Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

EP u Hrvatskoj: Plasman u drugi krug i dalje cilj

13.01.2018. 20:42 20:52
Piše:
Foto: RSS

Prošla je i ta toliko dugo iščekivana utakmica sa Hrvatskom, za koju selektor srpskog nacionalnog tima Jovica Cvetković kaže da se s njom nije preterano opterećivao i da poraz, i tako ubedljiv (32:22), ništa neće promeniti u nastavku daljeg takmičenja, pošto njegove izabranike tek sada očekuju dva susreta koja ih vodi do ostvarenja cilja – plasmana u drugi krug Evropskog prvenstva za rukometaše koje se održava u Hrvatskoj .

(Od našeg specijalnog izveštača)

Na pitanje da li bi danas, posle prespavane noći, nešto menjao taktički protiv Hrvata odgovorio odrično.

– Taktika je bila tako zamišljena da sačuvamo ekipu od velikog umora kako bi bili sveži za predstojeće mnogo važnije dve utakmice, protiv Švedske i Islanda. Imamo snagu i svežinu, tako da se nadam najboljem u ove dve utakmice. To je sasvim korektno ispalo po mom nekom viđenju. Parirali smo dobro napadu Hrvatske u odbrani sa kojom smo započeli. Rezultat 10:9 u 26. minutu je bilo ono što smo želeli. Naš plan je bio da se igra na što manje golova. Eliminisali smo kontranapad, zbog neke svežine koju treba da zadržimo i snage igrača u odbrani - rekao je Cvetković.

Ono što je nedostajalo na premijeri je svakako igra krila.

– Moja taktika je uvek da se igra sa svih pozicija, ali mi smo u prvom meču igrali potpuno bez krila. Naši igrači igraju u različitim klubovima u kojima svako ima svoj sistem i ja sam im dao slobodu u igri. Ali, pored te, neke vrste nediscipline u igri, bilo je i naboja. Dozvolio sam im da igraju malo više individualno, ali da smo bili svesni da i krila moramo da uključimo u igru, bilo bi sve bolje. Teško je bez krila protiv odbrane gde su Vori, Musa i drugi. Hrvati su nas uništavali sa bočnih pozicija. Kada zatvorimo krila, onda su delovali sa sredine. Kroz igru i polaze pokušavam da razigram sve igrače. To nismo uspeli i to je uzrok ovom rezultatu. Mnogo tehničkih grešaka u napadu.

Ako vidimo da su njihovi golmani imali sedam, a mi četiri odbrane, ne možemo da kažemo da smo izgubili zbog golmana. Cvetković smatra da su imali neke šuteve spolja i nije postojala prava organizacija napada i da to moraju da promene.

– Da smo bili koncentrisaniji u napadu uveren sam da bi razlika bila manja, možda i rezultat povoljniji po nas. Neigranjem krila, praktično mi smo igrali četiri na šest igrača u napadu. Igrali smo kroz sredinu, a to je dosta teže. Hrvati su nas uništavali sa bočnih strana. Igrači su morali da imaju bolju komuniciraju u terenu. Napravili smo dosta tehničkih grešaka koje su rezultirale primljenim jeftinim golovima. Uveo sam Vujina, ali u ovakvoj organizaciji igre, nije mogao da se snađe, kao i Đorđić. Kako je igra tekla, brzo sam ga promenio, jer igra nije odgovarala igračima njegovog profila. Onda sam ostavio igrače koji mogu individualno da reše situacije. Preko krila smo mogli da dobijemo dosta tečniju igru, a to nismo postigli.

U nedelju od 18.15 Srbija igra možda i najvažniju utakmicu na šampionatu, rival je Švedska, reprezentacija koja je poražena u prvom kolu od Islanda.

– To što su poraženi ništa ne znači, pošto Šveđani nisu loša ekipa. Oni su šuterski tim, njihov golman nije imao svoj dan, dok je islandski bio dobar, branio je sve. Protiv Skandinavaca biće potrebno više trčanja. Potrebno je da nađemo odgovarajući sistem. Nemamo više šta da čekamo. Naš cilj je pobeda u jednom od naredna dva meča – naglasio je Cvetković.

