U Ašanji birali najukusniju gibanicu
AŠANJA: Trodnevna manifestacija u selu Ašanja, u pećinačkoj opštini, kulminirala je danas nadmetanjem za najukusniju gibanicu. U veštini spremanja tradicionalnog specijaliteta nadmetala su se udruženja žena, pekari, ekipe sastavljene specijalno za ovu priliku.
Oko pet stotina posetilaca imalo je priliku da proba gibanice spravljene po najrazličitijim recepturama i u najrazličitijim formama, a žiri nije imao nimalo lak posao da izdvoji najbolje.
Među 16 takmičarskih ekipa prvu nagradu za najbolju gibanicu dobile su gošće iz Dobrinaca – Udruženje žena „Tifani“, drugonagrađena je gibanica pekare „Luki“ iz Pećinaca, a treća nagrada pripala je UŽ „Ogarčanke“ iz Ogara. Nagradu za najlepši štand osvojilo je UŽ „Majka Angelina“ iz Kupinova, a specijalne nagrade pripale su Lovačkom društvu Ašanja, vinariji „Mali podrum Stamenković“ iz Pećinaca i UŽ „Šimanovčanke“ iz Šimanovaca.
Nagrade za najbolju gibanicu uručio je predsednik žirija Miroslav Somborski, vlasnik Mlekare „Muza“ iz Deča, a ostale nagrade i zahvalnice svim učesnicima u ime organizatora uručila je v.d. direktora Turističke organizacije opštine Pećinci Ljubica Bošković, koja je izjavila da je program ovogodišnje „Gibanicijade” organizovan po principu red sporta, red zabave, red gastronomije. Na devetoj „Gibanicijadi” predstavile su se i dve vinarije - „Mali podrum Stamenković“ iz Pećinaca i „Čolaković“ iz Dobanovaca.
Dok je žiri većao o najboljoj gibanici posetioce su zabavljali folklorni ansambli „Kupinik“, „Izvor”,„Iskon“ i „Svitac“. Manifestaciju su podržali Opština Pećinci, Industrija mesa „Đurđević“, Mlekara „Muza“ iz Deča i „Rebro komerc“ iz Ašanje, a organizator je za sve učesnike i goste pripremio i vrhunski sremski paprikaš.
V. H.