Hladovina priobalja Tise spasla „Dan sela“
BAČKO PETROVO SELO: Doskočili su Petrovoselci tropskoj temperaturi i devetu po redu manifestaciju „Dan sela“ održali u hladovini višedecenijskih topola priobalja Tise.
Kako je tu i seoska plaža „Kišmol“, to su osveženje, pogotovo mlađi, našli i u reci. Iako je temperatura bila blizu četrdesetog podeoka Celzijusove skale, učesnici manifestacije su celodnevno druženje proveli u prijatnom ambijentu.
- Posle pet održanih manifestacija u centru sela s kulinarskim takmičenjem pripremanja pilećeg paprikaša, preselili smo se na sadašnju lokaciju i kulinari se sada nadmeću u kuvanju ovčijeg paprikaša. Već prva manifestacija je pokazala da je to „pun pogodak“ u vrelim avgustovskim danima. Da nije bilo lanjske pauze zbog Kovida – 19, sada bismo obeležili prvi jubilej, a iskustvo ovogodišnje manifestacije pomoći će nam da naredne godine jubilarno izdanje „Dan dela“ bude još masovnije i atraktivnije - sigurna je u svoje reči sekretar Mesne zajednice Bačko Petrovo Selo Magdolna Pece.
Zahvaljujući logističkoj podršci Opštine Bečej, što je svojim prisustvom potvrdio i predsednik opštine Dragan Tošić, Mesna zajednica organizovala je bogat i sadržajan program, kako bi svako od učesnika bio zadovoljan. Bilo je tu od jutarnjih sati dečijih kreativnih radionica, popodne su pažnju prisutnih privlačile sportsko-rekreativne aktivnosti, zatim nastupi mesnih kulturno-umetničkih društava i udruženja, a uveče je muzički deo zadržao Petrovoselce i njihove goste iz okolnih naselja kraj Tise.
U centru pažnje je bilo kulinarsko takmičenje u pripremanju nadaleko čuvenog birka paprikaša.
- Ko se i malo razume u kulinarstvo, zna da se ovčije meso duže kuva, pa smo svi poranili sa potpaljivanjem vatre ispod kotlića, kako bi ručak zgotovili do nešto iza podneva. Na jednoj strani su bili takmičari, a na drugoj „kvartet“ koji je pripremao ručak za posetioce. Bela Kalapoš, Dušan Hadnađev i Ferenc Šivo su kuvali ovčiji paprikaš, a ja sam bio zadužen za pasulj - veli nam Jožef Vereš.
Iz četiri velika kotla birka paprikaša i jednog kotla pasulja, oko 250 porcija je prodato građanima koji su posetili manifestaciju, a nisu imali nikoga među tamičarima da degustiraju njihov specijalitet. U Bačkom Petrovom Selu ima dosta ovčara, pa nije bilo teško nabaviti materijal za 33 ekipe koje su učestvovale u kulinarskom takmičenju.
- Pobednički birka paprikaš skuvala je petrovoselska ekipa „Čila Pustai“ sa glavnim kuvarom Lajošem Pustaijem. Pored pobednikog pehara, dobili su vaučer STR „Tisa“ u Bačkom Petrovom Selu u vrednosti 5.000 dinara i jastuk „Pahuljica“. Drugo mesto pripalo je ekipi SVM iz Bačkog Gradišta, čiji je kulinarski tim predvodio Tibor Dostan. Njima je, pored pehara, pripao vaučer iste firme u vrednosti 3.000 dinara i jastuk „Pahuljica“. Najzad treći osvajač pehara, vaučera od 1.000 dinara i slike Ane Marije Stanojev, članice ovdašnjeg Udruženja slikara „Sa Vinči“, bila je ekipa u kojoj je glavni majstor bio Imre Erega - saopštio nam je predsednik Saveta MZ Bačko Petrovo Selo Imre Nemet.
Kako to obično biva u selu, o svemu će se još par dana prepričavati, a onda slede analize i priprema za naredni jubilarni „Dan sela“.
V. Jankov
Projekat „Bečej pravovremeno“ realizuje DVP Digital, a sufinansira Opština Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne odražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva