Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

EP Grac: Protiv Hrvatske za dostojanstven oproštaj

12.01.2020. 20:16 20:26
Piše:
Izvor: Fonet/IHF/Crna Gora-Srbija

GRAC: Do kraja prve faze na Evropskom rukometnom prvenstvu po grupama, ostalo je još jedno kolo, a reprezentativci Srbije već su, praktično, završili takmičenje.

(Od našeg specijalnog izveštača)

Posle poraza od Belorusije i Crne Gore, mogu da pakuju kofere i da razmišljaju o povratku kućama. Večerašnja utakmica protiv Hrvatske nema takmičarski značaj, jer su Hrvati već osigurali prolaz u glavnu rundu, dok Srbi nemaju ni teorijsku šansu da se nađu u Beču. Ko će, uz Hrvatsku, otići u glavni grad Austrije, znaće se posle duela Belorusija – Crna Gora. Pobednik susreta pridružiće se Hrvatima, a eventualni remi dao bi prednost Belorusima.

- Biće teško da se na psihološkom planu podignemo večeras, posle dva poraza koji su iza nas - rekao je Aleksa Kolaković, srednji bek naše selekcije. - Daćemo sve od sebe da popravimo utisak i to u duelu s ekipom Hrvatske, koja igra izvanredno. U grupi je pokazala totalnu dominaciju, pogotovo zbog toga što igra kao kod svoje kuće, pošto je većina navijača njihova. Najveći problem biće nam da se psihički pripremimo, volje sigurno neće nedostajati, jer ćemo igrati u lepom ambijentu.

Iskusni Nemanja Zelenović dodao je da je proveo besanu noć posle susreta s Crnom Gorom.

- Ostala je ta još jedna, za nas ipak bitna utakmica s Hrvatskom, u kojoj moramo da pružimo jak otpor i siguran sam da će tako i da bude istakao je Zelenović. - Teško je iz svega ovoga stoički izaći i spremiti se za utakmicu s jakim rivalom. Ipak, nadam se da ćemo meč dočekati maksimalno, iako on za nas nema rezultatski značaj. Igraćemo za čast i dostojanstvo i moraćemo da pokažemo jak karakter i veliku želju da se dostojno borimo za grb koji nosimo na grudima.

Pivot Živan Pešić smatra da je teško kada znaš da ti je ostalo da odradiš revijalnu utakmicu i da onda ideš kući.

- Profesionalci smo i u svaku utakmicu ulazimo s velikom željom da pobedimo, biće tako i večeras – kratko je poručio Pešić.

Utakmica Srbija - Hrvatska igra se u ponedeljak od 20.30 časova.      

Jovo Galić

Nenad Peruničić: Za nama je neprospavana noć

Posle neprespavane noći, selektor Nenad Peruničić ovako je video poraz od Crne Gore i najavio duel s Hrvatskom.

- Poraz je jako teško pao svima. Celu noć sam izlazio po hodnicima da smirujem igrače. Nisu mogli da spavaju. Jako emotivno su sve ovo doživeli i to nema veze s rivalitetom Srbije i Crne Gore, već se to odnosi na važnosti utakmice za plasman na Prvenstvu. Ovim momcima nije svejedno kada izgube, već preživljavaju poraze kao i ja. Pokušavam da im usadim razmišljanje da u životu postoje strasti i emocije i da tako treba da pristupaju svemu – rekao je Peruničić.

Selektor “orlova” nema zamerki na odnos igrača prema državnom timu i njihovu disciplinu u ovih godinu i nešto više dana.

-  Igrači koje predvodim su za mene uvek najbolji. Uvek pokušavam da, najpozitivnije moguće razmišljajući, nedostatak kvaliteta nadomestimo čvrstim karakterom i borbenošću, nažalost to nekad nije dovoljno. Ne mislim da je Crna Gora kvalitetnija od nas, i dalje tvrdim da smo bolji kao tim, ali promašili smo zicere koje nismo smeli. Momci treba da shvate da na terenu moraju da se isključe svi činioci sa strane. Jako nam je teško, imali smo najbolju nameru...

