Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

HRVATSKA POSLE PETERACA i pobede nad Italijom DO TREĆEG SVETSKOG TRONA; Bronza za Španiju koja je nadigrala Francusku najprijatnije iznenađenje u Kataru

17.02.2024. 17:13 17:20
Piše:
Izvor: Tanjug (AP Photo/Lee Jin-man)

U uzbudljivoj finalnoj utakmici pobednik je dobijen tek posle peteraca. U meču u kojem ni jedna ekipa nije imala prednost od dva gola slavili su Hrvati 15:13 (2:3, 3:2, 3:2, 3:4- 4:2).

Burić je pet sekundi pre kraja izborio peterce u kojem je njegova ekipa imala više koncentracije. Žuvela je postigao gol za tron. Peterci su bili na strani Hrvatske i protiv Francuza u polufinalu. U finalu su češće bili u vođstvu ali su se na kraju spašavali.

Strelci iz peteraca: Marinić-Kragić, Burić, Harkov, Žuvela za Hrvatsku, Fondeli, Prešuti za Italiju Del Lungo je odbranio udarac Fatovića, Ečenike je pogodio prečku, Anić je odbranio Di Fulviju i posle gola Žuvele sve je bilo gotovo – Hrvatska je treći put prvak sveta!

Odmah je bilo vidljivo da će odbrane rešavati. Na obe strane agresivne,s a malo prostora za uplivavanje. Hrvatsku je dva puta u vođstvo dovodio Harkov. Di Fulvio i Fondeli su iz igre matirali Bijača a prvo vođstvo Italiji doneo je Fondeli sa prvom realizacijom igrača više iz trećeg pokušaja. Sa 3:2 za Italiju je završena borbena, nervozna prva četvrtina.

Harkov je nastavio seriju, treći gol iz daljine za 3:3. Ako je on blistao u napadu, Bijač je imao dve sjajne intervencije. Di Fulvio je vratio prednost, dok je rival propuštao prilike sa igračem više. Tek četvrtu šansu u drugih osam minuta, posle tajm auta Ivice Tucaka, je iskoristio Marinić-Kragić.

Dobili su zatim Italijani igračku prednost, pa je Kampanja poput kolege uzeo minut odmora. Samo rezultata nije bilo. Vrlić je u kontri izborio peterac i Marinić-Kragić to nije propustio da iskoristi. Posle serije grešaka na obe strane, Prešuti je 55 sekundi pred veliki odmor pogodio sa igračem više za 5:5.

Rasplamsala se borba u trećem delu, 10 isključenja, dva peterca za Italiju koje je zaradio Di Fulvio a realizovao Fondeli. Harkov i Vrlić su savladali Del Longa. U samom finišu Burić je iz kontre doneo Hrvatskoj vođstvo 8:7. koje je briljantnom intervencijom sa igračem manje u samom finišu sačuvao Bijač. Hrvatska je imala igrača više 14-5, jedan peterac realizovan, Italija 10-2 i tri realizovana udarca sa pet metara.

U prvom napadu u završnih osam minuta Marcijali je iskoristio otpadak posle odbrane Bijača i izjednačio 8:8. Kratko je to trajalo Biljaka je iskoristio igrala više ua 9:8. Majstorski je Fondeli prevario Bijača za remi na sredini četvrtine. Marinić Kragić i Fondeli su nastavili rezultatski egal.

Tačno 100 sekundi pre kraja Fondeli realizovao treći peterac. Tucak je zatražio tajm aut posle isključenja igrača Italije 1,16 do kraja. Obranila se Italija blokom i trošila vreme, Hrvatska je imala 29 sekundi, Bijač je krenuo u napad. Burić je pet sekundi pre kraja izjednačio. Fondelijev pokušaj je završio u rukama Bijača. Stigli su peterci u kojima je za Hrvatsku branio prvo Anić, pa Bijač. A sve je rešio Žuvela.

 

Bronzu je osvojila Španija, koja je potvrdila status favorita protiv Francuske, najvećeg iznenađenja turnira, i pobedila sa 14:10 (4:1, 5:3, 2:2, 3:4). Punih šest minuta su odbrane carevale u prvoj četvrtini . Agilniji Španci su češće dobijali igrača više, treću priliku je za 1:0 realizovao Sanahuja. U narednom napadu je Bjork izjednačio da bi sve bilo rešeno u poslednjih devedeset sekundi. Prvo pogodak Munariza, pa njegova sjajna asistencija Del Toru i na kraju gol Perone iz peterca.

Unai Augire je bio u svom elementu, francuski napad je teško dolazio do prave šanse. Trzaj Francuza je bio u prvih nekoliko minuta druge četvrtine. Sa dva gola su pratili efikasnost španskog napada. Smanjili su na 5:3 da bi tada „furija“ počela da igra u Perone ritmu. Komandovao je kapiten u odbrani, asistirao, pogađao. Na gol „galskih petlova“, Španija je odgovarala sa dva. Na poluvremenu 9:4.

Razlika se posle trećeg dela nije povećavala. Prvaci Evrope su odrađivali posao. Odlična odbrana je omogućila dve efikasne kontre Granadosu a obojica Vernua su uspeli da nađu put do Augireove mreže.

Nepuna tri minuta pre kraja Francuska je smanjila na 12:9 dobijajući stalno igrača više. Sanahuja je raspršio sve dileme oko pobednika . Prvo snađnim šutem a zatim i majstorijom na dva metra. Realan ishod, razlika u klasi je ipak primetna.

Španija je tako stigla do desete medalje na planetarnim skupovima (tri zlata, četiri srebra i tri bronze) ali i do sedmog uzastopnog odličja na svim takmičenjima posle Igara u Tokiju. Zbog svega prikazanog, ponosni Francuzi su postigli svoj najveći uspeh na prvenstvima sveta.

Autor:
Pošaljite komentar
U FINALU SVETSKOG PRVENSTVA IGRAĆE HRVATSKA I ITALIJA: Hrvati posle peteraca pobedili Francuze, a Italijani savladali Špance

U FINALU SVETSKOG PRVENSTVA IGRAĆE HRVATSKA I ITALIJA: Hrvati posle peteraca pobedili Francuze, a Italijani savladali Špance

15.02.2024. 17:01 17:03
VATERPOLISTI SRBIJE OSVOJILI ŠESTO MESTO posle poraza od Grčke na Svetskom prvenstvu u Kataru

VATERPOLISTI SRBIJE OSVOJILI ŠESTO MESTO posle poraza od Grčke na Svetskom prvenstvu u Kataru

17.02.2024. 15:13 15:24