Plavuše iz Kovačice skuvale najbolji ajvar
NOVI SAD: Ekipa „Vesele plavuše” iz Kovačice pobedila je u takmičenju za majstora ajvara, u okviru manifestacije „Izađi mi na teglu". Finalno takmičenje održano je u subotu u Novom Sadu
na platou ispred marketa „Roda”. U konkurenciji 12 ekipa drugo mesto osvojila je ekipa „Žute papričice” Poljoprivredno-veterinarske škole iz Vranja, dok je treće mesto pripalo ekipi Sportsko-rekreativnog centra „Dubočica” iz Leskovca.Pobednice su dobile medalje, šporet i ostale vredne nagrade. Takođe, nagrađene su i ekipe koje su imale najkreativniji štand – „Nadine žene” iz Kumana kod Novog Bečeja, i ekipa sa najboljom atmosferom „Koliba kod Milunke”, sa Zlatibora.
- Presrećne smo. Šale na naš račun vuku korene još iz kvalifikacionog takmičenja u Kovačici kada niko nije verovao da plavuše znaju da prave ajvar. Sada smo sasvim sigurno opravdale titulu najboljih u svom gradu iako i same još uvek nismo svesne pobede - rekla je kapiten ekipe Ivana Pejović.
A šta je potrebno za dobar ajvar?- Mora biti dobra paprika, ali i dobar majstor. Naravno, potrebni su i začini i da se sve radi s ljubavlju - ističe predstavnica „Nadinih žena” iz Kumana Olgica Gagić.
U potrazi za najboljim ajvarom, žiri je obišao 15 gradova širom Srbije. Ajvar je kuvalo više od 200 ekipa, a napunjeno je oko 1.000 tegli.
Manifestacija „Izađi mi na teglu” ima za cilj da spoji tradicionalno i moderno, selo i grad, prošlost i sadašnjost, dobar recept sa istančanim ukusom i pronađe najbolji ajvar u Srbiji.
- Priveli smo kraju još jednu sezonu karavana koji je u ovoj godini nastavio da širi osmeh, pozitivnu energiju i zdrav takmičarski duh širom Srbije. Dobili smo najbolji recept uz divno druženje s najboljim ekipama koje su nam priredile autentični doživljaj svog kraja uredivši štandove koji su obilovali domaćom hranom najrazličitijih krajeva naše zemlje. Atmosfera je, uprkos lošem vremenu, bila sjajna - kaže organizatorka Ljiljana Vukotić.
Za odabir pobednika bio je zadužen tročlani stručni žiri u sastavu: dr Dragan Tešanović, šef Katedre za gastronomiju na Prirodno matematičkom fakultetu u Novom Sadu koji je i predsedavao žirijem, dr Ljuba Vračar, redovni profesor u penziji sa Katedre za tehnologiju prerade voća i povrća, zatim, predsednik Asocijacije šefova kuvara Srbije Ivo Andrić i Gorana Terzić, predstavnica „Alfaplama”, sponzora nagrada u velikom finalu.
M. B.