Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Završeno EP u Vrnjačkoj Banji: Aleksej Sarana šahovski prvak Evrope!

17.03.2023. 10:30 10:35
Piše:
Foto: ŠSS

VRNJAČKA BANJA: Vrnjačka Banja je prethodnih dana bila poprišteokršajanajboljih evropskih šahista i šahistkinja. Okupilo se 484 igrača iz 40 federacija, među njima čak 126 velemajstora, četiri ženska velemajstora, 103 intermajstora, šest ženskih intermajstora, itd.

Od svih njih se mogao samo jedan krunisati evropskim šampionom. To laskavo priznanje je pripalo ruskom velemajstoru Alekseju Sarani (2668), koji je do trona došao bez ijednog poraza, uz rejting preformans od 2787! On je osvojio 8,5 bodova iz 11 kola, koliko su zabeležili i drugoplasirani, odnosno trećeplasirani. Međutim, dodatni kriterijumi su odlučili da pehar pripadne Sarani. Drugo mesto je prigrabio Kiril Ševčenko (2668), koji je na ovom turniru nastupao pod zastavom Rumunije. On je imao šansu i da osvoji turnir, ali je u poslednjem kolu remizirao upravo sa Saranom.

Veliko iznenađenje je priredio mladi belgijski velemajstor Danijel Darda (2610), koji je parirao mnogo iskusnijim protivnicima, te se popeo na treće mesto! Bio je najbolje plasirani šahista do 18 godina. Ovaj trio, koji se izdvojio na konačnoj tabeli, je pratio čitav niz šahista sa osvojenih osam poena. Predvodi ih igrač koji jedini među njima, uz mladog Turčina Ediz Gurela (2454), ima manju titulu od velemajstorske, intermajstor Stamatis Artidis Kurkulos (2520) iz Grčke, koga su mnogi remiji u drugom delu turnira, kao i jedini poraz od Ukrajinca Antona Koborova (2658) koštale boljeg plasmana. Igrač koji je dugo bio lider, spomenuti Koborov je završio tek na 16-om mestu, čitav bod iza pobednika.

Najbolje plasirani veteran je bio legendarni velemajstor Boris Gelfand (2674) iz Izraela, koji je zauzeo 28-o mesto sa 7,5 poena, koliko je sakupio i sjajni Vasilij Ivančuk (2664) iz Ukrajine. Njih dvojica su postali miljenici srpske šahovske publike, ali i mlađih kolega.

Ženski velemajstor Jolanta Zavadzka (2391) je bila najbolje rangirana devojka na Evropskom prvenstvu. Poljakinja je sakupila 6,5 poena, kao i intermajstor Irina Bulmaga (2438) iz Rumunije. Žena sa najvišim rejtingom velemajstor Aleksandra Gorjačkina (2576) je osvojila pola boda manje od njih.

Što se tiče predstavnika Srbije, na najvišu stepenicu se popeo velemajstor Aleksandr Predke (2684), kome je ovo prvo takmičenje na kojem predstavlja našu zemlju. On je osvojio 7,5 bodova, te je zauzeo 18-o mesto na kraju turnira. Na taj način se plasirao na Svetski kup, koji će se igrati u Bakuu od 29-og jula do 26-og avgusta. Predke će tamo igrati zajedno sa aktuelnim šampionom Srbije, velemajstorom Velimirom Ivićem (2606), koji se već plasirao na ovo prestižno takmičenje. Ivić je turnir završion a 74-om mestu, sa sedam poena. Toliko je sakupio i velemajstori Milan Zajić (2387). Nadali smo se da ćemo na Svetskom kupu gledati i velemajstora Aleksandra Inđića (2636), ali su ga remiji i porazi od slabije rejtingovanih igrača koštali završetka na 93-em mestu sa 6,5 poena. Od ostalih naših igrača moramo pohvaliti intermajstore Miloša Stankovića (2447) i Miloša Miloševića (2347), te mladog FIDE majstora Vuka Damjanovića (2361), koji su osvojili identičan broj poena kao i Inđić.

Na ovom Evropskom prvenstvu su na sebe skrenule pažnju naše reprezentativke i iskusni ženski velemajstor Anđelija Stojanović (2262). Najuspešnija je bila ženski intermajstor Adela Velikić (2329) sa šest poena. Pola boda manje je imala Teodora Injac (2383), ali se mora istaći i teže protivnike, pa je rejting preformans od 2406 za svaku pohvalu. Još jedan ženski velemajstor je zabeležio identičan broj poena. Anđelija Stojanović je turnir završila sa samo jednim porazom, dokazavši da ju je vrlo teško pobediti. Mlada nada srpskog šaha Marta Dakić (1867) je turnir počela sa četiri poraza, ali do kraja takmičenja nije više izgubila ni jednu partiju, pa je i ona završila sa 5,5 poena! Sjajan utisak je ostavila viceprvakinja Srbije ženski intermajstor Marina Gajčin (2215), koja je konstantno igrala protiv vrlo jakih protivnika, te je uzela i nekoliko “lepih skalpova”, naročito u prvom delu takmičenja.

Na kraju, treba pohvaliti i organizatore, kao i sudijski tim, jer nije ni malo lako koordinisati tolikim brojem ljudi. Srbija je još jedanput pokazala da je kadra da organizuje šahovske turnire na najvišem mogućem nivou, pa se možemo sa pravom nadati da ćemo uskoro ponovo imati prilike za to.

Pripremio: Stefan Kostić

Autor:
Pošaljite komentar