Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

RUKOMETAŠI SRBIJE U PETAK POČINJU NADMETANJE NA EVROPSKOM PRVENSTVU U NEMAČKOJ: Na otvaranju sa Islandom

11.01.2024. 15:19 15:44
Piše:
Izvor: Mijajlo Marsenić, foto: Dnevnik

(Od našeg specijalnog izveštača)

Evropsko prvenstvo za rukometaše u Nemačkoj počelo je u sredu utakmicom Nemačka – Švajcarska, gde je domaćin u Dizeldorfu na fudbalskom stadionu, prilagođenom za ovu priliku, pred 53.586 gledalaca slavio 27:14. Naši rukometaši na teren izlaze u petak veče od 18 časova, gde ih očekuje fantastičan sastav Islanda, reprezentacije koja je u prošlosti stvarala velike probleme. “Orlovi” nastupaju u C grupi, koja bi prema očekivanjima trebala da ponudi dramatične utakmice, ako se zna da su u njoj još Crna Gora i sve nezgodnija Mađarska.

Srbija je došlas velikim ambicijama, selektor Toni Đerona s timom radi već četiri godine i sada je vreme da se vide rezultati tog kontinuiranog rada i da li su spremni za velika dela. Ako se kockice poklope “orlovi” mogu da budu prijatno iznenađenje na EP. Pivot Mijajlo Marsenić s nestrpljenjem očekuje početak EP, a o C grupi smatra da je najujednačenija od svih.


TONI ĐERONA: Detalji će da odluče

Selektor Toni Đerona jedan je od retkih trenera koji će predvoditi “orlove” na trećem velikom takmičenju. Upravo zbog tolikog staža od njega se očekuje da sa Srbijom napravi iskorak i posle dva neuspela pokušaja da se plasira u drugi krug i izbori kvalifikacije za OI. Srpski selektor smatra da je ekipa spremna za izazove na turniru.

– Na mestu smo na kojem želimo i zaslužujemo da budemo. Imamo visoka očekivanja i to nismo krili nijednog momenta. Svesni smo da smo u jakoj grupi, veoma ujednečenoj, i da nam sledi težak posao. U našoj grupi svi imamo po 25 odsto šansi za prolazak dalje. Nikom neće da bude lako. Kao što sam ranije govorio, detalji će da odluče o tome koje će dve selekcije proći u narednu fazu takmičenja. Verujem u moje momke i najvažnije je to da ne bude opuštanja, pošto bi neka eventualno slabija, opuštenija igra mogla mnogo da nas košta – smatra Đerona.

O kvalitetima naše ekipe Toni Đerona je istakao da tim krasi dobra odbrana, ali odvažnost u napadu.

– Nalazimo se na turniru gde su sve ekipe jake i možemo da govorimo o njihovim prednostima. Međutim, meni je važniji naš tim, koji takođe ima dosta dobrih strana. Imamo sjajne golmane, koji brane u vrhunskim klubovima u kojima su jedni od lidera. Odbrana dobro funkcioniše i igrači se razumeju. U fazi napada smo opasni pošto na svim pozicijama imamo majstore i na razne načine možemo da napadnemo. Moram da istaknem atmosferu, timski rad i druženje među igračima. Svi smo velika porodica i to je preuduslov za dobru igru – jasan je strateg „orlova".

Pred prvi duel na prvenstvu sa selekcijom Islanda, koja je, sudeći po kvalitetu igrača blagi favorit Đerona je istakao da ekipa mora da bude na visokom nivou ukoliko želi da ostvari pobedu.

– Moramo da pružimo sjajnu partiju od prvog do poslednjeg minuta i da izgaramo na terenu. Oni su neverovatna ekipa i sudeći po napadačkim kvalitetima sigurno su među pet-šest najboljih selekcija. Imaju odlične individualce, koji se ne libe da šutiraju sa deset metara udaljenosti. Pored toga veoma su dobri u igri jedan na jedan i moraćemo da budemo pokretljivi u odbrani kako im ne bi dozvolili da na lak način dolaze do pogodaka. Potrudićemo se da nametnemo naš stil igre, da odigramo hrabro i sa dva boda počnemo Evropsko prvenstvo – poručio je španski stručnjak.


– Moraćemo da damo sve od sebe da bismo ispunili cilj, plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre. Imamo jako dobrog stručnjaka, mladu ekipu, igramo dobar rukomet i spremni smo za izazove. Odgledali smo mnogo video materijala i nadam se da ćemo sve ono šta smo spremali i radili pokazati na terenu. Sada nam je u glavama samo prva utakmica jer ona može da bude odlučujuća za drugi krug i da se kasnije izborimo za olimpijske kvalifikacije. Pobeda bi nam donela više samopouzdanja za naredne utakmice, jer sledi Mađarska, koja nam je isto na nišanu za pobedu. Zato smatram da su prve dve utakmice najvažnije na šampionatu, a sa Crnom gorom bi bila utakmica za prestiž, u kojoj idemo takođe na pobedu.

Island kao prva ozbiljna prepreka.


Srbija ne terenu

12. januar: Island-Srbija (18)

14.januar: Srbija-Mađarska (20.30)

16. januar: Srbija - Crna Gora (18)


– Najteži rival u grupi bez dileme. Igraju brz rukomet, sa mnogo trčanja. Očekujemo tešku utakmicu, ali sam uveren da naša reprezentacija ima kvalitet da pobedi Islanđane. Devet im igrača igraju u Bundes ligi, odlično ih poznajem i da nemaju kvalitet ne bi tu ni igrali i bili nosioci igre u svojim klubovima. Na nama je sve, da damo sto odsto naših mogućnosti, pa šta bude. 