Oseća se i određeni strah kod igrača, da li od poraza, odgovornosti, ili spoznaje da nemaju dovoljan nivo kvaliteta kao rivali ili neki njihovi saigrači.

- Jako puno pričamo na tu temu i moj stav je da uvek moraju da pruže sve od sebe. Maleri nas prate od samog starta EP, ali predstavljamo svoju zemlju i moramo do kraja da igramo na najpošteniji način. To je obaveza svih reprezentativaca. U odnosu na protivnika biram i igrače. Probaću da ih podignem, kako bi protiv Hrvatske odigrali najbolje što u ovom trenutku možemo.

Selektor Hrvatske Lino Červar najavio je da će Srbiji suprotstaviti kombinovani sastav.

- U Hrvatskoj nema kombinovane postave. Oni imaju dve postave koje mogu da igraju ravnopravno, tako da ću pokušati da pripremim ekipu baš kao da igramo protiv najbolje sedmorke rivala.


Nalazim snagu da verujem

Na pitanje da li ima snage za dalje, Peruničić je odgovorio:

- Imam snage. Jesam potrošen zbog nekih drugih stvari, ali uvek pronađem snagu da verujem. Ceo život me drže ta vera i optimizam. Poraz ne može da me pokoleba ili da me odvede u sunovrat. Ovde ne govorim o svom egoizmu ili traženju opravdanja. Ja sam to što jesam, sa svim svojim vrlinama i manama, ali znam da časno i pošteno radim svoj posao. Stvar je u tome šta mi želimo da prihvatimo kao realnost. Mogu da razumem da se nešto traži sad i odmah, da se očekuje nešto bolje, ali to nije tako u realnosti. Težak je proces da biste dočekali jednu generaciju. Norvežani su je čekali tri decenije. Nadam se da ćemo i mi dočekati jednu generaciju koja će biti sposobna da opet krene u juriš na visoke plasmane.


Večerašnji duel nema rezultatski značaj, ali on i te kako postoji - zbog ugleda naše reprezentacije, ali i samih igrača.

- Ponoviću: predstavljamo svoju zemlju i do kraja moramo da budemo dostojanstveni. To je naša obaveza, bez obzira na to koliko pojedinci igraju, što je u domenu moje odluke. U odnosu na protivnika, postavljam taktičke stvari.

Nenad Peruničić je ponudio i razloge zbog kojih nije, neke čak i nikako, koristio bekove, poput Mošića i Crnoglavca.

- Crnoglavac na ovim priprema, na polju samopouzdanja, nije bio ni nalik na onog igrača iz kvalifikacija za EP. Protiv Crnogoraca ga nisam uvodio, jer nije motorički jak, a protivnik je baš na poziciji halfova prilično agresivan. Zelenović je tu mnogo bolji. I s Kolakovićem sam računao, jer on u klubu to odrađuje dosta dobro. To je bila taktička zamisao, inače Kolakovića sam bio planirao umesto Mošića, ali nije dao ono što sam mislio da može, energetski, čak je sada Sretenović ispred njega.

Novinare je zanimalo zbog čega je onda vodio igrače s kojima nije bio zadovoljan.

-  Pošto je u pitanju EP, Crnoglavac je bio zreliji u odnosu na naprimer Milića, ima iskustvo igranja međunarodnih utakmica. Mošića sam poveo jer na centralnoj poziciji u zoni 6-0, uz Marsenića i Pušicu, nemam veliki izbor igrača, a on tu negde igra. Pušica se ne oseća da može da igra i napad i odbranu, pa sam odustao od namere da ga koristim u dva pravca. Želeo sam da povedem i Obradovića, međutm on nije bio zadovoljan svojom ulogom, želeo je da igra i u napadu. Kao trener koji snosi odgovornost nisam to hteo da prihvatim i da ispunjavam ničije želje – pojasnio je selektor Nenad Peruničić.

J. Galić

Autor:
Pošaljite komentar
EP Grac: Srbija ispala posle dva kola

EP Grac: Srbija ispala posle dva kola

11.01.2020. 21:26 21:29
EP Grac: Poraz Srbije od Belorusije

EP Grac: Poraz Srbije od Belorusije

09.01.2020. 19:00 19:59