Bačvani do podne izvukli 20 somova iz Đerdapa
BAČKA PALANKA: Priča da Bačvani ne znaju da pecaju na velikim dubinama, pala je u vodu.
Iz dana u dan pratimo bačkopalanačku družinu koja se sa pet čamaca odvezla u Đerdap, do Golubinja, 330 kilometara nizvodno od Palanke, kao i lane, u nameri da peca grabljivice.
- Ovoga put vreme nije naklonjeno onima koji su na vodi - konstatuje Vojo Mandić, koji je deset puta prolazio ovu dunavsku maršrutu. - Kod Velikog Gradišta bilo je strašno, talasi metar, pa i dva, ali, ipak, stigli smo do Golubinja. Tako izmorene dočekao nas je naš kuvar Stanko Marjanac, sa predivnim kotlićem u kome je mirisala junetina. Zavitlavao nas je da će nam svih sedam dana kuvati pasulj i meso, jer je sumnjao da mi možemo na dubinama Dunava od 50 metara nešto uhvatiti.
Prvog dana najuspešniji bio je Goran Mandić, koji je u par komada uhvatio 14 kilograma sometine. Juče je ulov bio još bogatiji. Samo do podneva upecano je 20 somova, ukupne težine preko 50 kilograma, a najvećeg od skoro 10 kilograma je, uhvatio Goran Mandić koji je pre puta ka Đerdapu u bačkopalanačkim dunavskim vodama uhvatio soma od 35 kilograma. Po ovoj praksi znači da nema razlike. Dunav od Bezdana do Beograda dubok je od pet do osam metara, izuzimajući rupe, a kod Đerdapa 10 do čak 60 metara. Ko zna da peca, zna i u plitkom i dubokom Dunavu, posebno kada je reč o somovima.
M. Sudžum