Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BIVŠI SELEKTOR DEJAN SAVIĆ POSLE SLAVLJA POZIVA NA OTREŽNJENJE: Imamo problem, moramo da menjamo vaterpolo

19.08.2024. 17:45 17:50
Piše:
Izvor: Marcel Ter Bals/VSS

Bivši selektor vaterpolo reprezentacije Srbije, Dejan Savić, bio je gost na stručnom panelu, koji je održan na Korčuli, a pored trofejnog srpskog trenera, govorili su i bivši selektori Hrvatske i Mađarske, Ratko Rudić i Deneš Kemenj, potom iskusni Španac Felipe Perone i selektor ženske selekcije Holandije Evengelos Dudesis.

Savić je najpre pohvalio sjajan turnir na Olimpijskim igrama gde je Srbija osvojila treće olimpijsko zlato u nizu, ali je izneo mišljenje povodom situacije u vaterpolu.

– Svi ste gledali Olimpijske igre i prema mom mišljenju bio je sjajan turnir. Uvek se radi o osam timova koji mogu da budu na visokom nivou i da osvoje zlato, srebro ili bronzu, ali na ovom olimpijskom turniru bilo je 10 timova. Ali nivo veštine bio je na niskom nivou, kao i pre. Mogu da se slažem sa pričom o suđenju i da je na muškom turniru bilo katastrofalno do polufinala, ali način na koji se igra… Od pozicije ‘jedan’ do pozicije ‘pet’, gledajući i to šta se događa na centru, sve je čekanje na igrača više ili manje i svi čekaju da šutiraju iz faula. Sve mora da se promeni od početka. Od detinjstva i rada sa igračima kada imaju 10 ili 11 godina. Moraju da plivaju, moraju da prodiru, jer nove generacije shvataju i uče ovaj način igre i za 10 godina biće gore nego sada. To je problem – objasnio je Savić, a preneo portal vaterpolo vesti.

Ono što je primetio da nedostaje jeste veština.


Spektakl na Korčuli: Ol-Star utakmica i oproštaj Ratka Rudića od vaterpola

Na Korčuli je posle stručnog panela, na kojem je govorio i bivši selektor Srbije Dejan Savić, u večernjim časovima pred punim tribinama odigrana i Ol-Star utakmica između reprezentacije Hrvatske iz 2012. godine, koja je pod vođstvom Ratka Rudića osvojila olimpijsko zlato u Londonu i Tima sveta, za koji su pored brojnih drugih velikana igrali i Andrija Prlainović i Duško Pijetlović, a sa klupe ih je predvodio Igor Milanović. Rezultat je svakako bio u drugom planu, ali ostaje zapisano da je na kraju bilo nerešeno 13:13.

Legendardni svetski trener, najtrofejniji svih vremena, Ratko Rudić, tako se i zvanično oprostio od vaterpola onako kako zaslužuje, iako je još pre četiri godine stavio tačku na trenersku karijeru posle sezone koja je prekinuta zbog korone.


– Od federacije do federacije možete promeniti pravila. U Srbiji možemo da promenimo pravila za igrače do 12 godina, ali i globalno se mogu promeniti pravila, u saradnji svih instanci. Ovaj turnir je bio sjajan, ali nisam video veštine kao pre. Perone, Deneš Varga, to su bili veoma vešti igrači, ali toga nismo videli u Parizu. Imamo problem sa isključenjima centra bez lopte, ne znam kako to da rešimo. I mislim jedno – da ako želite da promenite veštine igrača, to morate da radite od detinjstva – dodao je trofejni selektor.

Na kraju je zaključio da trenere nikad ne pitaju kada odluče da menjaju pravila.

– Ako se vratimo malo u istoriju, na Olimpijske igre u Moskvi, kada je poslednji put bilo 11 igrača, a to je bilo pre 44 godina. Vaterpolo se promenio od tada minimum 10 ili 12 puta. Ja sam ovde mlad trener i moram da pitam zašto nikad ne pitaju trenere kada menjaju pravila? To je problem. I posebno, niko ne pita igrače kako se osećaju. Imali smo tri velika takmičenja u poslednjih osam meseci i niko ih ne pita kako se osećaju. Siguran sam da će Perone sve objasniti – jasan je bio Savić.

Autor:
Pošaljite komentar
DEJAN SAVIĆ U SAUDIJSKOJ ARABIJI Predvodiće ekipu Al Kadisija iz Al Hobara

DEJAN SAVIĆ U SAUDIJSKOJ ARABIJI Predvodiće ekipu Al Kadisija iz Al Hobara

15.11.2023. 18:53 18:54
Selektor vaterpolista Srbije Dejan Savić podneo ostavku

Selektor vaterpolista Srbije Dejan Savić podneo ostavku

01.10.2022. 11:05 11:06