Presahnuo uzgoj kupusa u Tarašu
TARAŠ: Taraš je nekada bio na glasu kao selo proizvođača kvalitetnog krompira i kupusa, ali je poslednjih godina uzgoj kupusa gotovo presahnuo. A ključni razlog je tržište.
– Nema tržišta za kupus i mnogi su odustali od proizvodnje. Eto, i ja već treću godinu zaredom kupujem kupus za kiseljenje, što možda zvuči neverovatno, ali je istinito – priča Ratinko Vučetić, uzorni i nadaleko poznati poljoprivredni proizvođač iz Taraša.
On kaže da je tržište ključni razlog što su mnogi njegovi suseljani odustali od gajenja kupusa.
– Nemaš kome da prodaš, tržište je preplavljeno kupusom sa strane, a niko neće da pravi gubitke – napominje Vučetić.
Njegovu priču potvrđuje i Gordana Šokšić, čije gazdinstvo u Tarašu već više od decenije proizvodi organsku hranu, uglavnom krompir, cveklu, tikvice, blitvu, beli luk… Kupus je zastupljen sa svega tri, četiri procenta, i to isključivo zbog plodoreda, a ne zbog isplative proizvodnje.
– Prošlogodišnji rod bio je odličnog kvaliteta, glavice krupne i zdrave, ali mala tražnja nam ograničava proizvodnju kupusa, mada je ova zemlja veoma pogodna za tu kulturu – napominje Gordana Šokšić.
Najveći deo obradive zemlje kojom Tarašani raspolažu je, inače, sa druge strane Tise. Zbog toga ovi vredni ratari i povrtari moraju veoma da vode računa o isplativosti kultura koje gaje, jer su im troškovi obrade i transporta uvećani. Zbog toga kupus više nije jedan od ključnih brendova Taraša.
Ž. B.