Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Strelci se vratili sa Svetskog prvenstva sa tri odličja

11.09.2018. 10:30 10:37
Piše:
Izvor: SSS

Srpski strelci su na Svetsko prvenstvo u Južnoj Koreji otišli tiho i bez pompe, ali ne i bez velikih ambicija, a po povratku imaju čime da se pohvale.

Tri puta su se penjali na pobedničko postolje. Zorana Arunović je osvojila srebrnu medalju vazdušnim pištoljem i srpskom sportu donela prvu olimpijsku vizu za Igre u Tokiju 2020. Medalje srebrnog sjaja osvojili su Damir Mikec malokalibarskim pištoljem slobodnog izbora, koji više nije u programu OI, i ekipa istim oružjem, u kojoj su uz Mikeca gađali Dimitrije Grgić i Duško Petrov.

Iz Čangvona vratila se poslednja grupa strelaca, a povodom značajnog uspeha priređena je konferencija za medije.Predsednik Streljačkog saveza Srbije (SSS)Nenad Putnik je čestitao strelcima i stručnom štabu na postignutom u Južnoj Koreji i dodao:

„Uspeh ne može da se svede na tri medalje i olimpijsku kvotu, jer i ostali reprezentativci su postigli vrhunske rezultate, bilo je još nekoliko vrlo visokih plasmana. Dokazali ste da je Srbija u vrhu svetskog streljaštva. Hvala svima koji su nam pomogli da realizujemo programe, pre svega Ministarstvu omladine i sporta, Olimpijskom komitetu Srbije, generalnom sponzoru Telekomu Srbija“, rekao je Putnik, zahvalivši se i Aerodromu „Nikola Tesla“ na gostoprimstvu.

Sportski direktor Dragan Marković je iznoseći utiske o šampionatu u Južnoj Koreji kazao:

„Svetsko prvenstvom, 52. po redu, bilo je izuzetno dobro organizovano i jedno od najposećenijih u istoriji. Činjenice da je učestvovalo skoro 100 zemalja i više od 1.800 strelaca sa preko 3.000 izlazaka na vatrenu liniju govore da je bilo izuzetno teško doći do medalje. Mi smo se našli u krugu od tridesetak zemalja koje su uspele da osvoje medalje, a u bilansu smo na deobi od 17. do 20. mesta.“

Generalni sekretar Olimpijskog komiteta Đorđe Višacki je  čestitao strelcima na postignutim rezultatima.

„Prva olimpijska kvota, koju je osvojila Zorana Arunović, predstavlja inspiraciju ostalim našim sportistima da krenu  putem ka Tokiju. Verujem da je u Čangvonu Zorana napravila samo korak ka onome čemu teži, a to je visok plasman na Olimpijskim igrama. I njoj i svim našim sportistima želim puno sreće na tom putu“, rekao je Višacki.

Zorana Arunović je ove godina osvajala medalje na svim velikim takmičenjima na kojima je učestvovala. Posle niza odličja sa Evropskog prvenstva,  Svetskih kupova, Mediteranskih igara, titula vicešampiona planete je kruna sezone.

„U Čangvon sam otišla kao druga na svetskoj rang listi, samim tim i kao neko od koga se očekuje da osvoji medalju. Presrećna sam što sam opravdala ulogu jednog od favorita. Nadam se da će se veliki broj naših strelaca i sportista izboriti za norme i kvote za Olimpijske igre. Idemo na nove medalje“, najavila je Zorana.

Damir Mikec je istakao da su on i njegove kolege iz ekipe Duško Petrov i Dimitrije Grgić ispisali novu stranicu ovog sporta.

„Do Čangvona ni srpsko ni ranije jugoslovensko streljaštvo nije imalo svetsku medalju u gađanju malokalibarskim pištoljem u muškoj konkurenciji. Prošle godine ovaj isti sastav je osvojio titulu prvaka Evrope, sada smo stigli do svetskog srebra. Došao sam i do prve individualne medalje na šampionatima planete, moram da budem srećan i zadovoljan“, kazao je Mikec.

Selektor za discipline pištoljem Jelena Arunović se nada da će se još više dece opredeliti za streljaštvo.

„Nove medalje će biti još jedan impuls za razvoj streljaštva u Srbiji i nadam se da će deca u što većem broju početi da treniraju naš sport, jer reprezentativci konstantno dokazuju da se uz veliku posvećenost može doći do vrha“, rekla je Jelena.

Konferenciju za medije zaključio je selektor za pušku Dragan Donević.

„Šampionat u Čangvonu bio je jedan od najkvalitetnijih u poslednjih dvadesetak godina. U svakoj disciplini puškom učestvovalo je po 100 do 120 takmičara, oboren je veliki broj svetskih rekorda. U Čangvonu smo se predstavili sa onim najboljim što trenutno imamo, a posebno me raduje dobar učinak mlađeg dela ekipe. Smatram da naše streljaštvo ima kvalitet da izbori bar sedam - osam viza za Tokio“, kazao je Donević.       

S. R.

Autor:
Pošaljite komentar
SP u Čangvonu: Zorana Arunović peta na polovini kvalifikacija MK pištoljem

SP u Čangvonu: Zorana Arunović peta na polovini kvalifikacija MK pištoljem

07.09.2018. 18:25 18:31
SP u streljaštvu u Čangvonu: Srpski timovi vazdušnom puškom na 11. i 12. mestu

SP u streljaštvu u Čangvonu: Srpski timovi vazdušnom puškom na 11. i 12. mestu

03.09.2018. 14:58 15:01
Tri srebra na SP, Arunovićeva prva do norme za Tokio

Tri srebra na SP, Arunovićeva prva do norme za Tokio

04.09.2018. 09:39 09:42