J. Galić

Vujin i Vujić pod znakom pitanja

Još pre početka šampionata u Hrvatskoj, selektor naših rukometaša imao je velike probleme sa odzivom igrača zbog povreda. Njegovim problemima u tom kontekstu izgleda nije kraj. Desni bek Srbije Marko Vujin je povredio koleno u utakmici protiv Hrvatske i kako za sada stvari stoje za njega bi šampionat mogao da bude završen.

– Pored Stefana Vujića, koji je i tokom priprema imao problema s povredom kolena (hematom) i čije je učešće u preostale dve utakmice u grupi neizvesno, koleno je povredio i Marko Vujin. Zbog toga je on malo igrao protiv Hrvatske i verovatno neće igrati do kraja EP. Praktično, sada smo ostali sa 12 igrača u rotaciji – rekao je Cvetković, koji i pored svih problema ne gubi nadu.

Žarko Šešum: Odbrana ključ uspeha

Pred rukometašima Srbije u nedelju od 18.15 časova splitskoj Spaladijum areni je novi, prvi izazov i ostvarenje cilja – prolazak u drugi krug, a rival Švedska. Kapiten Orlova Žarko Šešum, nije mogao da se direktno osvrne na Šveđane, a da ne prokomenatriše susret s Hrvatskom. Prespavana noć nije donela ništa novo, ponovio je da je bio zadovoljan samo igrom u prvih 20 minuta.

– U poslednjih pet-šest minuta prvog poluvremena odigrali smo loše. Srljali smo iz greške u grešku. Primili smo nekoliko lakih golova posle kikseva. Oni su rutinski kažnjavali naše greške pri kraju prvog poluvremena i nastavili dobro da igraju u drugom. Postojao je problem protoka lopte. Hrvatska odbrana nas je naterala da idemu u sredinu., što nije bilo dobro. Kad god bi odigrali šire ukazivala bi se šansa. Ali to nismo često radili. Da smo koristili krila i bekovi bi bili rasterećeniji – pokušao je da analizira prvi meč Šešum.

Odbrana je, po njemu, većim delom bila dobra. Morala je da bude konkretnija sa više prekida.

– Dve tehničke greške, jedan loš izbor šuta uticalo je na to da sa 9:10 dođemo na 9:14. Po meni je to bio ključ svega. Poraz od 10 golova razlike nije realan. Uredu je njihova pobeda. To nas boli.

Orlovi su se okrenuli Šveđanima, analiziraju ih...

– Susrešćemo se sa skandinavskom školom, imaju svoju igru, trče dosta, imaju mnogo mladih igrača... Potrebno je da odbranu pojačamo, da je odigramo bolje nego protiv Hrvata, sa više prekida, ali i da dođemo u situaciju da postižemo lake golove.

Poraz Švedske od Islanda nije iznenađenje za našeg kapitena.

– Ne može u našoj grupi da kažete ni za jednu pobedu da je iznenađenje. Island je rukometna zemlja, sve je otvoreno. Šveđani imaju dobar golmanski par, brzu tranziciju lopte. Imaju nekoliko dobrih igrača od kojih se izdvajaju Johan Jakobson i Lukas Nilson. To su dva opasna igrača u napadu – otkrio je kapiten srpskih ukometaša.

Jovo Galić

POTPREDSEDNIK RSS DRAGAN ŠKRBIĆ

Igrali smo bojažljivo

Uz reprezentaciju Srbije je i potpredsednik RSS Dragan Škrbić, nekada najbolji igrač na svetu, koji je branio boje naše zemlje u prvom susretu s Hrvatskom od samostalnosti.

