Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

UČENICI NOVOSADSKE OSNOVNE ŠKOLE „IVO LOLA RIBAR” UŽIVALI U PREZENTACIJI RVANJA: Veliki šampioni osetili toplotu i ljubav mališana (FOTO)

17.09.2023. 21:53 21:59
Piše:
Izvor: J. Galić

U novosadskoj Osnovnoj školi „Ivo Lola Ribar” promovisano je Svetsko prvenstvo u rvanju grčko-rimskim stilom, slobodnim stilom i rvanju za žene, koje se do 24. septebra održava u Beogradu. Promoteri su bili Kubanac Mijan Lopez i Nemac Frank Štabler, veliki šampioni rvačkog sporta. Štabler je bio tri puta prvak sveta u tri različite kategorije, što je neverovatan uspeh za borilačke sportive, dok je Lopez četvorostruki olimpijski šampion u superteškoj kategoriji, što ga svrstava u jedne od najboljih sportista na svetu.

Lolini mališani uživali su u svakom trenutku provedenim s dvojicom velikih šampiona, koji su im pokazali neke osnovne rvačke zahteve i uputili nekoliko mudrih reči, dok im je predsednik gradskog rvačkog saveza Aleksandar Jovančević predočio kratak istorijat i aktuelnosti u novosadskom rvanju. Mališani su imali priliku da se i sami oprobaju na strunjači, a tačka usijanja i oduševljenja došla je onog trenutka kada su njihovi vršnjaci, četvrtaci, rvačkim zahvatom bacili šampionske večičine na leđa, teže nekolko puta od njih, posebno Lopeza sa 140 kilograma.

Kao osvajač četiri zlatne olimpijske medalje i pet svetskih najsjajnijih odličja Lopez je za „Dnevnik” izdvojio da mu je ona iz Tokija najmilija i da, iako je zvanično završio takmičenje, nikad se ne zna kada će definitivno staviti tačku na rvanje, jer i dalje postoji neverovatna strast da i dalje izađe na strunjaču, pa što ne i u Parizu sledeće godine. Na pitanje da li mi je Novi Sad u kojem je bio pre 20 godina ostao u lepom sećanju, Lopez je rekao:

– Tada sam učestvovao na kvalifikacijama za OI kao junior i imao svega 17 godina, iskreno bilo je to davno, ali takmičarski uspešno. Najveći utisak koji pamtim od tada je hrana koju sam jeo u Novom Sadu. Sada primećujem da se grad mnogo promenio, da je izgrađen i da sada postoji i salsa klub koji je posetio – rekao je za „Dnevnik” Lopez, a na pitanje kako to da je 16 godina bio neprikosnoveni olimpijski vladar, a da ima samo pet svetskih zlata odgovorio je:

– Mnogo treniram, odričem se gotovo svega i biram na koja SP ću da učestvujem. Drago mi je da sam promoter ovoga SP koje se održava u Beogradu, čast mi je što predstavljam svoju zemlju i što sam ambasador rvačkog sporta.

Nemac Frank Štabler je jedini svetski prvak u tri kategorije – do 66 kilograma, do 72 i do 74. Kao rekorder sada je u ulozi promotera SP i oduševljen je promocijom u OŠ „Ivan Lola Ribar”.

– Neverovatno je koliko je bilo dece i žao mi je što nije bilo ozvučenje kako bi mogli lepo da nas čuju. Zato smo na brzinu promenili plan, umesto velike priče prešli smo na praktičnu demonstraciju rvanja, što je bio pun pogodak pošto su dece bila oduševljena, znači da je plan uspeo, jer deca nisu htela da napuste prezentaciju – rekao je za naš list Štabler.

O boravku u Srpskoj Atini imao je zanimljiv zaključak.

– Prvi put sam u Novom Sadu. Gradove procenjujem kakav je odnos ljudi prema nama. Ovde su deca pokazala ogromnu toplotu i ljubav prema nama, tako da mogu da kažem da volim Novi Sad. Za razliku od Lopeza ne mogu da pričam ništa o lepotama grada ni ukusima hrane, ali zato je moj kolega s Kube tu koji je jako dobro upoznat sa Novim Sadom, pa će da mi otkrije sve njegove čari – dodao je Štabler, koji je rekao da se nada da će sale u Beogradu da budu popunjene tokom SP i da će to biti lepa promocija rvačkog sporta.

Tekst i foto: J. Galić

Autor:
Pošaljite komentar
SIJA ZLATNIM SJAJEM Reprezentativka Srbije u rvanju FANI NAĐ OSVOJILA SREBRNU MEDALJU u Bukureštu

SIJA ZLATNIM SJAJEM Reprezentativka Srbije u rvanju FANI NAĐ OSVOJILA SREBRNU MEDALJU u Bukureštu

23.08.2023. 11:12 11:14