Organska hrana na glavnom šoru
BAČKA PALANKA: U vrelim avgustovskim danima svako traži kako da se rashladi. Mlađi se drže Dunava i Tikvare, bake sa unucima šetaju oko fontane u centru, pa mališani zamoče i nožice u novu gradsku atrakciju.
Radnici JKP „Komunalprojekt“ zalivaju obližnje cveće, vodoskok stvara privid ladovine, kao i lipe... Na Gradskoj pijaci, tezge više prazne nego pune. Malobrojni prodavci koji ne beže od velike vrućine, tvrde da nije glavni problem što nema kupaca, nego voće i povrće na visokoj temperaturi ubrzano propada, pa niko posle neće da ih kupi.
Kako je već ustaljeno, svakog petka, od maja do kraja novembra, na glavnom šoru u Bačkoj Palanci, odnosno u delu Ulice Kralja Petra, svoje štandove tokom prepodneva postavljaju prozvođači zdrave hrane. Ispod velikih krošnji stogodišnjih platana, našli smo i Vladimira Siča iz Pivnica, koji je varošanima nudio pasulj, med, krompir, luk, šargarepu, belu zelen...i to na jedva trista metara od Zelene pijace koja prodaje, navodno neku drugu hranu.
"Kod nas, na primer, kilogram zdravog pasulja košta 500 dinara, paradajz je 100 dinara, šargarepa 120 dinara kilogram.", kaže dvadesetsedmogodišnjak iz Pivnica, koji je sa dvojicom drugara osnovao ekološko udruženje turizma i ruralnog razvoja u svom selu.
"Ni sada nije lako, ali u početku je bilo izuzetno teško. Malo je kupaca koji imaju para i razumeju razliku, zašto su neki plodovi krupniji a jeftiniji. Petkom smo ovde, subotom u Novom Sadu, a nedeljom u Beogradu. Tamo nam dobro ide, jer su ljudi edukovani, a plate veće."
M. Sudžum