Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Druga bečejska kobasicijada okupila 23 takmičara

18.03.2019. 13:31 13:33
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

BEČEJ: U bazi prijatelja OFK „Bečej 1918”, kafeu „Aruba“, održana je Druga bečejska kobasicijada.

Osim ovdašnjih ljubitelja fudbala i dobrog zalogaja pridružili su se i učesnici iz Nadalja, Čuruga i, naravno, prestonice kobasicijade Turije. To je doprinelo da Druga bečejska kobasicijada u zvaničnoj konkurenciji ima 23 takmičara, potvrdio nam je u ime organizatora Slaviša Dabižljević.

Pored 23 takmičarska para osušenih i nadimljenih kobasica, bilo je još toliko onih van konkurencije - da se mezi dok žiri radi. Bilo je na trpezi i drugih đakonija, a nije nedostajalo domaće „mučenice“ od dunje, kajsije i kruške. I dok su se prijatelji gostili kao kod kuće, žiri je imao „puna usta posla”. Pobednička kobasica dobila je 99 od maksimalih 111 poena, tako da je pobednički pehar pripao Predragu Đorđeviću. Drugo mesto osvojio je Stevan Pavlov, a trećim je morao da se zadovolji Dragan Knežev.

- Kobasica je rađena po starom receptu tasta mi Đorđa Rakića, koji je bio vrhunski gastronom. Napravljena je na farmi njegovog sina Stevana. Ovo je samo potvrda da se u našim porodicama kvalitetno jede -  rekao je pobednik Predrag Đorđević, inače zamenik predsednika prvoligaša sa Tise.


Majstor Čvarak

Majstor Ivica Surdučki, poznatiji po nadimku Čvarak, iz Nadalja, mesar je koji ima uslužnu klanicu. Od novembra, kada je počela sezona svinjokolja, kroz njegove ruke, kaže, prošlo je oko 350 svinja.

- Najveća je imala 412 kilograma. Broj jaganjaca i prasića tokom čitave godine i ne znam. Doneo sam moju kobasicu, ali se u takmičenju našlo još desetak koje sam pripremao i nadevao – kaže Ivica Surdučki Čvarak.


Drugoplasirani Stevan Pavlov je bio sprečen da prisustvuje kobasicijadi, a trećeplasirani Dragan Knežev i prvi čovek OFK „Bečej 1918” nam je rekao:

- Imam majstora koji po mom ukusu pravi kobasicu. Poslednjih godina pripremam kobasice od mangulice, a ovogodišnja je bila teška oko 160 kilograma i mislim da to ima značaja što je kobasica vrhunska.

Bečejcima pripadaju pohvale za organizaciju. Osim kobasica, pričalo se mnogo i o fudbalu. I dok se u fudbal svi razumeju, kad su kobasice u pitanje, složili su se, tu su svi dobri degustatori, ali za pripremu je, ipak, važan majstor.

V. Jankov

Piše:
Pošaljite komentar