Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Višekruna: Nesposobnost u RSV kriju prozivkom prethodnog rukovodstva

27.10.2022. 13:49 13:51
Piše:
Izvor: Privatna arhiva

Razgovor sa generalnim sekretarom Rukometnog saveza Vojvodine Rajkom Prodanovićem za naš list, pod naslovom „Suspenzija razbudila klubove", izazvala je reagovanje prethodnika na toj funkciji Slobodana Višekrune.

Tom prilikom Prodanović je izneo da je Višekruna u svoju korist, suprotno odredbama Statuta, zaključio ugovor o radu na neodređeno vreme, pri čemu je ugovorio i obavezu da mu Savez isplati šest mesečnih zarada u slučaju da ne bude ponovo izabran i dodatnu obavezu isplate naknade u visini još šest mesečnih zarada usled prestanka radnog odnosa, što je skoro dva miliona dinara.

Naveo je i da je za vreme trajanja njegovog mandata naplaćivao putne troškove na relaciji Bačka Palanka – Novi Sad, iako je opštepoznato u rukometnoj javnosti da je Slobodan Višekruna faktički živeo u Novom Sadu. Tako je RSV u tom periodu skoro tri milona dinara usmerio na putne troškove, umesto da je to bilo uloženo u razvoj rukometa na teritoriji AP Vojvodine.

Juče je u našu redakciju stiglo njegovo saopštenje, kao reakcija na razgovor s Prodanovićem, koje prenosimo u celosti:

„Rajko Prodanović, koji se predstavlja kao generalni sekretar RSV, iako je izabran na Skupštini RSV, čije odluke je osporio Pokrajinski sekretarijat za sport (izabran protivno Statutu, jer nije imao propisanu školsku spremu pa je Statut zbog njega retroaktivno elektronski menjan), oglasio se da bi sve probleme koje on i njegovi pajtaši prave rukometu u Vojvodini prebacio na njima omiljenu temu ’Slobodan Višekruna’.

„Tako, ako neki tim da 80 golova na utakmici i javnost bukne, kriv je Višekruna, ako se otkazuju lige mlađih kategorija – Višekruna, ako se dve godine ne drže upravni odbori i skupštine – Višekruna, ako se klubovi pod pretnjom kazni teraju da u zapisnike unose fiktivne igrače – Višekruna, kad se ne obezbede sredstva za RSV i selekcije – opet Višekruna i tako redom. I kad budu smenili svog predsednika Kovačevića reći će – Višekruna.

„To, naravno, prolazi kod onih kojima prodaju tu priču, ali to ne rešava nijedan rukometni problem u Vojvodini, a Višekrune nema već dve godine. Naprotiv, zbog lične koristi troše resurse i autoritete onih koji su im pomogli da preuzmu RSV.

„Ja sam napustio stalni posao u Bačkoj Palanci i odrekao se delegatskog domaćeg i međunarodnog angažmana (prethodno sudio dva finala LŠ) da bih bio gensek RSV i naravno da sam imao sve zakonom propisane prinadležnosti i ugovor koji me štiti u slučaju da ostanem bez posla zbog nečije nezakonite samovolje. To je, uostalom, potvrđeno pravosnažnom sudskom presudom. Ali, laž je da je to opterećivalo ove godine buyet saveza jer će presuda tek da dođe na izvršenje.

„Za razliku od mene, koji sam napustio stalni posao da bih došao u RSV, Prodanoviću je to bilo uhlebljenje, jer je bio bez posla, angažmana i škole u vakuumu do 40. godine i sticanja prava na nacionalno priznanje. To priznanje je zaslužio srebrom 2012. godine u Beogradu, kad su mu te uslove obezbedili i saveze vodili baš oni koje u sramotnom intervjuu napada.

„On i ne zna da mu je posao da on obezbedi uslove da neki novi klinci osvoje medalje, a ne da im to onemogućava ili otežava. Nosioci igre sadašnjih reprezentacija Srbije su baš oni koji su izašli iz tih liga mlađih kategorija koje on u tekstu ocrnjuje kao ’nestručne’, čime pljuje svaki klub, trenere i same igrače.

„Koliko je to smešno vidi se, jer navodi podatke o prijavama na kurseve za trenere kao rešenje situacije, iako baš Zakon o sportu propisuje da to nisu kvalifikacije sa kojima se može dozvoliti rad sa decom. Inače, ti upisi su konstanta od 2012, kada je RŠ potpisao Rink konvenciju, a baš RSV je tada u saradnji sa Pokrajinskim zavodom u proces školovanja uveo imena kojima sa Srbija danas ponosi (Ilić, Perić, Toskić itd). Umesto da se klubovi koji imaju više selekcija i oni treneri koji su to uspeli nagrade, RSV teranjem da svaka selekcija ima posebnog trenera (što je u praksi posebno u manjim mestima nemoguće) te klubove kažnjava. I opet, verovatno iz interesnih razloga, jer rukometni ili zakonski ne stoje.

„I na kraju, iza mene su ostali rezultati pa i više od dva miliona na računu RSV, a iza Prodanovića izgleda ništa, jer u suprotnom ne bi se ovako sramotio. Za razliku od njega, ja sam svog prethodnika časno ispratio i uvažavao do penzije i trudio da nadmašim radom, pa ako on to nije u stanju, ni ovakvi intervjui mu neće pomoći", stoji u saopštenju koje je potpisao Slobodan Višekruna.

 

Autor:
Pošaljite komentar
GENERALNI SEKRETAR RSV RAJKO PRODANOVIĆ Suspenzija razbudila klubove

GENERALNI SEKRETAR RSV RAJKO PRODANOVIĆ Suspenzija razbudila klubove

24.10.2022. 13:23 13:24