OCENJIVANE DOMAĆE RAKIJE Kraljica šljivovica iz Feketića
SENTA: Manifestacija „Senćanski dani poljoprivrede” koju je proteklog vikenda treći put priredilo Udruženje poljoprivrednika Sente objedinila je 18. međunarodni „Nikoljdanski festival rakije” i 6. Vojvođanski gastro festival sa izložbom lokalnih poljoprivrednih i zanatskih proizvoda i rukotvorina.
Učesnike je na svečanom otvaranju pozdravio predsednik Udruženja Ferenc Šoti, a manifestaciju je otvorio predsednik opštine Rudolf Cegledi.
U Hali sportova u Narodnoj bašti brojnim posetiocima i gostima iz zemlje i inostranstva svojom raznovrsnom ponudom predstavilo se preko 200 izlagača. Najveće interesovanje pokazali su proizvođači domaće prirodne rakije iz Srbije, Mađarske i Slovačke. Uoči dodele priznanja defile je priredio Senćanski red vitezova rakije „Sveti Nikola” iz Sente i njihove kolege iz inostranstva. Za novog viteza promovisan je Zoran Varađanin iz Bajmoka, a nekoliko istaknutih proizvođača i stručnjaka su predstavljeni kao kandidati za viteški red.
Pobednički pehar za najbolju, kraljicu rakiju festivala proglašena je šljivovica koju je ispekao Žolt Horkai iz Feketića, a nadmašila je svih 57 rakija ove vrste, ali i ostalu žestinu koju su ocenjivao 24-člani žiri.
Pehar za najboljeg proizvođača rakije iz Srbije osvojio je Pera Margan iz Pančeva, epitet najboljeg proizvođača iz Mađarske pripao je Jožefu Nemetu iz Segedina, dok se Destilerija „Delicija” iz Hurbanova istakla ko najbolja iz Slovačke.
- Od 440 uzoraka žiri je podelio 76 zlatnih medalja, 110 srebrnih i 111 bronzanih medalja, ali bilo je i tridesetak posto uzoraka koji su osvojili medalje – kaže glavni organizator i prvi čovek Senćanskog reda vitezova rakije „Sveti Nikola” Mikloš Nađ i dodaje da se kriterijum žirija svake godine pooštrava, ali da su i domaće prirodne rakije sve kvalitetnije.
Šampionske pehare dobili su pobednici u 13 kategorija rakije: Ištvan Biro iz Mađarske za dudovaču, Pecara „Braća Kravić” iz Velebita za dunjevaču, Julius Stmad iz Slovačke za jabukovaču, Tibor Buš iz Mađarske za kajsijevaču, Mirko Marić iz Crvenke za komovicu, Mirko Samaryić iz Budisave za kruškovaču, Šandor Kohanec iz Temerina za lozovaču, Peter Sič iz Sente za odležalu dunjevaču, Žolt Horkai iz Feketića za šljivovicu, Ibolja Fekete iz Bačke Topole za trešnjevaču, Andrej Vrba iz Hajdučice za viljamovku, Ferenc Horvat iz Sente za višnjevaču i Vince Bagi iz Sente za voćnu rakiju.
- Puno smo kao proizvođači rakije napredovali, ne samo što se tiče kvaliteta, nego i pakovanja, serviranja i svega što može da doprinese boljem utisku ovom našem proizvodu koji je sve cenjeniji na domaćem tržištu, a takođe i među ljubiteljime pića u inostranstvu – smatra Nađ.
Žiri je ocenjivao 23 vrste voćnih rakija, kao i sedam vrsta destilata.Najviše je bilo odležalih rakija iz ranijih godina 72 uzorka, ali bile su masovnije zastupljene šljivovice, kruškovače, kajsijevače, dunjevače i lozovače. Bilo je i 11 uzoraka rakije od zove, 10 dudovača, četiri rakije od maline, pa i onih koje se ređe peku kao što su rakije od trnjina i drenjina.
Tekst i foto: M. Mitrović