Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Iđoš četvrt veka domaćin Sabora frulaša Vojvodine

13.07.2021. 10:25 10:32
Piše:
Foto: Grad Kikinda

IĐOŠ: Sabor frulaša Vojvodine „Škripi đeram“ priređen je 25. put u Iđošu kod Kikinde, u organizaciji Kulturno umetničkog društva „Milivoj Omorac” i uz podršku samouprave grada Kikinde i Mesne zajednice Iđoš.

U izvornom i estradnom sviranju na drevnom narodnom instrumentu, nadmetalo se dvadesetak umetnika i umetnica iz iz Novog Sada, Subotice, Beograda, Valjeva, Zrenjanina, Starčeva, Botoša, Kikinde Iđoša i drugih mesta.

U izvornom sviranju pobednik je Aleksa Miletić iz Starčeva, a u estradnom nastupu Milan Vilotić iz Beograda. Za najboljeg mladog frulaša proglašen je Uroš Amidžić iz Novog Sada. 

Predsednik Organizacionog odbora Rajko Nikolić, podsetio je da prvi Sabor frulaša „Škripi đeram” u Iđošu održan 1995. godine, sa željom da se od zaborava sačuva tradicionalno stvaralaštvo sa prostora Vojvodine.

- Jubilarni Sabor frulaša „Škripi đeram”, zbog korone, lane nismo bili u mogučnosti da organizujemo, pa smo ga sada održali na veliku radost učesnika, žirija i publike - rekao je Nikolić.

Učesnike i domaćine tradicionalne manifestacije pozdravili su Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde i njegovi saradnici.

- Bilo je pravo zadovoljstvo da čujemo i vidimo ove virtuoze na fruli, a po troje najboljih u obe konkurencije, oprobaće se uskoro na republičkom takmičenju u Prislonici kod Čačka. Ogromnu zahvalnost dugujemo organizatorima Sabora frulaša „Škripi đeram”, koji punih 25 godina istrajavaju u ovoj lepoj muzičkoj priči. Grad Kikinda i MZ Iđoš uvek će uvek imati razumevanja i podržavati ovu manifestaciju - naglasio je Nikola Lukač.

Publika je aplauzima nagradila sve učesnike, a naročito Katarinu Mazić (15) iz Bukovca kod Novog Sada i njenu godinu dana stariju sugrađanku Milicu Dmitrović. Katarina napominje da joj je ljubav prema fruli usadila učiteljica još u trećem razredu osnovne škole, a dodatnu motivaciju i stručnu pomoć kasnije dao jedan profesor iz Bukovca.

- Moj muzički izbor uglavnom nailazi na pozitivne komentare od vršnjaka i starijih. U našoj sredini neobično je videti devojku da svira frulu, ali meni je to bio pravi izbor. Ovde na Saboru u Iđošu tri puta sam pobeđivala, a na republičkom takmičenju u Prislonici stizala sam do petog mesta - kaže Katarina Mazić, a Milica Dmitrović dodaje da ju je od četvrtog razreda privukao poseban zvuk frule, te da im podrška publike i starijih kolega prilikom nastupa na manifestacijama puno znači. 


Pastirski i plemenit instrument

Zadovoljstvo nastupom frulaša i radom žirija, nije skrivao profesor  etnomuzikologije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu dr Nice Fracile, koji je bio u ulozi predsednika žirija, pogotovo što su u žiriju bili njegovi nekadašnji studenti, a na sceni vrsni frulaši.

- Frula, pastirski i plemeniti instrument ponovo nas je okupio u Iđošu. Ovaj instrument je zastupljen na svim kontinentima, ima dušu i kao što se videlo na ovom saboru, mladi ga i dalje prihvataju. Izuzetan je doprinos manifestacije u Iđošu da se vojvođanska frula čuje i na republičkom takmičenju u Prislonici - konstatuje profesor dr Nice Fracile.


Već se ustalio nastup na sceni Doma kulture u Iđošu najstarijeg frulaša prosvetnog radnika u penziji Miroslava Vesovića (83) iz Leštana kod Beograda, koji je do sada ovde nastupao deset puta i četiri puta pobeđivao. Poznat je i po tome što je do sada napravio više od 4.500 frula.

- Prvu frulu sam napravio sa jedanaest godina, učeći od oca frulaša i klarinetiste, a pre pola veka počeo sam aktivno da izrađujem frule. Najčešće ih pravim od drveta šljive, jer su od tog drveta najzvučnije i daju najlepše tonove. Koristim još bagrem i šimšir. Jako dobre frule su od ebana, ali tog drveta nema kod nas, raste u Keniji - ispričao je Vesović.

M. Mitrović

Piše:
Pošaljite komentar