Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Srpkinje dobro počele pojedinačno EP u šahu za žene

23.03.2023. 14:05 14:08
Piše:
Izvor: EP 2023.

Iz svih delova Evrope u Petrovcu u Crnoj Gori okupilo se 136 šahistkinja koje će u hotelu „Palas” do 30. marta odlučiti koja će od njih poneti titulu šampionke Starog kontinenta za 2023. godinu.

Pred početak prvog kola simbolični prvi potez na prvom stolu povukao je predsednik Evropske šahovske unije Zurab Azmajparašvili. O turniru i organizaciji je za “Dnevnik” ženski FIDE majstor iz Gruzije i poznati strimer šaha Lile Kodridze (2122) izjavila:

– Rekla bih da je turnir veoma snažan, sa mnogo šahistkinja sa visokim rejtingom. Hvala organizatoru što je okupio toliko jakih šahistkinja na jednom mestu, pa moram reći da mi je zadovoljstvo što učestvujem na ovakvom turniru. Ovo je moje drugo učešće na Pojedinačnom evropskom prvenstvu za žene.

Nakon četiri odigrana kola samo je sjajni intermajstor iz Rumunije, Irina Bulmaga (2438) ostala sa maksimalnim učinkom. Koliko dobro igra na početku turnira pokazuje i nestvarni rejting preformans od 3105! Međutim, najteže partije joj tek predstoje, pa će tako u petom kolu odmeriti snage sa braniteljkom titule velemajstorom iz Poljske Monikom Soćko (2432). S obzirom na to da će u toj partiji imati bele figure, očekuje se da će dati sve od sebe da sačuva stoprocentan skor. Naravno, to joj neće biti ni malo lako, jer se upravo Soćko nalazi u grupi od osam šahistkinja koje joj “dišu za vratom” sa samo pola poena manje.

U toj grupi najbolje dodatne kriterijume ima Monikina sunarodnica Olivija Kiolbasa (2406), koja nosi titulu intermajstora. Ona je mogla da bude zajedno sa Bulmagom na vrhu, ali je u četvrtom kolu remizirala protiv najmlađe šahistkinje iz grupe sa osvojenih 3,5 poena, ženskog velemajstora iz Azerbejyana Govar Bejdulajeve (2388). Ova dvadesetogodišnjakinja je i, trenutno, najbolje plasirana juniorka na Evropskom šampionatu. U petom kolu će imati ozbiljan “ispit zrelosti”, jer će voditi crne figure protiv čuvenog velemajstora iz Jermenije Eline Danielijan (2431), koja je u dobroj formi, i ima tri pobede u nizu, od kako je u prvom kolu remizirala sa svojom sunarodnicom Suzanom Gaborjan (2160).

Kada je reč o mladim šahistkinjama, predvodi ih Beldulajeva, a pola boda iza nje se nalazi ruski intermajstor Leja Galifulina (2372), koja je, nažalost, u drugom kolu uspela da preokrene ne baš povoljnu poziciju, te na kraju i pobedi našeg ženskog velemajstora Jovanu Erić (2230). Nadamo se da joj to neće poći za rukom i u petom kolu protiv Marine Gajčin (2215). Isti broj bodova kao i Galifulina ima i predstavnica Srbije ženski FIDE majstor Sofija Pogorelski (2106), koja igra sjajno na početku ovog turnira. Tome u prilog govori i rejting performans od 2532, kao i to da je i dalje bez poraza, a igrala je protiv dva intermajstora, jednog ženskog velemajstora i jednog ženskog intermajstora. U “srpskom derbiju” je nanela poraz iskusnijoj koleginici ženskom intermajstoru Adeli Velikić (2329), čime je ozbiljno skrenula pažnju srpske šahovske javnosti na sebe.

Prosečnim učinkom naših pet predstavnica u prva četiri kola možemo da budemo zadovoljni. Kao i Sofija, i ženski intermajstor i vicešampionka države Marina Gajčin ima tri poena iz četiri kola, i igra veoma dobro, što je potvrdila pobedom protiv iskusnog intermajstora iz Francuske Anastasije Savine (2345), efektno je matiravši. Aktuelna šampionka Srbije ženski velemajstor Irina Čoljuškina (2207) je najbolje plasirani veteran na prvenstvu. Ona je, nakon kiksa i remija u prvom kolu protiv daleko slabije rejtingovane protivnice, uspela da pokaže da je to bio samo loš dan, remiziravši protiv dve izuzetno snažne protivnice.

Od preostale dve naše predstavnice, bivših šampionki Srbije, očekivalo se malko više. Adela Velikić je sakupila dva poena, dok je Jovana Erić na jedan i po. Adela je ostvarila dve pobede belim figurama, koje će imati i u petom kolu protiv Katarzine Dvilevič (2114) ženskog FIDE majstora iz Poljske, pa se nadamo da će zabeležiti pobedu i priključiti se borbi za visok plasman, gde joj je, po kvalitetu, i mesto. Isto važi i za Jovanu, koja će u petom kolu igrati “jugoslovenski derbi” protiv ženskog intermajstora Ane Berke (2107, Hrvatska).

Stefan Kostić

Autor:
Pošaljite komentar