Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MANUFAKTURA BRAČNOG PARA ŠIPOŠ Slatka vina od ribizli i ruža

30.12.2018. 11:56 11:58
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

BAČKA TOPOLA: Zahvaljujući podršci iz Fondacije „Prosperitati“ od sredstava donacije koje obezbeđuje Vlada Mađarske, mladi bračni par, Gabor i Izabela Šipoš iz Bačke Topole, zasnovao je zasad ribizle i slične joj voćke – jošte, i spravljaju u „Manufakturi Šipoš“ desertna vina  od ribizle, jošte i šipaka.

Finansijsku podršku za poslovni početak gazdinstva mladi bračni par je dobio pre dve godine i na porodičnom zemljištu zasadili su 2.000 žbunova ribizle. Zasad ribizle se prostire na pola katastarskog jutra, pa se Gabor i Izabela nadaju da će im to biti dobar početni ulog za delatnost od koje još za sada ne mogu da obezbede egzistenciju, ali da će za koju godinu od proizvodnje desertnih vina moći da žive.

Gaborova majka Piroška Šipoš priča da ustvari već desetak godina spravljaju vino od ribizle jer u bašti na okućnici imaju oko 50 žbunova.

- Dobila sam recept od našeg dobrog prijatelja i tome smo se posvetili iz hobija. Nekada je uspelo, nekada ne, ali nismo odustali i polako smo stekli iskustvo tako da sada već pravimo kvalitetno vino od ribizle. Pored toga uspevamo da vino proizvedemo od jošte, što je voće nastalo ukrštanjem ogrozda i crne ribizle. Ima interesantan ukus, bolji nego što ga ima crna ribizla. Vino uspešno pravimo i od šipaka, a još od 1970. godine kada sam se udala od svrekrve sam naučila kako se pravi vino od ruže, pa su deca prihvatila da asortiman prošire na vino od crvenih i belih ruža  – objašnjava Piroška Šipoš.

Porodica Šipoš zbog toga u dvorištu proširuje zasad ruža koje će služiti za spravljanje vina. U „Manufakturi Šipoš“ napominju da vino od ruže sadrži samo četiri do pet posto alkohola, dok vina od ribizle, jošte i šipka sadrže osam do 10 posto alkohola. Gabor i Izabela vina iz porodične manufakture prodaju na etno manifestacijama. Zarada je za početak skromna jer  zasad ribizle još nije dospeo na pun rod, a imali su i problema sa sušenjem žbunova, jer nisu imali mogućnost za zalivanje, tako da se trećina osušila. Na proleće planiraju da obnove ono što se isušilo, a takođe i izbuše bunar kojim će moći da zalivaju zasad.

Gabor Šipoš je inače inženjer informatike, njegova izabranica Izabela je učiteljica, međutim još nisu uspeli da dobiju radna mesta, pa su se odlučili da krenu sa proizvodnjom desrtnih vina. Za sada dok zasadi ne stasaju na pun rod i dok se posao ne razmahne žive sa Gaborovim roditeljima, koji im pomažu, a Gabor i Izabela su odlučni da ostanu u Bačkoj Topoli i tu rade i žive od sopstvene manufakture.

M. Mitrović

Piše:
Pošaljite komentar