Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NOVAK ĐOKOVIĆ I DANIL MEDVEDEV DANAS U FINALU US OPENA Nole juri 24. grend slem titulu

10.09.2023. 13:26 13:43
Piše:
Izvor: Tanjug (AP Photo/Frank Franklin II)

Danas u finalu US opena u Njujorku sastaju se Novak Đoković i Danil Medvedev. Ovakav epilog malo ko je očekivao, Noleta  su svi pre početka turnira očekivali u završnom meču, ali ne i Danila, već mlađanog Španaca Karlosa Alkaraza. Đoković je lako u polufinalu pobedio mladog agresivnog Amerikanca  Bena Šeltona sa 6:3, 6:2, 7:6, dok je Medvedev na veliko iznenađenje pobedio do US opena prvog tenisera sveta sa 7:6, 6:1, 3:6, 6:3.

Dakle, ponavlja se istorija Novak i Danil su pre dve godine igrali finalni meč, sada će ponovo igrati, ali se čini da su okolnosti sasvim drugačije.

Novak ima  šansu da stigne do 24. titule na gren slemu turnirima.

- Grend slemovi su oduvek bili najviši prioritet kada pravimo raspored i kada gledamo u kom delu sezone želim da igram najbolji tenis i na kojoj podlozi. Gledali smo da imam raznovrsnost u igri da bih mogao na svakom grend slemu dam svoj doprinos u maksimalnom smislu i da se borim za titulu. Da li sam planirao ili sanjao da ću da igram 36 grend slem finala? To ne... Sanjao sam kao klinac da osvojim Vimbldon i da budem broj 1 na svetu i kada sam to ostvario onda sam sanjao neke nove snove i nove ciljeve i vizije i ono što želim. To je raslo sa vremenom, postepeno -  rekao je Đoković. - Dobro se osećam fizički, imam podršku bliskih ljudi i organizovan život u toj meri i dalje. Imam mogućnost da idem na Grend slemove, da se bavim ovim sportom na najvišem profesionalnom nivou... Brojke su tu, ja sam ih svestan i veoma sam ponosan na njih.

Đoković lako sa Šeltonom

Srpski teniser Novak Đoković prvi je finalista ovogodišnjeg US Opena. Trostruki šampion na poslednjem Grend slemu u sezoni je bio bolji od domaćeg tenisera Bena Šeltona rezultatom 3:0. Po setovima je bilo 6:3, 6:2, 7:6 (4), za nešto više od dva i po sata vremena igre. Pred početak je ovaj meč označen kao „duel generacija”, ali se ispostavilo i da je bio duel dva potpuno različita nivoa teniske umešnosti.

Šelton je imao pet godina kada je Đoković stigao do prvog Grend slema u karijeri u Australiji 2008. godine i očigledno da ima još mnogo da uči iako će posle ovog turnira biti među 20 najboljih na svetu. Nije izgledao kao da pripada tom društvu, naprotiv. Previše je brzao Šelton, nije dozvoljavao iole duže razmene i takav pristup je bio osuđen na propast.

Od starta je svom silinom udarao, naročito na servise, pa čak i na drugi. Bilo je perioda kada je to pravilo omanje probleme Đokoviću, ali je Novak isuviše iskusan da ga to omete pa se ubrzo prilagodio i smirio.


Protivnik u finalu biće mu Medvedev, koji mu je 2021. srušio snove o kalendarskom Slemu.

- Naučio sam lekciju iz 2021. godine tu sam išao na kalendarski Grend slem i dopustio da emocije prevladaju taj dan i nisam se osećao svojim na terenu. Pokušaću to da korigujem i da ovog puta bude drugačije, US open finala statistički gledano mi nisu bila dobra i uverljiva kao ostala finala, ostalih Grend slemova. Pokušaću da to malo ispravim u nedelju - zaključio je Đoković.


Alkaraz: Moram još da učim

Španski teniser Karlos Alkaraz kaže da će morati još da uči kako bi bio spremniji za velike mečeve poput ovog u polufinalu US opena.

- Mislim da sam dobro počeo meč. Bio je prilično tesan prvi set. U taj-brejku, posle 3:3, odigrao sam tri ili četiri poena bez kontrole. Nisam razmišljao. Totalno sam izgubio razum. Teško mi je bilo da se nosim sa tim. U drugom setu nisam uspeo da se vratim. Bilo mi je teško. Danil je igrao odlično. Bilo je teško da se vratim u meč. Skoro da sam bacio reket na pod, ali trudio sam se da se kontrolišem. Bilo je teško ostati miran -  rekao je Alkaras.

