Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Juniori Voše pokazuju da pripadaju prvoj ekipi

18.06.2023. 12:46 12:48
Piše:
Izvor: RSV

Iza rukometaša Vojvodine je najbolja sezona ikada.

Osvajanjem četiri trofeja – Evrokupa, Arkus lige, nacionalnog kupa i Sverspskog kupa, zacementirali su mesto u istorijskim knjigama. 

Crveno-beli ne samo što su bez premca u seniorskoj konkurenciji, već sa jednakim uspehom postižu vrhunske rezultate i u mlađim kategorijama. I za jedan i za drugi podvig veliku ulogu imao je pomoćnik u stručnom štabu trenera seniora Borisa Rojevića i prvi strateg juniora, Dragan Kukić.

– Veliko je zadovoljstvo da je, pored prve ekipe koja ima istorijsku sezonu, i generacija M16 uspela na dominantan način da osvoji državno prvenstvo. Pre toga, usledilo je razigravanje kroz ligu mlađih kategorija u Vojvodini, gde smo prvo imali običnu ligu. Tu smo odigrali šest utakmica, i upisali šest pobeda. Posle se pravila Superliga – 14 utakmica i 14 pobeda. Sve to govori da je ta generacija – 2006, 2007. godište i mlađi, vrlo dobra. Obično se kaže da je uspeh kada iz jedne generacije izvučemo dva, tri igrača. Ovde je svaka pozicija duplirana. Veliko je zadovoljstvo bilo raditi sa tim momcima, još kada se sve to kruniše osvajanjem državnosg prvenstva – istakao je Kukić.

Međutim, kako ističe, pomoćnik glavnog trenera Borisa Rojevića u prvom timu, trofeji nisu primarni cilj juniora.

– Svrha rada sa mlađim kategorijama je da što više igrača izbacimo u seniorski pogon. Pored toga što je genracija sjajna, poklopilo se da zbog velikog broja utakmica seniora i borbe na tri fronta, SEHA liga bude ta u kojoj ćemo da igramo sa mlađim sastavom. Ono što je bilo impresivno je to što momci nisu imali respekta ni prema Nekseu, ni prema Vardaru, Eurofarmu, Bitolu. Predstavili su se u pravom svetlu i tu su pokazali da sa pravom može da se priča o njima kao o prvotimcima Vojvodine.

Vojvodina buduće prvotimce prvo šalje na „kaljenje“ u Slaviju u Prvu ligu Vojvodine, što se ispostavilo kao pun pogodak.

– Najveća dobit za rad u mlađim kategorijama je Slavija. To je nešto što godinama nismo imali. Mnogo mladih rukometaša se gubilo. Do 16 godina imaju organizovano takmičenje u RSV-u, RŠ-u, posle nisu imali gde. Vojvodina je prepoznala problem, odreagovala i napravila saradnju sa Slavijom. To je ekspozitura na naše mlade igrače.

Iako sve nije bilo toliko dobro na početku, vremenom su talenti sve više pokazivali potencijal.

– U rukomet su ušli sa 15-16 godina. To je za njih bilo novo iskustvo. Nisu bili inferiorni u rukometnom delu, već u fizičkom smislu. Neke utakmice su gubili, jer nisu mogli da izdrže duele jedan na jedan, dva na dva. Za pola godine se videla dobit, da bi u drugom delu ostvarili 10 pobeda iz 12 utakmica. To je prava stvar za njih i za sve koje dolaze. Neće biti više odustajanja od rukometa sa 16 godina, onih koji nisu ekstra talenti, ali moraju da se čekaju. Već sledeće sezone ćemo u tom rangu takmičenja zauzeti visoku poziciju na tabeli.

S obzirom na to da će Vojvodina da igra kvalifikacije za Ligu Evrope, očekuje se da naredne sezone bude još više utakmica. To znači da će mlađima da se pruži veća šansa u domaćoj Arkus ligi.


Nagrađeni najbolji pojedinci

Vojvodina je u finalu pobedila Hajduk iz Beške 34:24. U jakoj konkurenciji priznanja za članove najbolje postave M16 osvojili su – levi bek Alen Horvat (Hajduk Beška), desni bek Marko Jokić (Vojvodina), pivot Andrija Stankov (Vojvodina), levo krilo Đorđe Draško (Vojvodina), srednji bek Ilija Soldo (Hajduk Beška) i desno krilo Vasilije Borojević (Vojvodina).


– Već smo imali debitanata. Draško Đorđe je prednjačio u svemu tome. Igrom slučaja je zbog povreda prvotimaca na njegovoj poziciji dobijao šansu i sa radošću sve te minute iskoristio na pravi način. Baš treba da napravimo strategiju razvoja najtalentovanijih. Da polako uče od starijih. To što imaju 16, 17 godina ne znači ništa. Ti momci su jako dobro obučeni tehnički i taktički. Sve je postavljeno od strane kluba i stručnog štaba. Nema vežbe koju prva ekipa ne radi, a oni ne znaju. Već su bili na treninzima prvog tima usled povreda određenih igrača. Radim sa tom generacijom, a uključen sam i u rad seniora, kao pomoćnik Rojeviću. Sa velikim ponosom mogu da kažem da ništa ne kvare, već da pokazuju da pripadaju prvoj ekipi – istakao je Dragan Kukić.

V. M. Petrović

 

Autor:
Pošaljite komentar