strani tretiraju našim proizvodima, dok drugu stranu ostave netaknutu, i posmatraju kako se proizvod pokazao. Nijedna godina nije ista, svake godine su ulaganja različita, no bitno je ostati u toku i imati sveže rezultate, kako bi ponudili referencu. Ogledi su za sve jako bitni, jer ako su rezultati pozitivni, lakše ćemo uveriti kupce u kvalitet proizvoda i pridobiti njihovo poverenje - priča Jelena Sikimić, čiji glavni savet ratarima je očuvanje poljoprivrednog zemljišta, jer je to nešto što ne može niko da im oduzme.
Posao komercijaliste, veli naša sagovornica, pre svega je neposredan rad sa ljudima različitih profila, a to je uvek izazovno.
– Naš narod je tradicionalan i ljudi su vrlo gostoprimljivi, odmah vas sa vrata sačeka kafa i rakija, a ako imaju stočarsku proizvodnju, ponude vas svojim domaćim proizvodima. Zaista je topla, prijatna i porodična atmosfera, pa steknete utisak da ih poznajete ceo život. Moj prvi sastanak je bio dan kada je kupac pravio čuveni svinjokolj, zbog čega su me na stolu dočekali sveži čvarci, koje nisam mogla da odbijem - kaže Jelena.
V. Đurđević