Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Bačvani do podne izvukli 20 somova iz Đerdapa

16.08.2017. 08:12 08:28
Piše:
Foto: Privatna arhiva

BAČKA PALANKA: Priča da Bačvani ne znaju da pecaju na velikim dubinama, pala je u vodu.

Iz dana u dan pratimo bačkopalanačku družinu koja se sa pet čamaca odvezla u Đerdap, do Golubinja, 330 kilometara nizvodno od Palanke, kao i lane, u nameri da peca grabljivice.

- Ovoga put vreme nije naklonjeno onima koji su na vodi - konstatuje Vojo Mandić, koji je deset puta prolazio ovu dunavsku maršrutu. -  Kod Velikog Gradišta bilo je strašno, talasi metar, pa i dva, ali, ipak, stigli smo do Golubinja. Tako izmorene dočekao nas je naš kuvar Stanko Marjanac, sa predivnim kotlićem u kome je mirisala junetina. Zavitlavao nas je da će nam svih sedam dana kuvati pasulj i meso, jer je sumnjao da mi možemo na dubinama Dunava od 50 metara nešto uhvatiti.

Prvog dana najuspešniji bio je Goran Mandić, koji je u par komada uhvatio 14 kilograma sometine. Juče je ulov bio još bogatiji. Samo do podneva upecano je 20 somova, ukupne težine preko 50 kilograma, a najvećeg od skoro 10 kilograma je, uhvatio Goran Mandić koji je pre puta ka Đerdapu u bačkopalanačkim dunavskim vodama uhvatio soma od 35 kilograma. Po ovoj praksi znači da nema razlike. Dunav od Bezdana do Beograda dubok je od pet do osam metara, izuzimajući rupe, a kod Đerdapa 10 do čak 60 metara. Ko zna da peca, zna i u plitkom i dubokom Dunavu, posebno kada je reč o somovima.

M. Sudžum

Piše:
Pošaljite komentar
Pecanje kao adrenalin, užitak i očuvanje okoline

Pecanje kao adrenalin, užitak i očuvanje okoline

17.03.2016. 20:31 13:33