Prema nekim najavama očekuje se 5.000 islandskih navijača. Koliko će Srbija da ima podršku Marsenić nije znao da kaže.


DEJAN MILOSAVLJEV, ČUVAR MREŽE ORLOVA: Island najkvalitetnija ekipa u grupi

Najbolji golman Supergloba, osvajač Lige Evrope i jedan od najboljih čuvara mreže u Bundesligi Dejan Milosavljev rekao je da je zadovoljan organizacijom u Minhenu.

– Prezadovoljni smo sa svim u Minhenu, od hotela do hale. Trening u sredu i četvrtak smo odradili odlično. Dogovorili smo se da idemo od utakmice do utakmice, tako i razmišljamo. Island? Najkvalitetnija ekipa u grupi, imaju igrače odlične. Mi smo odradili sve što je bilo potrebno. Uradićemo maksimum, da pokažemo volju, snagu i želju da im pariramo, kao i da mi uspostavimo naš tempo od prvog minuta i da ih vodimo kako je nama pogodno – rekao je Milosavljev.


–S obzirom na to da nismo do sada imali veliku podršku kao Islanđani do sada, očekujem da će u Nemačkoj biti naših navijača. Navikli smo da nemamo veliku podršku, ali daćemo sve od sebe da ti koji se budu našli na tribinama, ali i one uz male ekrane, da ih obradujemo.

Mnogo se očekuje od vas na ovom EP.

– Ovo bi trebalo da bude kruna reprezentativne karijere za mnogo igrača iz ove generacije, gde nismo više mladi. Svesni smo svi toga, te se nadam da ćemo da obradujemo sve poklonike naše reprezentacije, naše porodice i da ćemo se uzdignuta čela vratiti kućama – uveren je Marsenić.

Tekst i foto: Jovo Galić

Islanđani uvek neugodni

Island jeste teritorijalno mala, ali Velika rukometna zemlja. Popularni ribolovci žive za rukomet i to su dokazali mnogo puta u istoriji. Od početka evropskih prvenstava Island nije učestvovao na prva tri (1994, 1996. i 1998), da bi debi zabeležio 2000. godine i od tada je postao redovan učesnik do danas. Jedinu medalju, bronzanu, na EP Islanđani suosvojili u Austriji 2010, kada su savladali Poljsku u borbi za treće mesto. Na ovo Prvenstvo Island će stići sa "internacionalnom" ekipom, zatim devet rukometaša koji igraju u Bundesligi, koja se smatra najjačom rukometnom ligom na svetu.

Dobra vest za trenera Snorija Guđonsona je učešće najveće islandske rukometne zvezde Arona Palmersona. Iako se vratio na Island i nastavio karijeru u domaćoj ligi, ne treba trošiti reči na to koliko je Palmarsonovo prisustvo u reprezentaciji važno. Od ključnih igrača potrebno je da se izdvoje Aron Palmarson (levi/srednji bek), Gisli Kristijanson (srednji bek), Sigvaldi Gud-jonson (desno krilo).

Uoči utakmice sa Srbijomuzdanice „ribara“ Bjarkijem Marom Elisonom i Aronom Palmarsonom ističu da Island mora da bude na maksimumu kako bi pobedio.

– Naše ambicije su da pobedimo Srbiju. Imamo jasne ciljeve na ovom turniru. Srbija ima vrhunski tim, igrače svetske klase, moramo biti spremni na borbu jer će i oni biti. Moramo biti na sto posto – rekao je Elison, koji igra u Vespremu kod našeg Momira Ilića. – Nisam sa njim razgovarao o ovom meču, igrali smo zajednu utakmicu početkom decembra, nismo tada bili fokusirani na Evropsko prvenstvo. Ali, pričao sam malo sa Draganom Pešmalbekom, kao i sa bivšim saigračem Cuparom. To su dobri momci, ali sutra želim da ih pobedimo.

I Aron Palmarson razmišlja u istom tonu.

– Imamo dobar tim, novog selektora, nove ideje. Optimistični smo. Srbija je sjajan tim, igra zaista dobro poslednjih nekoliko godina. Srednji bek, pivotmeni i golmani su im najveća snaga. Moramo igrati jako dobro, da držimo tempo ako želimo pobedu.

Autor:
Pošaljite komentar
SELEKTOR RUKOMETAŠA SRBIJE TONI ĐERONA PRED PRVI SUSRET "ORLOVA" NA EVROPSKOM PRVENSTVU U NEMAČKOJ: Srbija može do iznenađenja

SELEKTOR RUKOMETAŠA SRBIJE TONI ĐERONA PRED PRVI SUSRET "ORLOVA" NA EVROPSKOM PRVENSTVU U NEMAČKOJ: Srbija može do iznenađenja

10.01.2024. 17:56 18:06
Đerona odredio „ORLOVE” za Evropsko prvenstvo u NEMAČKOJ

Đerona odredio „ORLOVE” za Evropsko prvenstvo u NEMAČKOJ

09.01.2024. 12:22 12:26
AMBICIJE „ORLOVA“ NA RUKOMETNOM EP Đerona: Cilj je glavna runda i borba za olimpijske kvalifikacije

AMBICIJE „ORLOVA“ NA RUKOMETNOM EP Đerona: Cilj je glavna runda i borba za olimpijske kvalifikacije

25.12.2023. 17:31 17:35