Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

JOVAN POPOVIĆ trener vaterpolista Vojvodine u novoj sezoni očekuje igru OD SJAJA DO - OČAJA od svojih pulena

11.09.2023. 18:06 18:10
Piše:
Izvor: Ekipa Vojvodine izmenjena u odnosu na prošlu godinu, foto: F. Bakić

Nova sezona u Supreligi Srbije za vaterpoliste sasvim se približila. Već sledećeg vikenda igraju se utakmice prvog kola i sve ekipe potrudile su se, u skladu s budžetima kojima raspolažu, da se pojačaju i pokušaju da ostvare zacrtane ciljeve. Među njima je i Vojvodina, koja je prošle sezone uspela da zadrži elitni status, a ciljevi za ovu godinu ostali su isti - opstanak u društvu najboljih.

Novosađani će u novu sezonu ući s veoma mladim timom, jer su klub napustili iskusni Dragoljub Rogač, Ilija Prekogačić i Nemanja Marinković. Ipak, u klub u kojem je ponikao, vratio se Uroš Kalinić.

- Da, vratio nam se Kalinić, naš najiskusniji igrač, da u svom gradu završi karijeru - kaže trener Vojvodine Jovan Popović. - Od iskusnijih, ostao je Aleksa Tintor, a tu su i juniorski reprezentativci Bogdan Brešćanski i Petar Pajković, koji su ovog leta osvojili srebro na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina. Tu je i mladi crnogorski reprezentativac Marko Bošković, a došla su još dva talentovana Crnogorca, Neđo Baštrica i Mlađan Janović, sin čuvenog vaterpoliste Nikole Janovića. Stigao je i Andrej Karalić iz Vukova, kao i Luka Bošković iz Bečeja, koji je naš igrač, ali je tamo bio na kaljenju. I on je juniorski reprezentativac i sa Srbijom je letos osvojio srebro na Evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina.

Novosađani su u sklopu priprema odigrali i više trening utakmica, tako da spremni dočekuju početak nove sezone.

-  U Kotoru smo igrali s Primorcem, Katarom i jednom litvanskom ekipom. Zadovoljan sam kako smo izgledali u tim utakmicama. Nedavno smo odigrali i turnir u Oradei, gde smo zauzeli treće mesto. Prvo smo izgubili od Oradee s većom razlikom, ali verujem da rezultat ne odražava pravo stanje stvari, jer smo taj duel bukvalno odigrali čim smo stigli s puta. Zatim smo iznenađujuće dobro odigrali utakmicu s Dinamom iz Bukurešta, koju smo i dobili, a moram da dodam da se u Dinamo vratio čuveni Kozmin Radu. Zatim smo izgubili od Miškolca, gde nas je sustigao umor, jer smo još uvek u jakom pripremnom periodu. Naša ekipa je vrlo mlada, tako da u novoj sezoni očekujem igru od sjaja do - očaja. Sve je moguće. Ukoliko bismo uspeli da ove igrače zadržimo na okupu u narednih nekoliko godina, verujem da bi to postala veoma ozbiljna ekipa.

Za sada je u planovima Novosađana opstanak u Superligi Srbije.

- Rivali za borbu za opstanak u eliti biće nam Vukovi, Taš, Stari grad, Niš i Proleter. Očekujem zanimljivu borbu u donjem domu. Računamo da bismo mogli da odigramo i neke dobre utakmice s Partizanom, koji takođe ima mladu ekipu, ali uz nekoliko iskusnih i kvalitetnih igrača. I u gornjem domu će biti zanimljivo. Valis je napravio ozbiljan tim i mogao bi da se umeša u borbu za četvrto mesto sa Šapcem. Radnički je dosta promenio sastav, tu je Crvena zvezda koja je zadržala tim, ali je, po mom mišljenju, Novi Beograd i dalje neprikosnoven.

Sledećeg vikenda počinje borba za bodove u Superligi Srbije.

- Dolazi nam Šabac u goste, s kojim smo odigrali dve kontrolne utakmice. Ozbiljna su ekipa, pokrivena na svakoj poziciji, sa jakim budžetom. Sigurno ćemo im pokazati zube. Na trening utakmicama se videlo da možemo da igramo sa svima, a u kom delu će to biti - videćemo.

Regionalna liga igra se po novom sistemu, po grupama i u Premijer i u A1 nadmetanju, tako da će srpski klubovi biti u jednoj, a hrvatski i crnogorski u drugoj grupi.

- To je moralo da se uradi zbog zgusnutog kalendara takmičenja reprezentacija. Tako će utakmice iz Superlige Srbije biti računate i za Regionalnu ligu, kako za Premijer, tako i za A1. Onda će se prve dve ekipe iz jedne grupe ukrstiti s druge dve iz druge grupe. U Regionalnoj ligi ćemo pokušati da se umešamo u baraž za plasman u Premijer ligu, ako budemo mogli. Valis se jako pojačao ove godine, tamo je otišao i naš Rogač, a tu su i Vukovi, ali mi ćemo da pokušamo da se nađemo na jednom od prva dva mesta u našoj grupi, koja vode u razigravanje - zaključio je Jovan Popović.

G. Malenović

Zvezda u Ligi šampiona

Vaterpolisti Crvene zvezde plasirali su se u grupnu fazu Lige šampiona, pošto su na kvalifikacionom turniru u Hanoveru ostvarili četiri sigurne pobede. Crveno-beli su se na taj način vratili u elitno takmičenje u kojem su poslednji put igrali u sezoni 2021/2022, a već je poznato da će igrati u grupi u kojoj su i mađarski Ferencvaroš, splitski Jadran i Jadran iz Herceg Novog.

Za razliku od Crvene zvezde, vaterpolisti Radničkog nisu uspeli da prođu kvalifikacije za Ligu šampiona, pa će nadmetanje nastaviti u Evrokupu. Kragujevčani su u svom bazenu u poslednjoj utakmici poraženi od Breše 8:15. Pre toga Radnički je savladao Noazi le Sek 13:10, Duizburg 13:8 i Primorac 16:15. Pored Zvezde i Breše, plasman u grupnu fazu, kroz kvalifikacije, izborili su još grčki Vuljagmeni i dubrovački Jug. Početak takmičenja je zakazan za 26. septembar.

Tako će Srbiju u elitnom evropskom takmičenju ove sezone predstavljati Novi Beograd i Crvena zvezda, dok će se Radnički pridružiti Partizanu, Šapcu i Valisu u Evokupu.

Autor:
Pošaljite komentar
Vaterpolisti Vojvodine sezonu završili na šestom mestu

Vaterpolisti Vojvodine sezonu završili na šestom mestu

28.05.2022. 15:32 15:35