Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Gurmanlucima čuvaju tradiciju

29.06.2015. 19:16 13:33
Piše:

MALE PIJACE: Udruženje za očuvanje vojvođanskih gastronomskih tradicija iz Malih Pijaca priredilo je u nedelju sedmi festival „Takmičenje nacija u kuvanju bez granica”. To je

dodatni sadržaj u vreme redovnog mesečnog robno-zanatskog i stočnog vašara, jednog od najvećih na severu Bačke, a i takmičenje kulinara privlači veliki broj učesnika i gostiju.

Glavnog organizator i predsednik Udruženja za očuvanje vojvođanskih gastronomskih tradicija Andraš Varbai zadovoljan je odzivom od 102 takmičarske ekipe, domaće i iz Mađarske, Rumunije, Ukrajine i Slovačke.

- Renomirani žiri sastavljen od majstora kulinarstva iz Mađarskog viteškog reda „Belog stola” ocenjivao je jela u četiri kategorije: supe, gulaše, paprikaše i jela sa roštilja. Svaka od ekipa sprema jela po receptima iz svog kraja, a od pre četiri godine u konkurenciju smo uvrstili takmičenje kulinara iz redova gradonačelnika, političara, narodnih poslanika i medija. Ponosni smo na ovaj festival, a uživamo u gurmanlucima, druženju i veselju - ističe Varbai.

Društvo za negovanje tradicija MAG iz Novog Orahova redovno učestvuje na kulinarskim i drugim manifestacijama na kojima se neguju narodni običaji.

- Spremala sam sa ekipom goveđi gulaš sa testom i salatu od krastavaca, onako kako to uobičajeno kuvam kod kuće, a ispekla sam i kolače od višanja. Našem društvu je po meri, onako po našim domaćinskim receptima, a videćemo šta kaže žiri. Idemo na razne manifestacije u Bačkoj Topoli, Senti, Gornjem Bregu, Čoki i drugim mestima u okolini, pa i u Mađarskoj - kaže domaćica Marija Hatala iz Novog Orahova.

Družina predsednika MZ Adorjan i vlasnika DOO „Kontakt” Čabe Boršoša, nadgledala je tri bograča, u kojima su se krčkali paprikaši od muflona, ovčiji i od jelena. Ovčiji paprikaš je nadgledao Zoltan Babinski, za specijalitet od jelena postarao se Ištvan Kanjo, a Boršoš je začinio gulaš od muflona.

- Lako je biti kuvar kada ima dobrog mesa i začina, a truduli smo se da skuvamo što bolje umemo, pa se nadamo da će biti i priznanja. Mi smo prisutni svake godine, drago nam je da se okuplja dosta ljudi i da je organizacija dobra – kaže Boršoš.

U kulturnom programu učestvovalo je više folklornih i muzičkih ansambala izvornih narodnih pesama i igara, a druženje uz muziku, pesmu i igru je potrajalo.

M. Mitrović

 

Piše:
Pošaljite komentar