Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZAVRŠENA PRVA LIGA SRBIJE ZA ŠAHISTKINJE U SENTI Crveno-bele šampionke države

21.10.2023. 11:13 11:16
Piše:
Izvor: Jovana Srdanović, Adela Velikić i Lilit Mrktičjan/ŠSS

Šahistkinje Crvene zvezde Data driven lab iz Beograda su iskoristile poraz jedinih preostalih konkurenata za titulu, beogradskog Rada i kolo pre kraja i matematički obezbedili šampionski pehar pobednika Prve lige Srbije za žene, koja se prethodnih dana održala u hotelu Fantastiko ekskluziv u Senti.

Najboljih 12 klubova u Srbiji se borilo za titulu prvaka države, a dva kola pre kraja turnira su se na vrhu izdvojile dve beogradske ekipe, koje su i najviše pokazale, pa su one zasluženo i odlučivale o osvajaču srpskog trona.

Brigu o fer-pleju i poštovanju FIDE pravila vodi glavni sudija, međunarodni arbitar Branka Vujić-Katanić, uz pomoć sudijskog tima i direktora turnira međunarodnog sudije Nebojše Baralića. Svakako je i motiv srpskim šahistkinjama da se dokažu bio i to što je selektorka ženske reprezentacije Srbije Alisa Marić pratila mečeve na licu mesta. Nakon poslednje partije 11. kola održana je i ceremonija zatvaranja i dodela priznanja najuspešnijima.

Crveno-bele su do titule došle u pretposlednjem, 10. kolu, minimalnom pobedom nad Mladosti iz Lučana, što je bilo dovoljno da iskoriste kiks Rada, koji je identičnim rezultatom izgubio od Časti i slave iz Pirota. Tako je Zvezda otišla na nedostižna četiri poena prednosti u odnosu na branioce trona. U međusobnom duelu crveno-bele su bile ubedljive i slavile sa 3,5:0,5, ali je Rad ušao u seriju pobeda i na taj način iskoristio kiks Zvezde protiv Zlatara iz Nove Varoši (2:2) da zakoplikuje tabelu, ali nisu izdržali do kraja.


Ekipno prvenstvo Vojvodine u Rumi

Međunarodno ekipno prvenstvo Vojvodine u ubrzanom šahu, u organizaciji ŠK Sloven iz Rume, održaće se u Srednjoj poljoprivredno-prehrambenoj školi „Stevan Petrović-Brile” (Vuka Karayića 70) u Rumi, 29. oktobra sa početkom od 10 časova. Pravo učešća imaju sve registrovane ekipe Šahovskog saveza Vojvodine, kao i timovi koje pozove domaćin. Dozvoljeno je da klub prijavi i više ekipa. Tim čine četiri startne table, uz dve rezerve. Broj kola zavisi od broja prijavljenih ekipa.

Tempo igre će biti 15 minuta po igraču do za celu partiju. Kotizacija od 1.500 dinara po ekipi se uplaćuje na licu mesta. Pobednička ekipa biće nagrađena peharom i novčanom nagradom od 20.000 dinara. Svaka ekipa je obavezna da ponese makar dva ispravna šahovska časovnika, i dve šahovske garniture. Prijava startnih ekipa i predaja osnovnih sastava vrši se na licu mesta, najkasnije pola sata pre planiranog početka prvog kola. Prijave se vrše kod koordinatora takmičenja Dragana Tešića, na broj telefona 069/4765350.


Lošiji završetak turnira (poraz od osvajača srebrne medalje Časti i slave, i remi u duelu sa četvrtoplasiranom ekipom Sirmiuma iz Sremske Mitrovice) je koštao Beograđanke vicešampionske titule, koja je otišla u Pirot. Bronzane iz Drača od pre desetak dana su imale, na papiru, lakši raspored od Rada u poslednja dva kola. Zvezda je nastupila u sledećem sastavu: velemajstor Elina Danielian (Jermenija), ženski velemajstor Jovana Raport (Rumunija), intermajstor Lilit Mkrtičjan (Jermenija), ženski intermajstori Adela Velikić i Jovana Srdanović, ženski majstorski kandidat Ksenija Tomin, Tatjana Vukosavljević i Marija Stanimirović. Srebrnu medalju su u Pirot odnele intermajstori Marina Brunelo (Italija) i Mai Narva (Estonija), ženski velemajstor Emilija Đingarova, kao i ženski FIDE majstori Elif Mehmed i Dragana Ranđelović. Rad su predstavljale intermajstor Ulvija Fatalijeva (Azerbejdžan), ženski velemajstori Petra Pap (Mađarska), Maria Manakova i Sanja Vuksanović, ženski FIDE majstor Stefana Milutinović i Teodora Rakić.

Poslednja dva mesta na tabeli zauzeli su Vidikovac iz Beograda za osvojena tri meč-boda, odnosno Šahmatni kružok iz Novog Sada, bez osvojenih bodova. Njima će se u drugom rangu takmičenja pridružiti i Mladost iz Lučana sa 11 meč-bodova. Oni su se do poslednjeg trenutka borili za opstanak u elitnom društvu sa Jelicom PEP iz Goračića. Ipak, velika pobeda u poslednjem kolu protiv prošlogodišnjih vicešampiona Osnovca iz Niša je bila pirova, jer je i Jelica PEP slavila protiv Rudara iz Kostolca.

Stefan Kostić

 

Autor:
Pošaljite komentar