Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MLADEN BOJINOVIĆ DUGI, PRVI KAPITEN RUKOMETNE REPREZENTACIJE SRBIJE Orlovi visoko leteli, pa nisko pali

21.01.2024. 14:24 14:35
Piše:
Izvor: Instagram printscreen

KELN: Dugogodišnji srpski reprezentativac i prvi kapiten Srbije Mladen Bojinović, nosilac bronzane medalje sa Svetskog prvenstva 2001. godine, osvajač Lige šampiona sa Monpeljeom, kao i još 32 osvojena trofeja u francuskoj, španskoj i srpskoj ligi, pravi je sagovornik za vreme Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Uživa u rukometu i za naš list je otkrio da se na šampionatu igra dobar rukomet.

– Sve reprezentacije igraju lep rukomet i Portugalci i Holanađani i Austrijanci... Po meni, u 90 odsto utakmica uživaš u rukometu, igra se tehnički doterano, brzo, manje je kvarnih startova. Slovence bih naveo kao prijatno iznenađenje, dok Mađari igraju toplo-hladno. Pravo lice su pokazali protiv Austrije, kada su izgubili. I u utakmici sa Crnom Gorom je odlučena na jednu loptu, čak su Crnogorci oštećeni jer im nije priznat čist gol – rekao je Bojinović za “Dnevnik”.


Za selektora Srbina

Selektor Antonio Đerona je završio saradnju sa RSS-om, već su u opticaju neka imena.

– I pre tri godine sam rekao da nama stranac selektor ne treba. Mi kakva god da smo rukometna nacija moramo da imamo svoj identitet. Mora selektor da bude Srbin, da javnost i igrači stanu iza njega, ma ko god da je. Ne bih da licitiram s imenima, nikome ne dajem prioritet. Prioritet ne mora da bude iskustvo, ali je poželjno. Nemat u mnogo filozofije, napraviti uži izbor kandidata i odlučiti se za jednog, kome bi trebalo dati bezrezervnu podršku. Potreban je istančan izbor, jer dovesti primera radi Kloda Onestu je pogrešno, pošto mi nemamo igrače za njega. Ne smemo da letimo, I dalje mislimo da smo najjača sila, a imamo tri igrača u Ligi šampiona, dva su u Pelisteru i jedan u Zagrebu koji je najmlađi.  


On smatra da su golmani ključni faktor u mnogim utakmicama.

– Golmani brane fenomenalno, imaju po 15-20 odbrana, kod prvih pet-šest ekipa napad je neverovatno protočan, lako se stvaraju šanse i tehnički aspekt je došao do izražaja.

U to ko će ući u borbu za medalje, Dugi nema dilemu.

– Definitivno, najviše su pokazale Danska i Francuska, gde su Danci za koplje ispred. Smatram da će da igraju u finalu, najviše su pokazali i zaslužili, a da će Švedska da bude treća. To je i moja želja. Danci imaju bolje golmane - Landin i Nilsen prave razliku. Francuzi imaju tri golmana, stalno ih menjaju, traže dobitnu kombinaciju, ali imaju bolju odbranu od Danaca. Tako da je to tu, pođednako.

Bez velikih rezova

Nekadašnji reprezentativac Srbije u jedno je siguran.

– Ko god da bude ne bih voleo da pravi radikalne rezove. To može da bude pogubno po nas. Neki potencijalni kandidati su već rekli da bi oterali pet-šest igrača, ja to ne mogu da podržim. Nemamo kvalitet Danske, Norveške, da imamo 70-ak reprezentativaca. Ovo što imamo je najbolje, uz još nekoliko imena iz juniorskog pogona, koje postepeno treba uvoditi. Treba nam kontinuitet učestvovanja na velikim takmičenjima i čekati pravu generaciju da se vratimo nav rh – smatra Bojinović.


O Vojvodini

Za RK Vojvodina kaže da je lokomotiva srpskog rukometa.

– Vojvodina je klub fenomenalno strukturisan. Nerviralo me je to što godinama nisu izlazili na evropska takmičenja, već su samo vladali Srbijom. Imali su svoj plan, izrasli su, izašli su u Evropu, druge godine osovili Kup Evrope, evo u trećoj godini prošli u drugi krug. Oni su za primer.