Alkaraz je dvostruki Grend slem šampion, zreliji je, ali očigledno ne dovoljno.

- Ovakvi mečevi se dešavaju, čak i ako se osećam da sam drugačiji igrač, zreliji. Igrao je stvarno sjajno. Nisam mogao da pronađem rešenja. Mislio sam da sam bolji u tome da pronađem rešenja kada meč ne ide u željenom smeru. Posle ovog meča sam promenio mišljenje. Moram još da učim.


Ruski teniser Danil Medvedev kaže da ga statistički podaci uoči finala US opena ne zanimaju mnogo. Medvedev je eliminisao Karlosa Alkaraza posle četiri seta i u u meču za trofej igrati protiv Novaka Đokovića. Biće to repriza finala 2021, kada je slavio Danil. Ipak, ističe da ga to neće opustiti.

- Mislim da je jedini način da to iskoristim, kao što sam rekao, jeste da Novak, kada izgubi, nikada nije isti posle. Dakle, drugačiji je. Mentalitet je drugačiji. Biće 10 puta bolji nego pre dve godine. Moram i ja da budem 10 puta bolji, ako želim da ga pobedim. To je ono što ću pokušati da uradim - rekao je Medvedev.

Medvedev se prisetio završnih trenutaka finala 2021. godine.

- Najjača uspomena mi je poslednji servis, jer sam napravio neke duple greške, mislim dve ili tri na meč loptama. 40:15, dupla. Morao sam da serviram i odigram poen. Ubacujem servis. Vidim da sam pogodio. Vidim ga daleko od lopte i nekako uspeva da dodirne lopticu. Skoro da je prošla. Oh, Bože. Nije prošlo. To je najveća uspomena.

Medvedev protiv Đokovića ima bolji skor kada je srpski teniser prvi na listi, nego kada je slabije plasiran.

- Smešno je to što kažeš -  statistika. On još uvek nije broj jedan. Ali dobro, ako želimo da se našalimo, misliću da je od sledećeg ponedeljka prvi, tako da bude kao da igram protiv broja jedan. Generalno, ne znam ove statistike. Mislim da nema puno veze sa onim što se dešava na meču. Kao što sam rekao, baš me briga da li je on broj jedan ili dva. On je Novak Đoković i želim da pokušam da ga pobedim -  zaključio je Danil.

Finalni meč između Novaka Đokovića i Danila Medvedeva igra se danas od 22 sata u Njujorku,a prenos je na Evrosportu 1.

Ogroman pad Karlitosa

Španac Karlos Alkarazs neće odbraniti titulu, pošto je u polufinalu izgubio od Danila Medvedeva, pa će ostati bez 1.280 bodova i od ponedeljka će biti na drugom mestu ATP liste.

Prvi će biti srpski teniser, koji prošle godine nije igrao i samim ulaskom u finale obezbedio je novih 1.200 bodova, a eventualnom pobedom bi došao do maksimalnih 2.000.

To znači da Đoković već sada ima 2.460 bodova više od Alkaraza, a osvojenom 24. grend slem titulom u karijeri bi imao čak 3.260 bodova više od mladog Španca.

Medvedev će ostati treći na svetu, ali će i on imati za šta da se bori u tom finalu, u kom je već jednom savladao Novaka Đokovića.

G. K.

Autor:
Pošaljite komentar
DUGA ISTORIJA: OVO JE 15. MEČ IZMEĐU ĐOKOVIĆA I MEDVEDEVA Prvi put se sastali pre skoro sedam godina

DUGA ISTORIJA: OVO JE 15. MEČ IZMEĐU ĐOKOVIĆA I MEDVEDEVA Prvi put se sastali pre skoro sedam godina

09.09.2023. 10:51 10:56
Đoković: Zbog OVAKVIH MEČEVA USTAJEM UJUTRO

Đoković: Zbog OVAKVIH MEČEVA USTAJEM UJUTRO

09.09.2023. 08:25 08:30
Đoković posle obaranja novog rekorda ZAPEVAO NA TERENU (VIDEO)

Đoković posle obaranja novog rekorda ZAPEVAO NA TERENU (VIDEO)

05.09.2023. 23:15 23:21