Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kako se muljalo grožđe za čuveni krokan

21.10.2017. 12:37 13:10
Piše:
Foto: U dvorištu muzeja „Glavaševa kuća” slavljeno umeće pravljenja vina foto: Dnevnik.rs

NOVI BEČEJ: Zavičajni klub Novobečejaca i Vranjevčana u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Novi Bečej, u dvorištu muzeja „Glavaševa kuća“ u Novom Bečeju organizovao je prikaz tradicionalne berbe grožđa i priprema kojima počinje proizvodnja vina. To je već postala ustaljena manifestacija svakog oktobra.

Predsednik Zavičajnog kluba Branislav Vojnov kaže da su se ovi poslovi u prošlosti obavljali različito u zavisnosti od područja i imovnog stanja ljudi. Radilo se uz mnoštvo pomagala, a gde se nije imalo, radilo se angažovanjem ljudstva.

„Bila je to prilika da se oni koji rade zabave, druže, upoznaju. Pošto je većina bila srednje-nižeg sloja, postupak se najčešće sastojao od ručnog mlevenja grožđa ili gaženja u velikim kacama, buradima i taljigama. Da bi olakšao taj težak fizički posao, pokretana je pesma i druženje, kao što i mi prikazujemo u „Glavaševoj kući“. Na taj način ljudi su jedan vrlo težak posao priželjkivali kao vrstu lepe zabave“, kaže Vojnov.

Nakon berbe i muljanja, grožđe mora da odstoji, da se pokrenu prirodni procesi o kojima su se starali domaćini i stručna lica. Vino se zatim služilo na slavama, slavljima i raznim druženjima, a istina se iskazivala, kao u staroj latinskoj poslovici.

„Naš Novi Bečej ima sreću da na jednom ograničenom području ima izuzetnu vrstu grožđa. Reč je o Bisernom ostrvu i lozi krokan, koja je, poreklom iz Alžira, odakle su je u Evropu preneli Francuzi. Danas krokan uspeva samo u okolini Bordoa i na Bisernom ostrvu u Novom Bečeju“, ističe Branislav Vojnov, podsećajući da se to vino pilo po dvorovima i rezidencijama.

Bilo da neko voli da pije bela, crna ili crvena vina, slatka ili opora, jedno je sigurno, u „Glavaševoj kući“, uz muziku, pesmu i miholjsko leto još jednom je slavljeno umeće pravljena vina, a ova tradicija sačuvana od zaborava.       

D. Gurjanov

Piše:
Pošaljite komentar