Dobar putokaz za izbor zanimanja
srednjih škola iz Kanjiže, Sente, Subotice, Čoke, Ade, Novog Kneževca, Bačke Topole, ali i iz Ašothaloma iz Mađarske. Predstavnici 18 srednjih škola i Dom učenka iz Subotice predočilo je budućim srednjoškolcima mogućnosti koje pružaju različite struke, ali i zanimanja koje pružaju škole sa četvorogodišnjim i trogodišnjim obrazovanjem. Prosvetni radnici Beata Gulači, Gordana Sodić i drugi organizatori i domaćini iz kanjiške osnovne škole kažu da je ovakav način predstavljanja škola važan, jer su mnogi osnovni neodlučni kada je odabir srednje škole u pitanju, ali i zanimanje kojim će se baviti u životu, tako da im je ovo dobar putokaz.
- Na berzi im se pruža uvid u mogućnosti za dalje školovanje, šta mogu da očekuju tokom srednje škole, ali i nakon dobijanja diplome - kaže Sodić.
Ona dodaje da im iskustvo nakon berze pokazuju da se mnoga deca baš posle ovog okupljanja odluče koju će školu dalje upisati. Deca iz kanjiške škole najčešće upisuju srednje škole u Senti i Subotici, ali neretko i u Adi, Novom Kneževcu, Bačkoj Topoli, pa čak i Kikindi, gde mogu da biraju širok spektar raznih zanimanja.
Učenici srednje škole “Dositej Obradović” iz Novog Kneževca su za berzu u Kanjiži pripremili za degustaciju razne poslastice i gurmanluke, čiju su pripremu savladali u školi na smerovima za kuvare i poslastičare. Direktorka ove škole Milica Gajin kaže da njihova škola ima smerove iz oblasti trgovine, ugostiteljstva i turizma za obrazovane profile kuvara i poslastičara sa trogodišnjim školovanjem na srpskom i mađarskom jeziku.
- Iz područja saobraćaja u Novom Kneževcu deca se školuju na srpskom jeziku četiri godine i postau tehničari drumskog saobraćaja, dok se na mađarskom jeziku obrazuju vozači motornih vozila u trajanju od tri godine- kaže direktorka Gajin i dodaje da su zanimanja koja nude atraktivna i da privlače decu, jer se kod četvorogodišnjeg školovanja za tehničare drumskog saobraćaja o trošku škole stiče i vozačka dozvola B kategorije, a kod vozača motornih vozila za B i C kategorija - kaže Gajin i dodaje da su mladima u ugostiteljstvu sve više privlačna zanimanja kuvara i poslastičara, jer su uspeli da izdejstvuju specijalizaciju na petom stepenu za oba smera, kao i za konobare.
- Nakon završene trogodišnje škole i tri godine rada, oni mogu da postanu specijalisti u svojoj struci - napominje Gajin.
U ulozi promotera srednjih školi bili su osim kuvara i poslastičara iz Novog Kneževca i frizeri iz Čoke, baštovani, cvećari, majstori raznih poljoprivrdnih, metalskih i drugih struka iz škola iz okoline, koji bez problema nalaze zaposlenje, ili nastavljaju dalje školovanje ako žele.
Tekst i Foto: M. Mitrović