Red za čvarke i džinovsku slaninu
MUŽLJA: Manifestacija „Zimski dani“ peti put zaredom održana je u subotu u Mužlji, a u okviru nje organizovan je i drugi „Čvarak fest“. Bila je ovo prilika da se uz maškare isprati zima,
probaju friški čvarci, uživa u dobrom domaćem kuvanom vinu i pazare odlični proizvodi od mangulica.
- Naša ideja je da sačuvamo tradiciju i sve ono što su naši preci radili. Uskoro će se i zakonski urediti porodična gazdinstva. Otvaraju se fondovi, domaći i strani, namenjeni razvoju upravo ovog segmenta i sigurno je da će se delatnost na porodičnim gazdinstvima dovesti na nivo da se zadovolje i kupac i njegove potrebe i zakon. Dolazi vreme kada će i od ove naše loše, ritske zemlje, moći da se živi, da se zaposli cela porodica i da porodična gazdinstva i ono što se na njima radi postanu profitablina delatnost – veli Đula Madaras iz Udruženja porodičnih gazdinstava – klaster Fokus, koje je organizator subotnje manifestacije.
Već tradicionalna povorka mužljanskih maškara, predvođena mažoretkinjama i muzičkom bandom, krenula je iz centra sela prema stadionu Lehela, gde se održavao „Čvarak fest“. Dimilo se prekjuče iz bakrača, a za čvarke od mangulice čekalo se u redu. Pravu atrakciju, ali samo za razgledanje predstavljala je džinovska slanina od mangulice koju je napravio Janoš Miler. On na svom salašu, za koji ima velike planove, gaji mangulice i poni konjiće.
- Prvi put sam ovako napravio slaninu i uspelo je. Svinja je, inače, imala 170 kilograma. Izvadio sam je celu sa leđa kroz otvor, usolio, nadimio, ali još nije zrela – biće tamo za žetvu, tada ćemo je i načeti. Osim slanine, mesnate i sapunjare, pravimo i kobasice, švargle, bele kobasice, krvavice... – priča Miler.
Sve ovo, ali i još mnogo toga, moglo je da se proba i pazari u Mužlji. Topili su se čvarci dok god je bilo mušterija, a kad se ugasila vatra usledilo je veselje do duboko u noć.
Ž. Balaban