Šest hiljada sarmica dočekalo posetioce (Foto)
BAČKA TOPOLA: Futog ima Kupusijadu, Turija Kobasicijadu, a Bačka Topola već petu godinu za redom podiže svoj brend- Sarmijadu.
Na bačkotopolskom Vašarištu juče je održana „Sarmijada“, a procenjuje se da je kroz celodnevnu feštu prošlo više hiljada posetilaca. Ove godine prijavilo se 69 ekipa željnih da pokažu čiji specijalitet je najbolji. Od većine se moglo čuti da je tradicionalna receptura ipak najsigurnija, kako bi svi bili zadovoljni - i žiri i takmičari, ali i posetioci, koji su juče strpljivo čekali da se sarmice ukrčkaju i podele.
Predsednik Udruženja „Origo“, organizator ove manifestacije Huba Telgeši kaže da je ovo peta „Sarmijada” po redu i da postaje već brend Bačke Topole, kao futoška „Kupusijada“.
"Pošto smo svi veliki ljubitelji sarme, a hteli smo da pokrenemo jednu ovakvu manifestaciju u našoj sredini, tražili smo po internetu i nismo našli da se igde održava ovakva priredba, te smo se lako odlučili za tako nešto", kaže Telgeši za „Dnevnik“.
Tražili su organizatori veći prostor i ove godine prvi put održali manifestaciju na Vašarištu, jer lane nije mogla da primi sve posetioce. Pokazalo se da je procena organizatora bila dobra, ovaj put još više ljubitelja sarme i zabave na otvorenom okupio se u sunčanu nedelju u Topoli.
"Imamo takmičare iz cele Vojvodine, Novog Sada, Apatina, Sombora, čak i iz Beograda imamo jednu ekipu, naravno Bačka Topola i sva okolna mesta su tu svake godine. Prošle godine smo imali međunarodni karakter, međutim to ove godine nije slučaj", kaže Telgeši.
Osim više vrsta sarmi, uključujući i posne, održana su i takmičenja u rendanju kupusa, ipak akcenat je bio na druženju i muzici koja se mogla čuti sa glavne bine, kada su nastupali tambuiraši i folklorni ansambli.
Pet članova žirija ocenjivalo je 69 vrsti sarmi, a sudilo se po izgledu, mirisu, ukusu, gustini, boji, začinima, da li su meso i pirinač skuvani kako treba. Sudija i kuvar Andraš Talpai iz Malog Iđoša pomagao je Opštinskom udruženju odgajivača koza Mali Iđoš koje se takmičilo u kuvanju sarme i kaže da ako se ovako nastavi „Sarmijada” će definitivno postati brend Bačke Topole. On procenjuje da je na Vašarištu juče bilo dve hiljade posetilaca. Zanimalo nas je kako petoro članova žirija može da oceni 69 vrsti sarmi, pošto je bilo i posnih, i onih pravljenih na crepu, u talandari ili dubokim kazanima.
"Ja do 20 sarmi mogu da probam i onda više ne mogu, nema teorije, posle toga se gubi ukus, miris, ali napravićemo redosled", kaže Talpai kroz smeh.
Ilijaš Karolj iz Temerina prvi put je na Sarmijadi i kaže da je spremio oko 200 sarmi.
"Nekad smo u Bačku Topolu dolazili na Pasuljijadu, ali ovo je lepše",kaže Karolj.
Kuvarica Hajnalka Njomtato iz Telečke kod Sombora, kuvala je sarme za motoraše iz Bačke Topole, jer je majka jednog od bajkera.
"Skuvala sam 25 komada i još jedna devojka 70 i sigurno će se sve pojesti", kaže Hajnalka i dodaje da ona kuva napamet, i da joj ruka sama ide kada začinjava.
Predsednik moto kluba MK „Sinovi severa“ iz Bačke Topole Zoran Cvetković kaže da su kuvaricu birali tako što su pre dve nedelje bili na proslavi Dana sela iz kog je Hajnalka, probali njenu sarmu i oduševili se.
Kristijan Navaj iz Bačke Topole i Borivoje Gujanica iz Beograda iskoristili su priliku za druženje:
"Sarmijada se već pročula, dolaze gosti iz cele Srbije. Mi se takmičimo treću godinu za redom i zamotali smo 55 sarmi u dva kotlića. Recepti su nam jedan bunjevački i jedan srpski", kaže Navaj.
Katica Romoda iz Subotice, iako ima 74 godine, kaže da kuva po maminom receptu, je veli, stari recepti su provereni i najbolji.
Dragana Stojanović iz Subotice je prvi put na Sarmijadi, a spremila je 160 sarmi.
"Napravili smo domaću srpsku i posnu sarmu", kaže Dragana, a njen pomoćnik dodaje da su već dobili nagradu i to onu najlepšu od publike.
Arpad Đeri iz Bačke Topole kaže da je njegova ekipa spremila tradicionalnu sarmu u crepu i to je posna sarma.
Osim sarmi, na manifestaciji bilo je zabave i za mališane, te su mogli jahati konje, skakati na trambulini, a ko je želeo da se zasladi, tu su bile i palačinke, kuglofi, razni kolači s makom, ali i kestenje kao najava zime. Najviše sarmi skuvala je ekipa iz Bačke Topole i to 953 komada, a njihov glavi kuvar je Bela Šiška.
"Dan ranije smo pripremali tri sata, i danas motali još dva i po. Dodajemo kobasice, malo luka i to na kraju ispadne odlično", kaže Šiška i dodaje da je ukupno spremljeno 6.000 sarmi za posetioce.
Glumica Rozalija Bata iz amaterskog udruženja glumaca „Mara“ Bačka Topola pre dve godine odnela je pobedu, juče je bila samo gost, ali kaže da i nije važno ko će pobediti, jer je druženje ipak najbitnije.
Mangulica tajni sastojak
Kuvar Andraš Talpai iz Malog Iđoša rekao nam je njegov recept za odličnu sarmu:
"Slanina od mangulice se umeša u mleveno meso. Stavljam majoran, to je nešto novo, pored svih običnih začina koji idu po receptu, so, biber, crni i beli luk, malo paprike i šunke, kao i sitnog kupusa na dno kotlića. Zaprška od paprike i brašna, krčka se polako sa malo soka i prste da poližeš", kaže Talpai
Maša Stakić
Foto: Jelena Ivanović
(Tekst je deo projekta koji je sufinansiran od strane Opštine Bačka Topola. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine.)