Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MAŠINA UMESTO BERAČA GROŽĐA U VINOGRADIMA U SREMSKIM KARLOVCIMA Ali razlog je pomalo tužan, a evo i koji

29.10.2023. 08:29 09:24
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

U vinogradima Milana Petrovića iz Sremskih Karlovaca od ove godine grožđe se bere uz pomoć kombajna. Ovaj karlovački vinogradar jedini je među takozvanim malim proizvođačima grožđa i vina u Vojvodini koji poseduje berač grožđa, a kako kaže, na kupovinu i prelazak na mašinsku berbu su ga naveli problemi sa radnom snagom.

– Svake godine se suočavam s nedostatkom radne snage. Nje je sve manje i sve je skuplja. Godinama razmišljam o mašinskoj berbi. Prošle godine smo obrali sve vinograde uz pomoć berača, u okviru promotivne berbe i pod ustiskom rada mašine doneli smo odluku da je nabavimo – kaže Milan Petrović i dodaje da se nije pokajao. 

Opredelio se za kombajn francuskog proizvođača Pellenc Volentieri. Po njegovim rečima, u pitanju je najmanji kombajn iz te serije. Odabrao je njega zbog težine i terena. Kada napuni koševe za grožđe teži osam tona, a sam je težak tri. Uzimajući u obzir nagibe u Sremskim Karlovcima, smatra da ovaj tip kombajna savršeno odgovara uslovima koji postoje u karlovačkim atarima. Koštao ga je 103.000 evra, a kombajn od pet tona koji je ove godine promotivno brao grožđe u Banoštoru staje 170.000 evra.

– Mašinska berba je mnogo jeftinija i brža, problem je samo prerada kod kuće – kaže Petrović. – Ne stižemo sve da preradimo da ne bi kombajn stajao. Za četiri minuta kombajn obere red od 120 metara. Kad napuni spremnike mašina sada stoji i čeka dva i po do tri sata dok presa završi posao. Zbog toga već razmišljamo šta činiti sledeće godine. Opcije su nam da povećamo kapacitet prese da bismo u potpunosti iskoristili mašinu da ne bi imala praznog hoda.

Ušteda vremena je bila dodatni motiv za nabavku berača. Petrović kaže da je do ove godine vinograd u Lipovcu ručno brao šest, a sada dva dana. Pored toga navodi da se prednost mašinske berbe ogleda i u tome što su gubici grožđa manji nego prilikom ručne.

–Moja dosadašnja iskustva govore da tokom berbe više od četiri radnika nisu potrebna. Jedan treba da vozi kombajn, dvojica traktore, a jedan kod kuće da radi na presi. Za sada prevozimo grožđe u prikolicama sa ceradom. Za sledeću godinu gledaćemo da se snabdemo sa samoutovarnim prikolicama, koje odmah prebacuju grožđe u muljaču – kaže Petrović.

Ne krijući zadovoljstvo zbog odluke da pređe na mašinsku berbu, Milan ističe da kombajn može od sedam do 12 hektara dnevno da obere bez stajanja, pod uslovom da su redovi dugi, da nema puno okretanja, na šta se troši vreme, ali i da prihvat grožđa mora biti prilagođen tome.

–Ovo je tek početak, ali moramo biti svesni da je potrebno da pripremimo vinograde za mašinsko branje kao i da prilagodimo preradu novim okolnostima. Mašina radi tako što trese lozu i ne može da pokupi grožđe koje je nisko. Sve to nas navodi na razmišljanje o promeni uzgojnog oblika – kaže Milan Petrović.

Zorica Milosavljević

 

Piše:
Pošaljite komentar
Priče iz prošlosti Sremskih Karlovaca: Slatko-vinska šetnja u Šominom lagumu

Priče iz prošlosti Sremskih Karlovaca: Slatko-vinska šetnja u Šominom lagumu

13.10.2023. 19:56 20:05