Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kobasica po predačkim receptima

12.02.2017. 22:36 13:52
Piše:

proizvođače domaće rakije. Ove godine čak 43 ekipe okušale su se u pravljenju kobasica, a na ocenjivanje je predato 176 uzoraka 11 vrsta domaće rakije.

Učesnika - takmičara bilo je iz svih delova Vojvodine, iz Beograda takođe, dok je internacionalni karakter manifestaciji dala ekipa iz Rumunije, iz Starog Bešenova. Manifestaciju su otvorili republička poslanica Elvira Kovač, a ispred domaćina, predsednik Saveta Mesne zajednice Belo Blato Miroslav Markuš. Skupu su prisustvovali i predstavnici grada Zrenjanina, na čelu sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem.

- Veoma smo zadovoljni odzivom takmičara, a još više odzivom gostiju - kaže Ištvan Požar, iz Organizacionog odbora „Kobasicijade”. A gostiju je bilo toliko da mesta za parkiranje nije bilo u petoj ulici od centra sela, dok su se kolone vozila iz pravca Zrenjanina slivale u ovo malo mesto. Bilo je i gostiju iz Beograda i Novog Sada.

Po slobodnoj proceni, u subotu je Belo Blato posetilo više od pet hiljada ljudi i svi su doneli dobru energiju. Od ranih jutarnjih sati pristizali su takmičari i gosti, koji su bili u prilici da se podsete na sve one starinske običaje vezane za svinjokolj. Bilo je tu svega, od prljenja svinje, preko brze obrade i pripreme baretine, do topljenja masti i svih ostalih pratećih svinjokoljskih radnji. 

Propozicije takmičenja u izradi kobasica podrazumevale su tradicionalan način pripreme, po receptima predačkim, a svaka ekipa je dobila po pet kilograma identičnog svinjskog mesa. Izgled, konzistentnost, ukus i dekoracija bili su osnovni kriterijumi u ocenjivanju domaćih kobasica. Način pripreme, posebno rad sa starim alatkama, bio je takođe valorizovan.

Na svakom štandu naseckane kobasice, švargle, bele kobasice, slanine sapunjare...Miris kobasica i ostalih delicija širio se u subotu Belim Blatom.

I sa sigurnošću se može reći da se beloblatska „Kobasicijada” definitivno pozicionirala na mapi vojvođanskih manifestacija koje se ne propuštaju.

Ž. Balaban

 

Bata iBolji od Bate

Posle dugog većanja, odnosno degustiranja, kompetentni žiri odlučio je da je najbolju kobasicu napravila ekipa „Bolji od Bate” iz Stajićeva, drugoplasirana je bila ekipa „Bata Simić”, takođe iz Stajićeva, dok je treće mesto zauzela ženska ekipa iz Belog Blata, pojačana gošćama iz Zrenjanina, interesantnog imena „Mi ne možemo bez kobasica”. Konkurencija u spravljanju rakije bila je takođe izuzetna i takmičenje je održano u šest sirovinskih  kategorija.

Piše:
Pošaljite komentar