Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ovčari čuvaju tradiciju

08.05.2016. 17:54 13:33
Piše:

SENTA: Festival u striženju ovaca priređen je juče 15. put u Senti, gde su na mesnom Vašarištu na okupu bili ovčari iz mnogih vojvođanskih mesta i susedne Mađarske.

Tradicionalnu manifestaciju organizovalo je Udruženje poljoprivrednika Sente sa svojom Sekcijom uzgajivača ovaca, a kako je na svečanom otvaranju podsetio predsednik Udruženja poljoprivrednika Ferenc Šoti, priredba je pokrenuta u obližnjem Gornjem Bregu, a od pre četiri godine zbog boljih uslova održava se na senćanskom Vašarištu. Domaćini naglašavaju da je glavni cilj negovanje tradicije, ali i unapređenje ovčarstva na ovom području.

Glavna atrakcija kao i prethodnih godina bilo je takmičenje u ručnom striženju ovaca u kome su se nadmetala 22 učesnika, a kako napominju predsednik Sekcija ovčara Karolj Novak i članovi ocenjivačkog žirija konkurencija je bila veoma ujednačena da su prvu, drugu i treću nagradu podelila po dva strižača, koji su prikazali izuzetnu umešnost u svom poslu. Prvo mesto podelili su Maćaš Bičkei iz Poljanice i Lajoš Ivegeš iz Gornjeg Brega, drugu nagradu Laslo Tot iz Bogaraša i Čaba Sabo iz Sente, a treću Arnold Kočiš i Imre Bobanj, obojica Senćani.



Posebna priznanja dodeljena su jedinoj ženi učesnici ovog takmičenja Angeli Bažo iz Čantavira i najmlađem takmičaru Kristijanu Parducu iz Bačkog Petrovog Sela.Ovdašnji stočari su na izložbi prikazali pedesetak kolekcija ovaca, koza, svinja, goveda, konja i sitnih životinja, a najkvalitetnijim su dodeljene diplome.



Uz prikazivanje pastirskih običaja bogat je bio i kulturno zabavni program uz natsup mažoretkinja, folklornih i muzičkih sastava. Za brojne posetioce pored gastronomske ponude privlačna je bila i ponuda na vašaru rukotvorina, a mnogi su iskoristili priliku da po prijatnom prolećnom vremenu uživaju u vožnji fijakerima.



M. Mitrović

Inspekcija oduzela pečeno prase



Oko stotinu kulinarskih ekipa nadmetalo se u pripremanju ovčijeg paprikaša i pastirskih jela. Pravu pometnju među kulinare unela je kontrola veterinarske inspekcije, koja je zahtevala od učesnika proveru porekla mesa i ispravnosti u pregledu na trihinelozu.

Laslo Zaboš iz Sente bio je ogorčen, jer je inspekcija naložila oduzimanje i uništenje pečenog praseta, koje je on iz svog obora pripremio za feštu. I druge ekipe su bile neprijatno iznenađene što je inspekcija došla da trenira strogoću na manifestaciji na kojoj se neguju narodne tradicije.



 

Piše:
Pošaljite komentar