Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KAKO JE MONIKA SELEŠ UĆUTKALA IVANIŠEVIĆA Sve je otkrila njena prva trenerica JELENA GENČIĆ

07.10.2024. 08:54 09:27
Piše:
Моника Селеш
Foto: Instagram printscreen

Nekadašnja heroina jugoslovenskog sporta Monika Seleš (50) bila je apsolutna senzacija svetskog tenisa osamdesetih godina prošlog veka.

Pod vođstvom slavne Jelene Genčić osvajala je turnire kao dete, od nje je u Beogradu uz Gorana Ivaniševića učila važne teniske lekcije, a onda je jednog dana jednostavno nestala.

Dogodilo se to 1986. godinekada je s 12 godina postala evropska prvakinja do 14 godina. A onda je sledećeg danjednostavno nestala.

- Vraćali smo se s turnira na kojem je osvojila Evropsko prvenstvo do 14 godina, iako je imala samo 12. Sutradan mi je direktor televizije rekao da hitno napišem scenario, da snimim Moniku jer ju je cesvet tražio, ali nje ne bilo nigde. I onda mi je kolega rekao: ‘Čitaš li Politiku?‘. Juče su preko Beograda krenuli za Ameriku kod trenera Nika Boletijerija. Bez pozdrava i objašnjenja, više se nismo nikad videli. Samo sam pročitala rezultate i ponosna sam na to kakva je - rekla je Jelena Genčić.

Grešiš, Gorane

Nekada uspešna teniserka i intelektualka, koja je završila dva fakulteta i predstavljala Jugoslaviju u rukometu, u prvim danima brinula se o Novaku Đokoviću, ali i Goranu Ivaniševiću.

Monika Seleš
Foto: Instagram printscreen

"Monika, Goran i ja sedimo i Goran kaže: ‘Monika, video sam tvoju protivnicu u polufinalu, velika je kao Jeca, zdrobiće te‘. A ona ćuti i ne diže glavu niti gledanego mu kaže: ‘Grešiš, Gorane, ja gledam samo loptu, ne gledam protivnika‘, odgovorila je Monika Seleš.

“Pa to je šampionska veličina”, rekla je Jelena Genčić s puno topline o Moniki Seleš, bez obzira na njihov rastanak i činjenicu da je bez pozdrava otišla od nje u Ameriku.

Koliko je energije Genčić uložila u mladu Novosađankugovori još jedna situacija.

"Kad smo počeli da radimo, nije se znalo da li je levoruka, budući da se služila se s obe ruke. Onda sam išla po savet kod psihologa, stručnjaka, doktorka, ali oni su mi rekli: ‘Pusti je, sama će odlučiti hoće li igrati levom ili desnom‘, izjavila je ona u emisiji "Agape".

Podsetimo, Monika Seleš bila je tenisko čudo od malena, od 1990. do 1993. osvojila je čak osam Gren slem naslova, a onda je u Hamburgu doživela stravičan napad poludele Nemice koja je "navijala" za njenu suparnicu Štefi Graf. Utrčao je na teren s nožem i zabio ga u leđa Moniki Seleš. Posle toga je bila odsutna više od dve godine i trebale su godine i godine da se od toga oporavi.

Ponovno je uzela reket u ruke i zaigrala na turnirima 1994. godine, kao američka državljanka, što je ostala do danas, a živi na Floridi. Jelena Genčić, njena ponosna učiteljica i trenerica, preminula je 2013. godine u Beogradu.

 

 

Izvor:
Dnevnik, Slobodna Dalmacija
Autor:
Pošaljite komentar
OGLASILA SE LEGENDA JUGOSLOVENSKOG TENISA Evo šta je Monika Seleš poručila Novaku Đokoviću

OGLASILA SE LEGENDA JUGOSLOVENSKOG TENISA Evo šta je Monika Seleš poručila Novaku Đokoviću

24.01.2024. 10:14 10:24
KOKO GOF OSVOJILA TURNIR U PEKINGU: Amerikanka slavila protiv Čehinje Karoline Muhove
koko gof

KOKO GOF OSVOJILA TURNIR U PEKINGU: Amerikanka slavila protiv Čehinje Karoline Muhove

06.10.2024. 17:24 17:28
HAOS U ŠANGAJU: Đoković neće na teren u ponedeljak!
Novak Djokovic

HAOS U ŠANGAJU: Đoković neće na teren u ponedeljak!

06.10.2024. 16:01 16:05
OLGA DANILOVIĆ NAPREDOVALA ZA SEDAM POZICIJA WTA LISTI Iga Švjontek i dalje prva

OLGA DANILOVIĆ NAPREDOVALA ZA SEDAM POZICIJA WTA LISTI Iga Švjontek i dalje prva

Najbolje rangirana srpska teniserka Olga Danilović napredovala je za sedam pozicija i na danas objavljenoj WTA listi zauzima 97. mesto sa 704 boda.
23.09.2024. 10:41 10:56