Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Završena Šahovska olimpijada u Batumiju: Kina dvostruki šampion

11.10.2018. 09:25 09:27
Piše:
Foto: Reprezentacija Srbije sa selektorom Irinom Čoluškinom, foto: ŠSS

Spuštena je zavesa na 43. Šahovskoj olimpijadi u gruzijskom Batumiju i posle 12 napornih takmičarskih dana dobili smo nove (stare) olimpijske šampione.

To je reprezentacija Kine koja je osvojila zlato i u muškoj i u ženskoj konkurenciji! Do sada je obično Rusija bila ta koja osvaja duplu krunu, ali poslednjih godina njihova igra je u blagom padu, a sa druge strane imamo uspon Kine i SAD-a. Tako je bilo i na ovoj Olimpijadi.

U muškoj konkurenciji, kako je i bilo očekivano, tri šahovska diva – Rusija, Kina i SAD su se do poslednje partije borila za svaki poen i na kraju sve tri ekipe su završile turnir sa po 18 meč bodova. Tada je o sjaju osvojenih medalja odlučivao prvi dodatni kriterijum – komplikovani Soneborn-Berger skor, umesto zbira osvojenih poena po mečevima, kao što je obično slučaj. Prema ovom kriterijumu zlato je pripalo Kinezima, srebro SAD-u, a bronza Rusiji. Zanimljivo je istaći da su i SAD i Rusija imale po pola poena više od Kine (29 naspram 28,5), ali prema Pravilniku to je bio tek drugi dodatni kriterijum. Najprijatnije iznenađenje u open sekciji je ekipa Poljske, koja je na kraju bila četvrta sa 17 meč bodova, koliko je imala i petoplasirana Engleska, ali sa slabijim Soneborn-Berger skorom. Jedina neporažena ekipa ostala je Nemačka, koja je na kraju ostvarila 5 pobeda i 6 nerešenih mečeva i osvojila 13. mesto.

Naša reprezentacija uopšte nije imala sreće sa žrebom u poslednja dva kola, kada se i odlučivalo o konačnom plasmanu. Naime, posle važne pobede u 9. kolu protiv Kolumbije, naši momci su parovani sa jakom ekipom Norveške, koja je, iako igra bez svetskog šampiona Karlsena, predstavljala veliku prepreku. Na žalost, naši su ovaj meč izgubili, a onda su im se, kao po kazni, posle tog nesrećnog poraza zalomili četvrti favoriti po rejtingu, izuzetno jaka ekipa Azerbejyana! Ovaj neverovatan splet okolnosti sigurno je pomalo i psihički uzdrmao naše reprezentativce, što je rezultovalo porazom od Azerbejyana od 0:4. Zaista loš kraj za ekipu koja je odlično startovala i oduševila nerešenim rezultatom protiv Rusije sredinom turnira. Na kraju je Srbija, kao 45. favorit po rejtingu, zauzela 52. mesto u konačnom plasmanu.

Na ženskom turniru Kina i Ukrajina su jedine završile takmičenje bez poraza i tako podelile prvo mesto sa 18 meč bodova. Pri tome su Kineskinje imale solidno bolji Soneborn-Berger skor i pola poena više u ukupnom zbiru, te im je potpuno zasluženo i pripala zlatna medalja. Treba istaći da je prva ekipa domaćina Gruzije, pobedom nad Jermenijom od 3:1 u poslednjem kolu, došla do bronzane medalje. Prve favorite Rusiju skupo su koštali porazi protiv Uzbekistana i Jermenije, te su ostale bez medalje osvojivši četvrto mesto.

Našim dama se, na žalost, na kraju turnira ponovila situacija iz četvrtog kola, kada su umesto pobede protiv Turske pretrpele minimalan poraz. Slično je bilo u poslednjem kolu protiv Kazahstana – umesto minimalne pobede doživele su minimalni poraz i osvojile 22. mesto. Ovaj rezultat je u granicama njihovog prosečnog rejtinga (bile su 23. favorit), ali ostaje žal zbog činjenice da se moglo daleko više – naše rivalke u poslednjem kolu su se na kraju našle na deobi od 4. do 12. mesta, a zauzele 11. mesto!

Za vreme Olimpijade organizovan je i Kongres FIDE u okviru kojeg su se održali izbori za predsednika FIDE. Ubedljivom većinom glasova (103:78) Arkadij Dvorkovič (Rusija) pobedio je dosadašnjeg potpredsednika FIDE Georgosa Makropulosa (Grčka) i tako postao prvi čovek FIDE.

I. Uzelac

Autor:
Pošaljite komentar
43. ŠAHOVSKA OLIMPIJADA Naše reprezentacije sigurne na startu

43. ŠAHOVSKA OLIMPIJADA Naše reprezentacije sigurne na startu

27.09.2018. 10:40 10:53