Manifestacija „Gljive kao hrana i lek” u Sremskoj Mitrovici
SREMSKA MITROVICA: Na centralnom mitrovačkom trgu održana je Međunarodna gastro manifestacija „Gljive kao hrana i lek” .
Zamisao organizatora je da se stanovništvu približi čarobno carstvo gljiva i popularišu prirodni potencijali ovog kraja u oblasti gljivarstva.
Učestovali su prerađivači gljiva iz Grčke, Hrvatske i Slovenije, kao i članice Mikološko - gljivarskog saveza Srbije, nekoliko proizvođača lekovitih suplemenata i preparata od gljiva, prerađivači lekovitih biljaka i gljiva, izlagači gastro specijaliteta. Izlagači su predstavili konzumne proizvode od gljiva: sušene, marinirane, slatko, čokoladu, ratluk, testenine, makarone, supe, rižoto, kao i lekovite preparate koji pomažu u lečenju i jačanju imuniteta.
Organizovano je „gljivarenje” na Fruškoj Gori, i prvi put građanima su predstavljene samonikle gljive sakupljene u okruženju. Posetioci su imali priliku da probaju gulaš od gljiva, pohovane gljive, bukovače na žaru, suvlaki od šampinjona, rolnice i pite od gljiva, kuglof, mednjake, slatko, ratluk i čokoladu od gljiva, kao i specijalitet – pastu od tartufa. U čitaonici Biblioteke „Gligorije Vozarević” održano je predavanje „Lekovite i fantastične gljive i gde one rastu”.
Međunarodna gastro manifestacija „Gljive kao hrana i lek” održana je u organizaciji Udruženja „ Lisičarka” iz Sremske Mitrovice, uz podršku Grada, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Centra za kulturu „Sirmiumart”, Agencije za ruralni razvoj i Turističke organizacije Sremske Mitrovice.
LJ. M.
Projekat „Akcenat na Sremsku Mitrovicu” realizovala je „Panonija media“ u saradnji sa „Dnevnikom“. Stavovi izneti u ovom tekstu nužno ne izražavaju stavove lokalne samouprave, koja sufinansira projekat.