Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

REKORDNO NA VOJVOĐANSKOM FESTIVALU MLADIH: Dupla kruna Andreju Ljepiću i Milani Babić

21.02.2024. 22:34 13:38
Piše:
Izvor: ŠK Jugović Kać

Popularnost šaha je u značajnom porastu, a to na najlepši način dokazuje podatak da je na 31. Vojvođanskom festivalu mladih oboren rekord po broju učesnika.

U prostorijama hotela Putnik u Novom Sadu okupilo se oko 200 mladih šahista i šahistkinja iz velikog broja šahovskih škola i klubova. Takmičenje je trajalo od 14. do 18. februara.

Organizacija takvog događaja nije ni malo jednostavna, ali se Šahovski savez Vojvodine ponovo pokazao doraslim zadatku. Direktor festivala je bio predsednik ŠSV, međunarodni sudija Zoran Stanimirović, a glavni arbitar Almir Gagić.

Šahisti do 16 godina su igrali zajedno sa drugarima do 18 i omladincima. U takvoj konkurenciji, prvi nosilac, FIDE majstor Andrej Ljepić (ŠK Car Uroš, Jazak) je došao do nove titule prvaka Vojvodine i to dvostruke.

Ljepić je pored trofeja za najboljeg šahistu do 16 godina, podigao i pehar namenjen najboljem omladincu. Njegov klupski kolega Nikola Leskovac (ŠK Car Uroš, Jazak) je uzeo dva srebra u identičnim kategorijama. Treće mesto do 16 godina, a i u omladinskoj konkurenciji je pripalo Pančevcu Vuku Kanačkom (PAŠK Pančevo).

Što se tiče šahista do 18 godina, do titule prvaka je došao Lazar Davidov iz Novog Sada sa odličnih šest poena iz devet kola, koliko je imao i drugoplasirani Ognjen Petronijević (ŠK Klek). Bronzana medalja je pripala Mihajlu Kosiću (ŠK Vojvodina).

Zlatna i srebrna medalja su u kategoriji do 14 godina otišle u Sremsku Mitrovicu. Prvak Vojvodine je postao odlični Juri Garifulin (ŠK Sirmium), a vicešampion njegov klupski drug Filip Nestorović. Bronza se našla oko vrata šahiste Velemajstora iz Apatina Dušana Stojakovića.

Predstavnik Bačke Palanke Filip Suvara je podigao trofej među dečacima do 12 godina, osvojivši odličnih 7,5 poena. Pola boda manje je imao osvajač srebra Andrej Dobričan (ŠK Aljehin). Iza njih se našao dvojac Kapablanke, Konstantin Mandraš i Ognjen Radić, ali je medalja pripala Mandrašu.

Nikola Adamović (DŠK Kapablanka) se okitio zlatom u kategoriji dečaka do 10 godina. On je do trofeja došao bez poraza, uz samo dva remija. Zbog boljih dodatnih kriterijuma srebro je pripalo Mihajlu Biliću iz Aradca, a bronza Arturu Gatinu, mladom šahisti Šahmatnog kružoka, a pošto je imao malo slabije dodatne kriterijume Jovan Bilić (Aradac) nije uspeo da dođe do medalje, iako je igrao veoma dobro.


Predarski fišerovski

Prvak Vojvodine u najmlađoj grupi, do osam godina, je postao Stefan Predarski (ŠK Bubamara). On je sa fišerovskih devet poena iz isto toliko kola ostavio iza sebe drugoplasiranog predstavnika ŠK Bačka Palanka Andreja Brajića, inače jedinog takmičara sa rejtingom u ovoj grupi. Filipu Popadiću je pripala bronza, jer je imao bolje dodatne kriterijume od svog druga iz ŠK Dimitrijević Danila Petrovića.


Devojčice do 16, 18 i 20 godina su, takođe, igrale zajedno. U takvoj konkurenciji do dva pehara je došla sjajna šahistkinja Jugovića iz Kaća Milana Babić. Ona je pobedila u konkurenciji do 16 godina, ali i u grupi omladinki. Drugo mesto među šahistkinjama do 16 je pripalo Anji Radmanović predstavnici ŠK Progresul iz Vlajkovca, a bronza se našla oko vrata Teodore Jauković (ŠK Kapablanka).

Mila Radenković (Omladinac iz Novih Banovaca) je postala prvakinja među igračicama do 18 godina, a vicešampionka u konkurenciji omladinki, pa se tako zasluženo radovala osvajanju dva odličja. Isto se može reći i za Anju Jovanović iz Novog Sada, koja se u obe konkurencije našla tik iza Radenkovićeve, pa su joj pripale srebrna medalja u konkurenciji do 18 godina i bronzano omladinsko odličje.

Darja Timofejeva (Kapablanka) je postala prvakinja Vojvodine u grupi do 14 godina impozantnim skorom od osam poena iz devet partija. Srebrnu medalju je ponela Nina Jočić (Aljehin), a bronzanu Anja Mitrović (Svet šaha iz Rume).

Kod devojčica do 12 godina je trijumfovala šahistkinja apatinskog Velemajstora Anđelija Radišić, i to bez poraza. Druga, sa samo pola poena manje je bila predstavnica ŠK Sombor Lea Kokai, a na treći stepenik se popela Lena Radenković (Omladinac iz Novih Banovaca).

Kod najmlađih devojčica je pobedila Esenija Vesetskaja (ŠK Dimitrijević), pratila ju je Alisa Krivošejeva, a treća je bila Vasilisa Okonikova (obe iz Šahmatnog kružoka). Talentovane Maša Petrov (Bubamara) i Sava Sitvuk (Velemajstor) su osvojile po pet poena, među devojčicama do 10 godina. Dodatni kriterijumi su odlučili da Maši pripadne zlato, a Savi srebro. Treća je bila Oksana Ribinceva (Kapablanka).

Stefan Kostić

Autor:
Pošaljite komentar
Novosađanin Andrej Ljepić najmlađi FIDE majstor u Srbiji

Novosađanin Andrej Ljepić najmlađi FIDE majstor u Srbiji

03.03.2022. 14:29 14:32