Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Zagrevanje za 93. Srpski kasački derbi u znaku humanosti

29.09.2020. 11:32 11:42
Piše:
Foto: IAGO D AMORE i Dejan Katanić, foto: M. Nović

Na hipodromu Konjičkog kluba „Bačka“ iz Subotice održan je šesti takmičarski dan u ovoj sezoni u okviru kog je održano sedam kasačkih nadmetanja.

Subotički hipodrom koji sa pravom nosi titulu centra kasačkog sporta Srbije i ovoga puta bio je domaćin najboljim kasačkima, ali bez prisustva publike i uz poštovanjem svih mera u cilju sprečavanja širenja virusa KOVID19.

Hladni jesenji dan na subotičkom hipodromu otvoren je pobedom grla Etta James A. T. i vozača Mirka Oračića (1.24,2/2150m/a),a nakon distanciranja grla Huperactive koje je zbog načinjenog prekršaja u završnici trke iako prvo prošlo kroz cilj moralo da se zadovolji drugim mestom. U trci pod nazivom „Subotičke novine“  do treće pobede u nizu došla je petogoda Tagora vožena  veštom rukom majstora kajasa Miodraga Pantića, a koja je kasala u vremenu 1.19,9/2150m/a. Usledilo je slavlje vozača Petra Knekta koga je do pobede dovelo sedmogodi Happy Day koji je ovom prilikom kasao u vremenu 1.20,7/2150m/a. U trci za grla od tri godine i starija domaćeg odgoja, a  koja su u dosadašnjoj karijeri zaradila do 4000 evra, nakon velike borbe grla Saphir AT i San Sira, odnosno vozača Miodraga Pantića i Antuna Horvatskog, u finišu trke vođstvo preuzima, uvećava svoju prednos i prvi kroz cilj prolazi četvorogodi San Siro, vožen sigurnom rukom od strane trenera i vozača Antuna Horvatskog, a na veliku radost vlasnika Dragana Lazarevića iz Sivca. San Siro do pobede došao kasajući u vremenu 1.17,5/2150m/a.


Konjari velikog srca

Dragan Lazarević iz Sivca, je novčanu nagradu koju je njegov ljubimac San Siro osvojio u trci donirao za lečenje malenoj sugrađanki Đini Zejak, a njemu se pridružio i trener i vozač San Sira, Antun Horvatski iz Tavankuta koji je donirao iznos mesečnog  pansiona i treninga San Sira. Ovaj humani gest pozdravili su svi ljubitelji kasačkog sporta i još jednom je potvrđeni stih Zvonka Bogdana „Koliko kažu konje voliš, toliko ti duša vredi...“


U takozvanoj „brzoj partiji“ koja je ovoga puta bila rezervisana za grla koja su u dosadašnjoj karijeri zaradila do 20.000 evra, na stazi dugoj 20150m/autostart snage je odmerilo sedam kasača, i očekivano od starta se vodila borba glavnih favorita „Iago d’Amore“ i „Harley D Energy“ , uz konstantnu minimalnu prednost „Iago d’Amore“ . Na oko 600m do cilja uzdanica  Štale „Dream Catcher“ iz Sombora,  Harley D Energy sa trenerom i vozačem na sulkama Vladimirom Pribićem pojačava i na kratko preuzima vodeću poziciju. Ipak pulen trenera Aleksandra Dimitrijevića, „Iago d’Amore“ vožen od strane vozača Dejana Katanića odgovara na napad ubrzava i vraća se na lidersku poziciju te uvećava svoju prednost u odnosu na rivale i na radost i oduševljenje vlasnika Petra, Tijane i Nikolete Žužić iz Višnjevca, šestogodi „Iago d’Amore“ prvi polazi kroz cilj kasajući u vremenu 1.17,2/2150m/a.


Istorijski uspeh vredan divljenja...

Ono po čemu će ovaj kasački derbi biti upamćen jeste činjenica da je učešće u istom izborilo čak šest četvorogodih kasača iz jedne štale odgajivača i vlasnika Animal TradeRacing Team-a iz Zmajeva, Sabath Black A.T., Inez Fox A.T., Lilly Allen A.T., Spinal Tap A.T., Ian Janis A.T. i Sugar Babe A.T.,a koji su pod trenerskom palicom Branka Skenderovića. Ovakav uspeh koji se nije desio u istoriji kasačkog sporta Srbije je dokaz da vlasnici koji su ujedno i odgajivači ovih vrhunskih grla, kao i trener i njegov tim koji su u prethodne četiri godine vredno trenirali i brinuli o njima, rade vrhunski posao, vredan divljenja i hvale.


Iako smo navikli da je glavno nadmetanje dana brza partija ovoga puta u centru pažnje bile su dve kvalifikacione trke za takozvanu „Trku života“, 93. Srpski kasački derbi, a koja je rezervisana za grla domaćeg odgoja starosti četiri godine. Po zaradi tokom dosadašnje karijere svoje mesto u trci života obezbedila su četiri grla Spinal Tap A. T., San Siro, Ian Janis A. T. i Montecatini, pa je preostalih osam učesnika moralo da svoje ušečće izbori kroz dve kvalifikacione trke (prva četiri plasirana grla iz svake trke) na distanci od 2150m/autostart.

U prvoj kvalifikacionoj grupi bez većih uzbuđenja, sigurnim kasom prva kroz cilj prolazi i beleži drugu pobedu u nizu uzdanica Štale „Dream Catcher“, četvorogoda Donita Ferm, vožena od strane trenera i vozača Vladimira Pribića. A koja je ovom prilikom kasala u vremenu 1.18,7/2150m/a, čime je sebe svrstala među ozbiljne favorite u trci života. Drugo mesto pripalo je Sugar Babe A.T. 1.18,9 vozač Branko Skenderović, treće mesto zauzeo je Marino 1.19,7 vozač Boris Kečenović, dok je četvrto mesto pripalo Lepoj Lejli 1.23,1 vozač Aleksandar Ranđelović.

U drugoj kvalifikacionoj trci koja je dva puta trčana, sobzirom da je u prvom trčanju nakon 900m od starta došlo do manjeg incidenta u kome niko nije povređen, što je najbitnije, ali je trka morala da se prekine i da se kasnije ponovi. Tako da je u drugoj kvalifikacionoj trci u prelepoj i opuštenoj završnici lako slavio pulen Animal Trade Racing Teama iz Zmajeva, Sabath Black A.T. na sa trenerom i vozačem Brankom  Skenderovićem na sulkama, a kasajući u vremenu 1.21,6. Dok su drugo i treće mesto pripale njegovim štalskim koleginicama Inez Fox A.T. vozač Josip Gabrić i Lilly Allen A.T vozač Mirko Oračić, dok je kao četvrta kroz cilj prošla je Morena Lobell sa vozačem Lazom Balaževićem.

Na taj način kompletirana je lista dvanaest veličanstvenih, učesnika trke života 93. Srpskog kasačkog derbija koji je na programu 11. oktobra u Subotici, kada će se nakon pretrčanih 2600m/a saznati ko će poneti titulu pobednika i srebrnu potkovicu. Srećno svima...

Milana Nović

Autor:
Pošaljite komentar
Godišnje žabaljske konjičke trke u nedelju: Prijavljeno 80 grla

Godišnje žabaljske konjičke trke u nedelju: Prijavljeno 80 grla

18.09.2020. 08:51 08:59