Denešu Kenjerešu iz Martonoša pehar na "Danu tiske ribe"
ADA: Rekreacioni park “Adica” u Adi bio je zborno mesto učesnika velike međunarodne kulinarske fešte “Dana tiske ribe”, koja je okupila čak 145 ekipa iz zemalja kroz koje protiče reka Tisa.
Organizatori manifestacije bili su entuzijasti udruženja zaštitnika prirode Potisja “Belorepan” iz Ade, čija su očekivanja ispunjena, bez obzira što su očekivali još više učesnika, ali su neke obeshrabrili zahlađenje praćeno kišom.
Na druženje u Adu došle su ekipe kulinara iz Mađarske, Rumunije i Slovačke, izostali su gosti iz Ukrajine, ali zato je odziv učesnika iz naše zemlje bio prema očekivanjima. Došli su učesnici iz Sente, Vrbice, Mužlje, Apatina, Novog Sada, Zrenjanina, Srbobrana, Bačke Topole, Kanjiže, Novog Kneževca, Malog Iđoša, Nove Crnje, Kikinde, Novog Miloševa i drugih mesta.
- Cilj nam je da ovom manifestacijom, koju želimo da negujemo kao tradiconalnu, okupljamo rude iz potiskih zemalja, od njenog izvora u Ukrajini do ušća u Dunav u našoj zemlji, da propagiramo očuvanje prirodenih vrednosti ovog podneblja i afirmišemo prirodne i turističke potencijale reke Tise – naglašava predsednik Udruženja “Belorepan” Šandor Tot.
Domaćini iz Ade su svim takmičarskim ekipama obezbedili dva i po kilograma ribe, kotizacije za učešće na ovoj fešti nije bilo, a svako je riblju čorbu i specijalitete od ribe pripremao po sopstvenom receptu. Mnogi su meni pojačali pripremanjem jela sa roštilja, okretanjem pečenja na ražnju i spremanjem drugih jela. Organizatori su meni za goste dopunili spremanjem riblje čorbe i srnećeg paprikaša u velikim kotlićima.
Kulinari su se potrudili pa su renomiranom međunarodnom žiriju za ocenjivanje ponudili uzorke čak 168 jela, od čega 134 riblje čorbe koja se krčkala u kotlićima, a ocenjivani su još pržena i pohovana riba, kao i drugi specijaliteti. Žirijem je rukovodio majstor kulinarstva Đula Tođer iz Tisaujvaroša iz Mađarske.
Veliki prelazni pehar pripao je ekipi Deneša Kenjereša iz Martonoša, koji je prema oceni žirija najbolje začinio riblju čorbu, za šta mu je pripao pobednički pehar, a ekipa koju predvodi spremala je više raznih specijaliteta od ribe. Dodeljene su za ukupan učinak tri glavne ravnopravne nagrade koje su osvojili Branko Mataruga iz Sente, Tibor Aradi iz Mola i Ferenc Đarmat iz Ade.
Druga nagrada u kuvanju riblje čorbe pripala je Željku Janjiću, a treća Ištvanu Varmuži, dok su posebne nagrade dodeljene Vladanu Subotinu, Draganu Jegdiću i Nikoli Saviću.
U pečenju ribe najboljim su se pokazale ekipe Omladine Tisaujvaroša iz Mađarske i Čaba Baranj iz Ade, koji su podelili prvu nagradu, drugo mesto osvojila je Klaudija Hajdu iz Sente i treće Tomislav Subotički iz Novog Miloševa.
Priznanje za najuređeniji štand ponela je ekipa Mađarskog kulturnog kruga iz Ostojićeva, za ocenjivanje je ponuđeno dvadesetak uzoraka domaćih prirodnih rakija, a takođe i slanih i slatkih kolača. Za slane kolače nagrada je pripala Mihalju Šilingeru iz Dunaujvaroša (Mađarska), dok je za slatku tortu u obliku kotlića, ukrašenog ribom, prva nagrada pripala ekipi Branka Mataruge iz Sente . Pored velike ponude specijaliteta od ribe, za dobro raspoloženje bilo je nastupa folklornih ansambala, tamburaša, mažoretkinja i durgih zabavljača.
M. Mitrović
Foto: M. Mitrović
Projekat “Ada danas“ realizovala je „Panonija media“ u saradnji sa „Dnevnikom“. Stavovi izneti u ovom tekstu nužno ne izražavaju stavove lokalne samouprave, koja sufinansira projekat.