Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POSLE REMIJA SA ISLANDOM NAŠI RUKOMETAŠI IGRAJU SA MAĐARSKOM: Očekuju pobedu i plasman u glavnu rundu

13.01.2024. 13:50 19:57
Piše:
Izvor: Toni Đerona dobro skenirao Islanđane, foto: EHF/Kolektiff

(Od našeg specijalnog izveštača)

U izuzetno neizvesnoj utakmici, Island se izvukao srpskim rukometašima na premijeri Evropskog prvenstva. 

Srbija je tri sekunde do kraja primila gol i na nesrećan način prokockala pobedu, što su mnogi simpatizeri to shvatili na bolan način. Iako su imali posed lopte i dva gola prednosti na 50–ak sekundi pre kraja meča, susret je završen 27:27.Sve je krenulo spektakularnom odbranom Halgrimsona. Zaustavio je Vejina, da bi potom Island ekspresno došao do 26:27 čudesnim golom Arona Palmarsona.Uspjeli su “orlovi” da upropaste sve i u preostalih 25 sekundi. Đorđić i Vejin su grešili, Islanđani su “ukrali” loptu, u kontri je bio Sigvaldi Guđonson i postigao gol za remi.Nije više Srbija imala vremena da dođe do gola, pa je ostala bez pobede.


UROŠ BORZAŠ PRED SUSRET S MAĐARIMA: Idemo po dva boda

Selektor “orlova” Toni Đerona je pokuašavao da nađe bekovsku trojku koja može da probije snažnu i čvrstu odbranu Islanda. Tek ulaskom Uroš Borzaša pokrenula se oštrina srpskog napada, na kojeg su Islanđani morali da izađu, čime se otvarao prostor za pivote. Borzaš je srpsko dete, ali je mađarski rukometni đak, s obzirom na to što je još kao golobradi dečkić otišao u Mađarsku da brani boje njihove kadetske i juniorske reprezentacije. Da li nedeljni meč ima neku specifičnu težinu rođenog Ađanina, Borzaš je bio konkretan:

– Odavno sam tu priču zatvorio u glavi, nema nekih posebnih emocija. Jedino će mi da bude drago što ću da igram protiv momaka s kojima sam igrao u mađarskim klubovima, jer ih nisam dugo video – rekao je Borzaš.

Nije tajna da je naš reprezentativac bio dobar drugar sa Zitom, a pred susret mu je poručio:

– Borićemo se, a videćemo ko će na kraju da slavi pobedu. Bitno je da odigramo odbranu kao što je to bilo protiv Islanda, da zaustavimo njihove šutere i pivota koji su vrhunski. Svestan sam da će to da bude teško, ali za to se spremamo I verujemo u nas. Idemo na dva boda jer bi nam ona donela drugu fazu I odlazak u Keln – uveren je Uroš Borzaš.


Koliko je to ostavilo traga na naše igrače, posle prespavane noći, odgovor je dao selektor Toni Đerona.

– Nema razloga da budemo tužni. Odigrali smo solidan meč sa Islanđanima, osvojili jedan bod, imamo sve u svojim rukama i imamo šanse da se nađemo u drugoj fazi. Ovo je bilo napornih 60 minuta, ali termini su surovi, pa nas već večeras (nedelja) očekuje okršaj sa Mađarskom i sada je sav fokus na toj utakmici. Znamo da su kvalitetni, ali znamo i koje su naše mogućnosti i nadamo se najboljem ishodu – rekao je Đerona.

Kada je reč o šansama za prolaz u narednu rundu španski stručnjak je rekao da se tu ništa nije promenilo.


DRAGAN PEŠMALBEK:  To će da bude za nas finale grupe C

Srpski pivot Dragan Pešmalbek je igrač koji sa svojom energijom i inicijativom i u odbrani i u napadumože da doprinese velikom ulogu u ekipi, ali i da borbenošću, srčanošću i efikasnošću sa linije da ton igri “orlova” i da podigne moral saigračima. Prespavana noć bila je idealna da se sumiraju utisci posle remija sa Islanđanima.

– Zadovoljan sam kako smo odigrali 58 minuta. Bilo je to vrhunski, ali na kraju smo izgubili fokus za neke akcije kada je to bilo najvažnije. Islanđani su bili lukaviji, ukrali su nam nekoliko lopti, sve se desilo onako kako nismo ni hteli ni želeli. Sa tim bodom živi smo, još smo u igri i najboljem se nadamo za nas u “finalu” sa Mađarima – smatra Pešmalbek.