Nezaobilazna i najbolnija tema je reprezentacija Srbije.

– Srbija majka, majčica! Definitivno, ostvarila je neuspeh ,i to realan. Nismo mi za medalju, ali nismo ni za 19. mesto. Tu smo negde oko sedmog-devetog mesta. Ova generacija je najbolje što imamo, to i jeste problem, pošto nemamo bolje igrače. Reprezentacija mora da ima uvek najspremnije igrače u tom trenutku. Po meni, novinari su podigli lestvicu visoko za ovo EP, samim tim igrači su to prihvatili zdravo za gotovo i nerealno podigli svoj nivo na osnovu novinarskih članaka. Po kladionicama Srbija je bila bolja od Hrvatske, ide na medalju... Realno, naš cilj je trebalo da budu kvalifikacije za OI, ali svi su potajno očekivali medalju. Crnogorci imaju prvu postavu kvalitetniju nego mi, dok Srbija ima veći izbor igrača i fizičku spremu.

Jake mlađe sekcije, jaki i seniori

Poblem broj jedan u Srbiji, prema Bojinovićevim rečima, su pioniri, kadeti, a juniore nije hteo da spominje.

– Pre dve godine se pojavila Kosova generacija, a pre deceniju nismo imali nijednu generaciju. Uopšte se nismo kvalifikovali na evropska i svetska prvenstva. Tu leži ključ. Kada su naše generacije bile uvek smo dolazili do polufinala velikih takmičenja u mlađim kategorijama, pa si imao da biraš igrače za A selekciju. Sada to nemaš. Ne postoji baza. A, hteli bismo terati Kukića, Marsenića…  

Postavlja se pitanje kakva je onda psihološka priprema bila naših reprezentativaca.

– To je pitanje za njih i naš stručni štab. To nije smelo da uzdrma ekipu. Ako je istina da se nisu oporavili od gubitka drugog boda s Islandom, a znali smo da od te utakmice sve zavisi, onda je to već ozbiljan problem. Najviše smo podbacili protiv Mađara, s Crnom Gorom je bila najružnija utakmica. Želeo bih da stnem u zaštitu Kukića, jer su svi udarili na njega. Hrvati Cindrić i Karačić, koji imaju veći rejting od Kukića, protiv Mađara ih nije bilo nigde. Mađari imaju sistem na sredini sa dva visoka igrača, koja se ne šire nikada, tako da srednji bek ne može da prođe. Mađare uglavnom probijaju bekovi ili pivoti sa širokih pozicija ili krila.

Srbija je pružila više na Svetskom prvenstvu prošle godine, nego sada na EP u Nemačkoj.

– Dve i po godine smo igrali kvalitetniji i bolji napad nego sada. Sve do januara ove godine bilo je kao po mleku. Zašto je to tako… Potrebne su dodatne informacije da bismo znali šta se tu dešavalo. Treba to da se javno kaže. Stalno nešto krijemo, a rukomet nam propada. Sadašnja reprezentacije nije ni približno bila kao na početku, kada ju je Đerona preuzeo. Sve napade smo organizovali fenomenalno, druga je stvar to što smo promašivali. Sada smo izgledali smušeno, kao da smo se prvi put skupili. Po španskom sistemu sve se tačno zna ko šta radi, a sada kao da je svako hteo da doda nešto svoje, da bi se izdigao. To je bio veliki problem – smatra Mladen Bojinović.

Jovo Galić

Autor:
Pošaljite komentar
SVETSKI ŠAMPION DANSKA SAVLADALA EVROPSKOG PRVAKA ŠVEDSKU NA RUKOMETNOM EP U NEMAČKOJ: Sporne sudijske odluke

SVETSKI ŠAMPION DANSKA SAVLADALA EVROPSKOG PRVAKA ŠVEDSKU NA RUKOMETNOM EP U NEMAČKOJ: Sporne sudijske odluke

20.01.2024. 16:40 16:49