Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DRUGI DAN KOBASICIJADE U TURIJI Neverovatna posećenost, a najduža kobasica 2.040 METARA

24.02.2024. 15:24 16:08
Piše:
Izvor: S.Šušnjević

Zvaničan program drugog dana 40. jubilarne Kobasicijade u Turiji počeo je u 10 časova narodnim igrama kulturno – umetničkih društava, no i par sati pre početka, u naselju nije bilo mesta za parkiranje, a seoske ulice bile su preplavljene svim generacijama.

Na štandovima sa obe strane puta moglo se naći mnoštvo različitih proizvoda, od igle do lokomotive, dok je oko 12 časova, u centar sela do platoa ispred bine, traktorom pristigla i najduža kobasica na svetu od 2.040 metara. Svi posetioci su imali prilike da je pazare nakon promocije i otpevane himne i to za 800 dinara po metru.

Na otvaranju manifestacije, osim predsednika opštine Srbobran Radivoja Debeljačkog i predsednika Udruženja „Kobasicijada” Turija Željka Popića, govorio je i pomoćnik ministarke poljoprivrede, iz Sektora za ruralni razvoj, Aleksandar Bogićević, koji je tom prilikom kazao da je prvi put posetio Kobasicijadu, a utisci su izvanredni.

– Veliki broj ljudi, mnoštvo kobasica i kvalitetnih proizvoda, šta više za poželeti. Konzumirali smo neke od proizvoda i mogu da kažem da su ovde najbolje kobasice na svetu, a bogami i najduže, ako je verovati Ginisu. Domaćinima želim da naši majstori u narednim decenijama naprave kobasicu dugačku od Vranja do Subotice, ali i da imamo sirovina za sve to. A na nama je da se kao država i Ministarstvo poljoprivrede potrudimo da tako i bude – poručio je Bogićević.  

Predsednik opštine Srbobran Radivoj Debeljački istakao je činjenicu da je Kobasicijada posebna po tome što svake godine obaraju Ginisov rekord, pa su tako i ove imali najdužu kobasicu na svetu.

– Ono što bih istakao je da je suština manifestacije ljudski odnos i nasmejana lica među našim sugrađanima i dragim gostima koji nas posećuju. Zadovoljstvo nam je što svake godine nastavljamo sa negovanjem tradicionalnih vrednosti, ali isto tako što naši posetioci svake godine uživaju u ovoj gastronomskoj manifestaciji i odlaze zadovoljni iz Turije – ističe Debeljački.

I vreme je ove godine išlo na ruku organizatorima, te iako je bio siv dan, posetilaca je iz sata u sat bivalo sve više. Vujadin Gluvajić došao je sa ekipom iz Novog Sada posle 14 godina ponovo u Turiju, a kako je za „Dnevnik” istakao rado posećuje vojvođanske manifestacije, i rado ih se seća.

– Poslednji put sam bio ovde 2010. godine i bilo je super, a i sada, koliko sam uspeo da vidim i doživim, zadovoljan sam, s obzirom na to da je manifestacija posećenija. Hoću da probam sve što se nudi, a pojeo sam i turijsku kobasicu i mnogo je ukusna. U zadnjih 10 godina sam puno boravio po Evropi, i mogu vam reći da nijedna ne može da parira našoj srpskoj. Tamo nisam nailazio na ovakve manifestacije. Ovo je nešto jedinstveno, naša tradicija koju treba da čuvamo jer ćemo tako doprineti očuvanju našeg identiteta– kaže Gluvajić.

 


U nedelju je poslednji prodajni dan

Sutra je poslednji dan manifestacije, okarakterisan kao prodajni, a cene su šarenolike. Tako roštilj kobasica košta 250 dinara, a na štandu Udruženja „Kobasicijada” Turija prodaju se i sveže po ceni 800 dinara za kilogram, kao i suve za 1.200 dinara. Na drugom štandu su sendvič kobasice po 400 dinara, pljeskavice se takođe nude po toj ceni, dok su belo meso i dimljeni vrat sa roštilja 500 dinara. Čvarci se mogu naći za 1.400 ili 1.500 dinara, u zavisnosti na kom se štandu nađete, dok recimo jagnjetina košta 3.000, a prasetina 2.500 dinara. Svinjska glava je 600 dinara, a jagnjeća 400...


 

Nedaleko od njega, stariji bračni par uživao je u slanoj „poslastici”, Ante u kobasici, a žena Goca ipak se odlučila za pljeskavicu. 

– Došli smo da doručkujemo. Iz Temerina smo inače, a malo smo ranije došli da dočekamo najdužu kobasicu, pa da probamo i da je pazarimo. Ima ukusnih proizvoda, a zavisi gde kupite, negde su lepše, negde crvenije. Sve u svemu mogu da prođu – uglas su nam rekli Ante i Goca.

Turija je tokom trajanja manifestacije postala epicentar gastronomskih ponuda, a da je nadalje poznata svedoči činjenica da smo probijanjem kroz masu ljudi mogli da čujemo u prolaze razgovore na engleskom jeziku, kao i mađarskom, slovačkom, pa čak i rumunskom. U večernjim časovima, najavljen je koncert Harisa Džinovića kojim će biti zatvoren današnji dan.

Ivana Bakmaz

Foto: S. Šušnjević

Autor:
Pošaljite komentar
Turija: Kobasicu hvali, na čvarke navali

Turija: Kobasicu hvali, na čvarke navali

27.02.2016. 21:39 13:33
TURIJA: Pesma, igra i kobasica na metar

TURIJA: Pesma, igra i kobasica na metar

27.02.2015. 20:23 15:12