On je član Vesprema, tako da nema sumnje da odlično poznaje mađarske igrače.

– Verujem da smo već odigrali protiv najbolje ekipe u grupi, Islanda, koji imaju vrhunske igrače. Međutim, i Mađari imaju dobrih igrača poput Mate Lekaija, Ričarda Bodoa, Gabora Ančina, Bensa Banhidija..., koji imaju mnogo iskustva. Protiv Crnogoraca nisu odigrali dobro, ali i pored takve igre osvojili su dva boda, što i jeste najvažnije na ovom turniru. Očekujem njihovo bolje izdanje, ali i mi isto tako možemo da budemo još bolji, na primer u napadu. Protiv Islanda bili smo mnogo statični, nedostajala nam je brzina, brzi centar i polukontre.

Pokušao je da da recept protiv Mađara.

– To će da bude za nas finale grupe C. Oni jure bod, mi dva, tako da će to da bude žestoka borba na terenu, kao i u prvom meču, gde smo dali mnogo energije. Dobro smo se oporavili. Poznato je da od tela zavisi rad glave – jasan je Pešmalbek.


– Smatram da su šanse za izlazak iz grupe i dalje pođednake za sve ekipe. Mi smo imali 58 dobrih minuta protiv Islanda i samo dva loša što nam daje vetar u leđa za predstojeća dva duela sa Mađarima i Crnogorcima. Plan je jednostavan, treba da savladamo te dve selekcije i prođemo dalje. Naravno, to nije nimalo lako, ali imamo cilj i stremimo ka njemu – poručio je strateg „orlova".

Vremena da se ostane u prvoj utakmici nema, te je fokus već na narednog protivnika prisutan. Mađari su slavili u triler završnici protiv Crne Gore (26:24). Pred večerašnji meč (20.30) sa Mađarskom Toni Đerona je istakao da je analiza protivnika trajala dugo i da su veoma opasna ekipa.

– Imaju odličnog trenera Ćemu Rodrigeza, ali i sjajne igrače. Dobro smo ih izanalizirali iako je bilo veoma zahtevno. Imaju mnogo varijacija, tri srednja beka koji igraju kao plejmejkeri i u trenutku kada uđu na teren mogu da promene koncepciju igre što može da bude nezgodno. Imaju igrače koji mogu da šutnu sa 12 metara i ne libe se da to urade, jaki su na svim pozicijama i očekuje nas izazovnih 60 minuta. Veoma su zagonentna ekipa, nakon analize njihovih pripremnih mečeva u prvom duelu na turniru su savladali Crnogorce i odigrali neke potpuno nove akcije. Siguran sam da nisu sve otkrili i da čuvaju nešto novo i za nas – jasan je Toni Đerona.

Utakmica između Srbije i Mađarske je u nedelju s početkom u 20.30 časova, uz prenos na kanalima RTS i TV Arena sport.

Jovo Galić

Sutra, nedelja

2. kolo

Grupa A

Švajcarska – Francuska (18)

S. Makedonija – Nemačka (20.30)

Grupa B

Rumunija – Španija (18)

Hrvatska – Austrija (20.30)

Gruba C

Crna Gora – Island (18)

Srbija – Mađarska (20.30)

REZULTATI

1. kolo

Grupa A

Francuska – S. Makedonija 39:29

Nemačka – Švajcarska 27:14

Grupa B

Austrija – Rumunija 31:24

Španija – Hrvatska 29:39

Grupa C

Srbija – Island 27:27

Mađarska – Crna Gora 26:24

Grupa D

Slovenija – F. ostrva 32:29

Norveška – Poljska 32:21

Grupa E

Holandija – Gruzija 34:29

Švedska – BIH 29:20

Grupa F

Portugalija – Grčka 31:24

Danska – Češka 23:14

Autor:
Pošaljite komentar
TONI ĐERONA, SELEKTOR SRBIJE: Ja sam kriv, trebalo je da reagujem; DRAGAN PEŠMALBEK, PIVOT SRBIJE: Ne možemo da se pomirimo što nismo pobedili

TONI ĐERONA, SELEKTOR SRBIJE: Ja sam kriv, trebalo je da reagujem; DRAGAN PEŠMALBEK, PIVOT SRBIJE: Ne možemo da se pomirimo što nismo pobedili

12.01.2024. 21:17 21:21