O pčelama i njihovim melemima
SOMBOR: Kada je pre nekoliko sedmica svečano otvoren Klub penzionera u somborskom Gerontološkom centru, bilo je najavljeno da će on, kroz organizovanje zanimljivih predavanja, književnih večeri, izložbi i drugih kulturnih događaja vrlo brzo postati središte društvenog života žitelja ovog grada u takozvanoj zlatnoj jeseni života.
Da je obećano i učinjeno posvedočila je i prva u nizu najavljenih tribina „Susret u lepoj reči“.
Velikom broju prisutnih i zainteresovanih za ovaj program zdravstveno-obrazovnog karaktera obratio se Zoran Drča, v.d. direktora ovdašnjeg Gerontološkog centra koji je izrazio nadu da će programski sadržaji ovakve vrste naći dostojno mesto kako u samom Gerontološkom centru, tako i u gradu, jer će svi i ubuduće biti u znaku zdravstvenog, edukativnog, kulturnog i prosvetnog sadržaja i karaktera, a u njihovoj realizaciji učestvovaće ljudi od znanja i sa statusom penzionera.
Na temu „Slovo o pčeli“ govorio je primarijus dr Vidoje Kulić, istaknuti zdravstveni radnik u penziji, ali i pčelar-hobista, koji se pčelarenjem bavi gotovo tri decenije. Autor je knjige „Pčele nas hrane i leče“ čije je drugo izdanje predstavljeno na ovoj tribini.
„U novije vreme čovečanstvo je postalo svesno posledica nepravilne ishrane. Na čelu lestvice prirodne zdrave hrane nalaze se pčelinji prizvodi: med, pčelinji polen, perga, matični mleč i propolis.... Pravilnim uzimanjem pčelinjih proizvoda, u dovoljnoj količini, jačamo odbrambene sposobnosti organizma, podstičemo rast i razvoj kod dece i mladih, usporavamo proces starenja, štitimo organizam od infekcija, dejstva slobodnih radikala, malignih bolesti i jačamo opštu, fizičku i umnu sposobnost“, podsetio je Kulić.
Primećujući da je i pored toga što su dokazana hranljiva i lekovita svojstva pčelinjih proizvoda u Srbiji potrošnja meda izuzetno mala, tačnije ispod pola kilograma po glavi stanovnika, a da je potrošnja ostalih proizvoda još i manja, dr Kulić je zaključio da je to posledica slabe prosvećenosti, nedovoljne obaveštenosti o pravilnoj iskrani, ali i slabe popularizacije pčelinjih proizvoda u kojoj sami pčelari treba da prednjače.
Završetak tribine u dupke punom prostoru Kluba penzionera Selenča bio je u znaku izlaganja o prevenciji i lečenju pčelinjim proizvodima uz prezentaciju recepata za njihovo spravljanje i korišćenje i davanja odgovora na postavljena pitanja .
Sadržajnosti, širini i kvalitetu ovog susreta doprineo je deo programa koji je bio u znaku književnog slova o pčeli, kao temi prisutnoj u Bibliji i drugim svetim knjigama, ukazivanju na to kakvu pažnju pčeli kao biću, organizaciji pčelinjeg društva kroz minule vekove daje nauka i najveći umovi čovečanstva, poput Aristotela, Aleberta Ajnštajna, Nikole Tesle, posebno pesnici. Pročitane su i tri pesme o pčeli sa stranica knjige „Sveti žar“ autora Veroljuba Vukašinovića, književnika iz Trstenika.
Primereno sadržaju tribine „Slovo o pčeli“ i završetak je bio u takvom znaku. Uz kaficu i sokove, svi posetioci bili su posluženi kolačima napravljenim u obliku trmke-pletene košnice, koje je za ovu priliku pripremila Velinka Ćurić, i sama korisnica usluga Doma penzionera ovdašnjeg Gerontocentra, dok je urednik i voditelj programa bio David Kecman Dako, novinar i književnik.
Tekst i foto: M. Mć