Delegacija nordijske poslovne alijanse posetila Apatin
APATIN: Za predstavnike Nordijske poslovne alijanse, koje je predvodio ambasador Švedske Jan Lundin, predstavnici ambasada Norveške i Finske, te predstavnici više kompanija, priređen je prijem u Skupštini opštine Apatin.
Delegaciju je pozdravio predsednik opštine Apatin Milan Škrbić, koji je najavio pripremljene prezentacije i posebno istakao proglašenje Apatina za lučko područje.
- Posetili smo Apatinda bismo razvili poslovne veze između ovog grada i naših preduzeća. Dobili smo interesantnu informaciju od predstavnika vašeg grada u vezi ekološkog turizma, proizvodnje biološke energije i o drugim stvarima koje čine Apatin interesanstnim za ulaganje i investiranje – rekao je ambasador Švedske Jan Lundin, podsetivši da u Apatinu već radi kompanija „Sekuritas” iz Švedske, koja ovde zapošljava 170 radnika.
- Verujem da ćemo pored ovoga naći još prostora za saradnju - rekao je ambasador Švedske.
Predstavnici nordijske poslovne alijanse kroz prezentacije su upoznati sa privrednim potencijalima opštine Apatin, a opštirno o toj temi, kao i Slobodnoj zoni i budućoj luci govorila je direktorka Slobodne zone Apatin Maja Kuridža. Prezentaciju o prirodnom rezervatu biosfere „Bačko Podunavqe“, kao i turističim potencijalima predstavila je direktorka JP za upravljanjem putničkim pristanom i marinom Ljiljana Krec. U završnoj prezentaciji kako na najboqi način mogu da se iskoriste obnovljivi izvori energije i gde ih sve ima u opštini Apatin, govorio je Vladan Divjak, stručni konsultant iz oblasti biogasne tehnologije.
Zamenica predsednika opštine Apatin Dubravka Korać kaže da je sastanak bio radni, a ne samo protokolarni, kako je to do sada bila praksa. Goste je najviše interesovala neiskorišćenost naših geotermalnih izvora i biomase, kao i brodogradilište koje godinama ne radi.
Predsednik opštine je sa svojim saradnicima, goste poveo u obilazak Slobodne zone. Zadržali su se u firmi „Fleš SRB” kroz koju ih je proveo direktor Nebojša Stanivuk. Domaćini su gostima omogućili posetu Muzeju podunavskih Nemaca, te ručak u „Zlatnoj kruni” gde su probali čuveni riblji paprikaš.
V. H.