Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Radoslav Radanović iz Bačke Palanke pčelarstvom se bavi osam godina

26.12.2022. 12:19 12:22
Piše:
Izvor: Opština Bačka Palanka

BAČKA PALANKA: Uz čaj, limunadu, u kolačima ili kao zdravija zamena za neki slatkiš, med je oduvek bio poželjan u svakom domaćinstvu.

Postoje razne vrste ove prirodne poslastice, ali kako za naš list kaže pčelar Radoslav Radanović iz Bačke Palanke, njihovi kupci najčešće traže bagremov, Fruškogorski lipov med i imuno med, koji je zapravo kombinacija meda, polena i propolisa.

Pčelinje proizvode ovog gazdinstva kupci najčešće mogu probati i pazariti na manifestacijama u Novom Sadu i Beogradu, kao i u Bačkoj Palanci gde porodica ima malu radnju, na njihovoj kućnoj adresi. Mnogi pak kombinaciju meda i koprive ili propolis naručuju preko društvenih mreža „Zlatne teglice“, simboličnog imena pod kojim se nalaze proizvodi Radanovića.

Kako nam priča naš sagovornik, pčelarstvom je počeo da se bavi pre osam godina, i bio je prvi u svojoj porodici koji se odlučio da drži košnice. Iako je u početku bio sam u ovom poslu, danas je čitava porodica uključena, kako u brigu o pčelama, tako i u čitav proces koji je potreban da bi nastala jedna medena teglica i došla do kuhinja njihovih mušterija.

- Počeo sam sa četiri, a trenutno imam oko 60 LR košnica koje su stacionirane u Bačkoj Palanci blizu bagremove šume, tako da su tu tokom cvetanja bagrema, a nakon toga ih selim na Frušku goru gde cveta lipa i tamo ostaju do kraja leta. Posle toga ih selim na livadsku pašu ili suncokret, u zavisnosti od godine, i naposletku ih vraćam u stacionirani pčelinjak, gde ih pripremam za zimovanje. Zaista jeste potrebno mnogo truda i volje da bi se opstalo u pčelarstvu, a ponajviše finansija. Moje iskustvo je takvo da sam prvi med dobio nakon druge godine pčelarenja, ne u nekim velikim količinama, ali ipak dovoljno da od nečega počnem – otkriva Radoslav Radanović, dodajući da mu ovo još uvek nije primarni posao, ali se nada da će se to u skorije vreme promeniti.

To ipak ne sprečava ovog mladog Bačkopalančanina da uloži mnogo vremena, rada, znanja i kreativnosti kako bi, pored meda, u „Zlatnoj teglici“ bilo i nekih drugih, interesantnih sastojaka. Medene mešavine gazdinstva Radanović uključuju mešavine meda i brusnice, meda i aronije, meda i koprive, meda i oraha, a dostupni su i medovača, propolis kapi i veoma tražena imuno kombinacija meda. Kada je u pitanju čist med, tu su bagremov, livadski i Fruškogorski lipov med, koji je zapravo jedini monofloralni med u Srbiji. On ima veoma visok procenat lipovog polena, čak više od 60% polena lipe. Kako samo ime kaže, poreklo vodi sa padina Fruške gore i to je med koji je dobio sertifikat, markicu Republike Srbije, posebnu ambalažu i etiketu, i prošao je hemijsku i polensku analizu. Fruškogorski lipov med pomaže kod problema disajnih puteva, prehlada, upala grla i bronhitisa, te nije ni čudo što ga kupci sve više traže, posebno u zimskom periodu.

Ovo je takođe i period kada oko pčela ima daleko manje posla, ali naš sagovornik objašnjava da su pripreme za sledeću sezonu uveliko počele, od spremanja novih košnica, farbanja, sklapanja ramova za nove rojeve da grade vosak. Dodaje i da „Zlatna teglica“ postaje sve više prepoznata kao kvalitetan brend, pa su u poslednje vreme Radanovići  posvećeni promociji proizvoda, kao i gostovanjima u emisijama i anketama. Posla ima i oko proizvodnje i prodaje njihovih medenih poklončića koje ljudi naručuju za svadbe, rođendane i razna veselja, a koji sadrže med pakovan u manjim, specijalno dekorisanim

teglicama.       

T. Pačić

Autor:
Pošaljite komentar