Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

RAZGOVOR S POVODOM – Jovana Arsić o istorijskom uspehu za srpsko veslanje: Zlato za sve moje ljude

03.05.2024. 13:01 13:25
Piše:
Izvor: I. Vlahović

Dugogodišnji rad, veliko odricanje i istrajnost, Jovani Arsić su se isplatili osvajanjem istorijske medalje za srpsko žensko veslanje – prve zlatne na velikim međunarodnim takmičenjima.

Zrenjaninka je na Evropskom prvenstvu u Segedinu u skifu doveslala to titule i prvi put je himna „Bože, pravde” bila namenjena nekoj veslačici Srbije.

Pre Jovane vicešampionka Starog kontinenta bila je Novosađanka Iva Obradović, u skifu (2012) i u dubl skulu sa Ivanom Filipović (2011).

Arsićeva je najpre prošle godine napravila najveći uspeh u karijeri osvojivši bronzu na EP na Bledu, prvo odličje na velikim smotrama, a sada je otišla dve stepenice više – do trona, na kom zasluženo stoji.

– Ovo zlato je za sve moje ljude, kako ide stih pesme benda Beogradski sindikat „za sve moje ljude što uporno se trude da sutra bolje bude” – rekla je Jovana Arsić za „Dnevnik”. – Ponosna sam na ceo tim, na sve što smo uradili, jer smo se držali zajedno. Prošli smo mnogo loših stvari, uložili toliko energije i dosta smo se borili za ovo. Presrećna sam i još uvek ne znam kako bih tačno opisala ovaj osećaj.  


Himna – divan osećaj

Imala je Jovana Arsić priliku da prvi put gleda kako se srpska zastava podiže iznad drugih i odsluša himnu „Bože, pravde”.

– Osećaj je predivan. To ne može da se poredi ni sa čim. Nadam se da ovo neće biti poslednji put da je čujem – rekla je Jovana.


Jovana je dominirala u finalu, od početka do kraja je bila u velikoj prednosti, a po završetku trke na cilju su je dočekali trener Nikola Stojić, naš najtrofejniji veslač, ostali takmičari i članovi tima.

– Znači mi mnogo ta cela trka. Previše sam želela da se ovo desi i nisam ni osetila efekat trke kako bi trebalo. Ništa mi se nije dešavalo kao u ostalim trkama. Išla sam samo po svom, po ono što sam želela i niko nije mogao da mi priđe. Lagano sam ušla u cilj. Nije bilo vremena za greške jer je sve išlo po planu. Na 1.500 metara bila sam već mnogo ispred rivalki i samo je trebalo da sačuvam poziciju do kraja i proslavim – opisala je Arsićeva finale u kom je stigla do najsjajnije medalje.

Jovana je srpsko žensko veslanje stavila na globalnu mapu pošto je osvojila i prvo odličje na svetskim kupovima, bronzu 2021. u Zagrebu.

Učestvovala je na Olimpijskim igrama u Tokiju, kada je bila prva srpska veslačica na ovom događaju posle Ive Obradović (Peking 2008). Od prošle godine ima i vizu za smotru u Parizu na leto, a druga medalja sa evropskih šampionata lep je uvod u najveći sportski događaj na svetu.

– Dosta sam sebe promenila na putu do ovog uspeha. I ceo tim se menjao na bolje, vidi se velika razlika u radu i energiji, uz sve što smo prošli zajedno. To je i jedini način da se dođe do uspeha – treba da uživamo u procesu i da samo dođemo po ono što nam pripada – poručila je Jovana Arsić, prvakinja Evrope.

Od novembra prošle godine uz Nikolu Stojića, sa reprezentativcima kao njegov pomoćnik radi Miloš Stanojević, a u timu je i novi fizioterapeut Milan Bosić.


Tim može još bolje

Jovana od prošle godine ima overenu normu za Olimpijske igre u glavnom gradu Francuske.

– Idemo optimistično ka Parizu, ali ja ne pričam o ciljevima toliko unapred. Potrebno je samo ostati koncentrisan. Nije ovo zlato mene ponelo. Jesam previše srećna i ponosna, ali nije me ovo istrošilo u smislu da nemam za šta više da se borim. Odlično smo krenuli – Nikolaj Pimenov je u Segedinu uzeo olimpijsku normu, imamo još finalne kvalifikacije u Lucernu i mislim da će sve da bude još bolje za ceo tim – istakla je Jovana Arsić.


NIKOLAJ PIMENOV IDE NA OI U PARIZ

Rus Nikolaj Pimenov, koji od početka 2023. godine vesla za reprezentaciju Srbije, overio je olimpijsku vizu u skifu na evropskim kvalifikacijama u Segedinu i debitovaće na ovoj smotri u Parizu (26. jul - 11. avgust). Imao je normu u četvercu i za Tokio 2021, ali mu se izjalovio odlazak u Japan. U Mađarskoj je dominirao u sve tri trke.

– Očekivao sam ovakav rezultat jer smo dobro trenirali – rekao je Pimenov za „Dnevnik”. – Što se tiče rada i priprema, ova zima je bila najkvalitetnija u mojoj karijeri. Dosta brzo sam veslao i na treninzima i bio sam spreman za Segedin.

Kada je reč o planovima do Pariza, Pimenov je odgovorio:

– Obezbedio sam normu u skifu, a imamo i finalne kvalifikacije u Lucernu pa treba da vidimo kakve ćemo još posade praviti za tu regatu – dodao je Pimenov.

S obzirom na to da je drugu sezonu sa reprezentacijom Srbije, Nikolaj je zadovoljan radom, koji sprovodi trener Nikola Stojić.

– On je dobar stručnjak. Ja nikada u životu nisam bio brži nego sada. Imamo dobru grupu, Jovana Arsić je prvakinja Evrope, dvojac Vasić–Mačković u svetskom vrhu... – dodao je Pimenov. 

 

K. Bugarski

Autor:
Pošaljite komentar
(FOTO) ZRENJANINKA NA KROVU EVROPE: Veslačica Jovana Arsić osvojila zlato na Evropskom prvenstvu u Segedinu

(FOTO) ZRENJANINKA NA KROVU EVROPE: Veslačica Jovana Arsić osvojila zlato na Evropskom prvenstvu u Segedinu

28.04.2024. 14:04 14:58