– Tada je odnos snaga bio drugačiji i mi smo ih uvek pobeđivali. Sada je drugačije. Po rezultatu ispada da su nas razbili, ali mislim da tako nije bilo na terenu. Ušli smo bojažljivo, a nismo ni iskoristili šanse, kao i to da igramo hrabrije. Da smo u prvih 15 minuta tako odigrali, da smo ih stisli uveren sam da bi sve bilo drugačije. Međutim nismo, Hrvati su ušli u svoj ritam i zahvaljujući kvalitetu pobedili – rekao je Škrbić.

Uz Hrvate je u presudnim momentima bila publika koja ih je podigla.

– Atmosfera je bila korektna, kao i igra, jer se videlo da zajedno igraju u klubovima. Mislio sam da će navijači biti energičniji, a praktično bilo je kao u pozorištu.

Na pitanje hoće li uspeti da svojim autoritetom podigne ekipu posle ubedljivog poraza, Škrbić je odgovorio:

– Utakmica s Hrvatima je praktično unapred bila izgubljena, još pre početka EP, kako igrača, tako i navijača. Nema razloga da se ekipa sada diže jer nije ni pala. Dali su sve od sebe. Rekao sam to je bila neka naša taktika protiv domaćina, čak bih rekao da smo tu utakmicu odigrali peške, hodali smo, a nismo trčali, bez kontri i brzog centra. Već danas to će biti potpuno drugačije.

Šveđani imaju prepoznatljiv stil igre, njihovu filozofiju znamo.

- Pretpostavljamo da će pokušati da nas pretrče, mi ćemo pokušati da im pariramo, da li je to dobro ili ne analiziraće stručni štab. Niko ne može da kaže da smo favoriti protiv Šveđana, ali verujem da možemo da ih pobedimo. Ako nema odbrane, nema ni golmana, tako da moramo da povedemo računa – jasan je Škrbić.

 

GOLMAN VLADIMIR CUPARA

Imao sam slab dan

Golman rukometne reprezentacije Srbije Vladimir Cupara, nakon što je odbranio samo četiri šuta u ubedljivom porazu od Hrvatske preuzeo je odgovornost na sebe.

- Mislim da nisam pružio partiju kakva se od mene očekivala, iako su mi saigrači dosta pomagali u odbrani. Četiri odbrane su izrazito slab učinak za g čuvara mreže. Nije bilo toliko otvorenih šuteva, a bez golmanskih odbrana ne možeš da pobediš. Imao sam slab dan, imao sam želju, morao sam da budem više koncentrisan. Sada ću imati još dodatni motida se iskupim – rekao je Cupara.

Naš golman smatra da duel sa Švedskom nije odlučujući za prolaz, iako su obe selekcije izgubile na startu turnira.

- Moramo da se saberemo za Švedsku, odigramo najbolju utakmicu što možemo. Šveđani su jaki, ali moramo da pobedimo. Imamo velike šanse za prolaz, možemo da pobedimo oba meča. Taman posla da padnemo posle poraza od Hrvatske - naglasio je Cupara.


RASPORED

Grupa A (Split)

Švedska – Island      24:26

Hrvatska – Srbija      32:22

Nedelja

Srbija – Švedska      (18.15)

Island – Hrvatska     (20.30)

Grupa B (Poreč)

Belorusija – Austrija        27:26

Francuska – Norveška       32:31

Nedelja

Austrija – Francuska         (18.15)

Norveška – Belorus. (20.30)

Grupa C (Zagreb)

Nemačka – Crna Gora 32:19

Makedon. – Slovenija         ()

Grupa D (Varaždin)

Španija – Češka       22:15

Danska - Mađarska    ()

Autor:
Pošaljite komentar
EP u Hrvatskoj: Bezidejni napadi i slaba odbrana odveli “orlove” u poraz

EP u Hrvatskoj: Bezidejni napadi i slaba odbrana odveli “orlove” u poraz

12.01.2018. 22:14 20:54
Petar Đorđić pred EP u Hrvatskoj: Da se na kraju zajedno radujemo

Petar Đorđić pred EP u Hrvatskoj: Da se na kraju zajedno radujemo

03.01.2018. 08:51 08:55